MENÜ
 • A gyógynövények akár károsak is lehetnek

  Egészségesek, de nem szabad ész nélkül használni őket, mert csak ártunk velük. Hogyan kell használni a gyógynövényeket?

  Egy orvosi magazinban megjelent egy hosszas cikk, melyet nem árt megjegyeznie annak, aki szívesen használ gyógynövényeket a mindennapi táplálkozása során. Hiszen ezek az amúgy kiváló hatással bíró orvosságok akár komoly problémákat is okozhatnak, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogyan adagoljuk őket.

  Például némely fajta mellkasi fájdalmat, magas vérnyomást okozhat, sőt, súlyosabb szívbetegségeket is, ha bizonyos, orvosi rendelvényre adott gyógyszer mellé fogyasztjuk őket huzamosabb ideig. Hiszen vannak olyan gyógynövények, melyek bizonyos hatóanyagai képesek a gyógyszerek egyik-másik hatását jelentős mértékben felerősíteni, így az orvosságból gyakorlatilag mérget képeznek szervezetünkben.

  A tudományos kutatást egyébként a Taivanon lévő China Medical School kutatóorvosai készítették, akik harmincegy különálló tanulmányban hívták fel a figyelmet 231 gyógynövény és 509 receptre felírható gyógyszer között lévő káros kölcsönhatásra. Az elemzések részletesen kitérnek arra, hogy melyik gyógyszer, melyik gyógynövénnyel és milyen adagokban párosítva káros az egészségre. Mivel azonban az adatok rendkívül bonyolultak és hosszadalmas lenne mindenkinek elolvasni őket, azt tanácsolják a szakértők, hogy amikor arra van szükségünk, hogy receptre felírt gyógyszerrel kezeljük betegségünket, mindenképpen kérdezzük meg orvosunktól, hogy milyen gyógynövény-készítményeket használhatunk a szedés időtartama alatt, illetve amennyiben erre nincs módunk, hagyjunk fel a gyógynövényekkel a másik gyógyszer szedésének időtartamára.

   

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon