MENÜ
 • A hiénák igenis okosak!

  Egy új kutatás szerint a hiénák nem is annyira buta állatok, mint ahogyan azt gondolnánk. Sőt, még "számolni" is tudnak.

  A St. Andrews Egyetem vadállatokkal foglalkozó kutatócsoportja egy új tanulmányában érdekes fejleményekre hívta fel a figyelmet. A csoport azt az elterjedt sztereotípiát igyekezett megcáfolni, mely szerint a hiénák buta, agresszív és fegyelmezetlen állatok és a tapasztalatok igazolni látszanak őket.

  Egy több hónapon át tartó megfigyelés során arra lettek például figyelmesek, hogy az állatok valamilyen úton-módon képesek megbecsülni a területüket megtámadni készülő csoport méretét és csak akkor indítanak ellenük támadást, ha biztosítva van számukra az erőfölény. Kerülik a konfliktust és csak akkor hajlandóak támadásba lendülni, ha nagy valószínűséggel nem okoz ez a falkájukban nagyobb károkat.

   Egy másik megfigyelés során a kutatók egy élelemmel teli dobozt helyeztek el a hiéna-csapat területén, majd megfigyelték, hogyan boldogulnak annak kibontásával. Az állatok együttműködtek egymással és az erő helyett megpróbálták – akármennyire is furcsán hangzik – logikusan megoldani a fémdoboz kinyitását. Egyszerre nem próbáltak többen az élelem közelébe kerülni, mint amennyien kényelmesen odafértek és amikor az egyik példány feladta a próbálkozást, átengedte helyét egy másiknak, aki tovább próbálkozott a “feladat” megoldásával.

  “Amikor megismételtük a dobozos kísérletet pár nap múlva, észrevettük, hogy azok a példányok, akik az első körben rájöttek a megoldásra, másodszorra szinte másodpercek alatt kinyitották a dobozt. Ezek az állatok nagyon kreatívak.” – nyilatkozta Dr Benson-Amram, a tanulmányt publikáló csoport vezető biológusa.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon