MENÜ
 • A felhős idő felelős a vörös hajért?

  Egy felmérés szerint a britek az éghajlatukat okolhatják hajszínükért.

  A világ népességének mindössze 1-2%-a születik vörös hajjal, a briteknél ez az arány azonban 13% körül mozog, mellyel egyértelműen listavezetők. A BritainsDNA egy olyan projekten dolgozott az elmúlt években, mely igyekezett fényt deríteni a jelenség okára és most a kutatók egy egészen meglepő magyarázattal álltak elő. Szerintük az időjárás tehet a hajszín kialakulásáról, ezt pedig négyezer emberre kiterjedő DNS-kutatásuk eredményeire támaszkodva állítják.

  A vörös haj kialakulásáért felelős gént mindkét szülő hordozhatja, melyet továbbörökítenek gyermekükbe. A szülőknek nem feltétlenül kell ilyen színű hajjal rendelkeznie ahhoz, hogy a csemete vörös hajúnak szülessen, ugyanis ez a gén generációkon keresztül maradhat rejtett is. Vörös hajú gyermek akkor születik, amikor az egyik gént hordozó szülő egy másik ilyen gént hordozóval együtt vállal gyermeket, így akár a “semmiből” is előbukkanhat.

  Alistair Moffat, a Szent András Egyetem rektorta és egyben a BritainsDNA kutatócsoport alapítója szerint az például, hogy az afrikai kontinensen a színesbőrűek vannak többségben, a sok napsugárzásból kapott D-vitamin miatt van, míg például Európa északi vidékein világos bőrű emberek élnek. Emiatt lehet az is, hogy a legtöbbször világos bőrrel együtt járó vörös hajú emberek leginkább Európa északi részén terjedtek el, ez azonban még nem magyarázná meg azt, hogy miért ennyire kiugró a britek között az ilyen hajszínű emberek száma. Erre a kutatók szerint egyszerű a magyarázat: míg Svédország és Norvégia a hűvös időjárás ellenére is bővelkedik napsütésben, a britek nem élvezhetik ennyire a napsugarakat, jellemzően felhős időjárásuk miatt.

  Ez pedig évszázadok óta genetikailag úgy alakította az ott élő embereket, hogy világosabb színtónusú bőrük és vörös hajuk legyen, mely kevésbé toleráns a napsugarakkal szemben, hiszen gyakorlatilag nincs is szükségük rá, hogy védekezzen bőrük az UV-sugárzás ellen. A kutatók szerint az időjárás a lehető legjobban indikálja egy adott területen élő népesség külső jegyeit, ezért élünk ilyen csodálatosan sokszínű és változatos világban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon