MENÜ
 • A gyerekkori trauma hat a DNA-ra

  A bántalmazott gyermekeknek nem csak a lelkére, de DNA-jára is hatnak a benyomások.

  Egy új kutatás szerint ha egy gyermeket kiskorában bántalmaznak, az sokkal nagyobb hatással van szervezetére mint eddig gondoltuk. A tudomány jelenlegi állása szerint a gyerekkorban ért sokkok és traumák felnőttkorban komoly ideg- és viselkedésproblémákhoz vezetnek, de egy új tanulmány szerint a genetikát is érik ekkor változások.

  A müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatása kimutatta, hogy azoknál a gyerekek, akiket fiatal korában valamilyen trauma ért, sokszor jelentkezett változás az FKBP5-ös génben, mely később epigenetikus változásokat okozhat.

  A vizsgált egyéneknél kimutatták, hogy a trauma olyan hosszútávú változásokat okozott a DNA-ban, melyek komoly hatással lehetnek a stresszkezelésre és a hormonok irányítására. Emiatt az ilyen személyek kevésbé sikeresen tudnak megküzdeni életük során a stresszhatásokkal, mely például depresszióhoz vezethet felnőttkorban.

  A kutatásban résztvevő doktorok remélik, hogy felfedezésükkel a kezelések egy új stratégiáját vázolhatják fel, továbbá felhívhatják a társadalom figyelmét arra, hogy milyen komoly következményei lehetnek annak, ha valaki fiatal korában trauma ér.

  Rengeteg emberi betegség hátterében mozoghatnak gének és környezeti hatások. Az, hogy a korai stressz  milyen eséllyel vezet később pszichológiai rendellenességekhez, erősen függ attól, hogy ki mennyire képes genetikailag kezelni a stresszt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon