MENÜ
 • A Dal – Második elődöntő

  Múlt héten lezajlott az Eurovíziós Dalfesztiválra válogató Dal című műsor első elődöntője. A középdöntőbe jutott Baricz Gergő, Gyurcsík Tibi, Palcsó Tamás, Keresztes Ildikó, Rácz Gergő, illetve Agárdi Szilvi és Pál Dénes duója. Most újabb tíz előadó indul a legjobb dal címért.

  Színpadon az est házigazdái, Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva. Bemutatják a ma esti produkciókat: Gáspár Laci és a Plastikhead, Odett, Szabó Ádám, Völgyesi Gabi, Éliás Gyula, Rami, Vastag Tamás, a ByeAlex, Janicsák Veca és Kállay-Saunders András. Ezután megérkezik a szakmai zsűri is, Rúzsa Magdi, Rákay Philip, Rakonczai Viktor, Walkó Csaba és Csiszár Jenő személyében.

  Az első rögtön Gáspár Laci és a Plastikhead, A szeretet él című dalukkal, melyet az előadó készített Tóth Zoltánnal és Orbán Tamással közösen. Felhangzik a zongoraalap, beindul az elektronikus alap is, majd felcsendül Laci hangja. Lírai dal ez, de az énekes nehezen tartja a lassú ritmust, a refrénnél mindig rohan valahova. Az elektronikus átvezető részekre nem igazán köti le az embert a Laci mögött kortárs táncoló leányzó, sem az előtte lábával doboló előadó. Philip szerint elementáris erővel indult a mai műsor, már az előválogatók alatt belopta magát a szám a szívébe és a fülébe. Csaba nem érezte, hogy Laci beteg, bár ő többet játszott volna a dallammal. Viktor gratulál, de ő is érezte a sietséget. Laciék ezzel 44 pontot szerzett, kifejezetten magas pontszámmal.

  Odett jön Ne engedj el című számával, melyet Kovács Gergő, Takács Zoltán és Fátyol Kamilla készített Odettel közösen. Kedves kis feelgood szám ez, Odett hangja elvarázsol minket, a háta mögött négytagú acapella kórussal. Szép ez a dal, de a katarzis valahogy elmarad, a bravúros szöveg ellenére. Viktor a hangszínét az egekig magasztalja, amit tény, hogy meg is érdemel. Az alternatív hangzást tökéletesen vegyítették a poppal és az elektronikus zenével. Magdi szerint Odett nem tucat, Csiszár szerint ez kicsit túl is gondolt. De mégis lassú méreg, pár hallás után beleveszi magát az ember fejébe, de az átlag fülnek talán sok lehet. Odett a zsűrítől 43 pontot kap, ezzel a második helyre kerül.

  Következik Szabó Ádám, Molnár Leventével és Szabó Ágnessel közösen készített dalával, a Hadd legyen mással. A számnak igazán különleges hátteret biztosít a tangóharmonika, mely Ádám védjegye. A hátteret biztosító táncos-vokálosok talán túlságosan is elvonják a figyelmet, pláne, hogy néha hamisak is, ezzel elrontva Ádám erős közepes produkcióját is, amit a végén sikítozó fejhangja az elégséges felé taszítja. Csiszár Alexander Rybakhez hasonlítja, a színpadi produkciót ő is elmarasztalja. Philip is osztja a véleményét, a kevesebb szerinte is több lett volna. Viktor is a hangszert dícséri, nem megfeledkezve énekhangjáról sem. Ádám csak 34 pontot szerzett, amivel harmadikként erőteljesen lemarad az élmezőnytől.

  Völgyesi Gabié a színpad, Csak te légy című számával, mely Kovacsics Ádám és Szabó Eszter nevéhez fűződik. A Unique énekesnője szinte stúdió minőséggel énekel, ahogy ez megszokható tőle, erősítésként két vokáloslánnyal jobbján. A dal szép, ahogy üzenete is, de valahogy egysíkú. Gabi a végére elfárad, a végén, amikor épp brillíroznia kellene, mintha nem lenne már levegője. Csaba is hiányolja a katarzist a dalból, nem igazán építkezett, inkább egy utazós szám. 42 pontja a harmadik helyre elég.

  Éliás Gyula jön, Mindhalálig várni rád című dalával, melyet Kardos Norberttel és Geszti Péterrel közösen készítettek. Személyes tartalma, története miatt talán ez az este eddigi legjobban “átjövő” produkciója. Gyula hibátlanul énekel, bár karakteréhez nem igazán illik a szám. Csabát ez a tavalyi szerb dalra emlékezteti, elképesztő érzései őt is megfogták. Magdi szerint az énekléssel feladta a leckét, ahogy múlt héten Keresztes Ildikó. Jenő szerint a harminc pluszos nőknél tuti sikere lehet ezzel a dallal. 42 ponttal a megosztott harmadik helyre kerül ezzel Gyula.

  Rami küvetkezik Puzzle című dalával, melyet Kálmán Tamással közösen írtak. Rami orrhangon énekel, a dubstepes alaptól sem kezd dobolni a lábunk, idegesítően erős, hibás ‘sz’ betűi pedig kifejezetten szúrják az ember fülét. “Szanaszét” van az egész produkció. Philip szerint legerősebb pontja a szöveg, mást azonban nem nagyon tud kiemelni. Csaba refrént hiányolja, Viktor szerint az élő produkció túl kedves volt, nem eléggé osztós, erotikus, nem igazán fekszik a személyiségének. Rami ezzel 27 ponttal leghátul kullog.

  Szabó Zé és Szente Vajk Holnaptól című dalával jön Vastag Tamás. Semmi meglepő, a szokásos melankólikus romantika, amiért a tinilányok már az X-Faktor alatt is oda-vissza voltak. A szám szép, de az Eurovízión sok esélyt nem szavazhatunk neki. Csiszár most is azt kapta, amit várt, bár szerinte érik a “kiscsávó”. Philip megerősíti a tévénézőket, hogy hibátlanul énekelt. Magdi nem aggódik Tomi miatt. 43 ponttal így holtversenyben a második helyre kerül.

  ByeAlex a következő, Kedvesem című számával, melyet Zoohackerrel közösen készítettek. Mintha – kissé gyengébb, kevésbé érzelmesebb kiadásban – a magyar Ed Sheeran állna a színpadon. Az ember szívéig ér ez a dal, mindenkinek eszébe jut valaki erről a számról. Bár nem egy átütő, katartikus dal, énektudás sem kell hozzá sok, de a hatás még így is sokáig megmarad, eléggé slágergyanús. A zsűrit elvarázsolta a szám hangulata, ez az egész egy refrén volt. Alex ezzel 43 ponthoz jut, a megosztott második helyre kerülve.

  Janicsák Veca következik saját szerzeményével, az Új generáció című dallal. Elindul a tekerőlant, Veca hangja is felcsendül, bár a kórust otthon hagyta volna, mert ők csak lehúzzák a produkciót. Nehéz is Vecához méltó vokált összeállítani, pláne egy ilyen számhoz. A lendületes dal közben azonban Veca mintha kicsit aludna, vagy legalábbis most kelt volna fel. Csiszár szerint ez egy katartikus mű, több mint egy dal, az egekig magasztalja. Philip a tekerőlantot dícséri, becsüli Veca bátorságát, ami saját dalával való indulásához kellett. Csaba szerint is fantasztikusan énekelt, és nagyon jó csaj Veca – most, hogy már mindent elmondtak helyette. Veca 42, így hármas holtverseny van az ötödik helyen is.

  Jön Kállay-Saunders András My baby című számával, amelyet Burai Krisztián, Bodóczki Ernő, Leslie Tay, John Alexis segített neki elkészíteni. Meglepő szép kiejtéssel dalol nekünk, kissé Bruno Mars és Motown utánérzettel. Az ének is jó, a stílus is, a dal azonban összességében egy szóval jellemezhető: unalmas. Amint vége a dalnak, megszólalni már nem nagyon tud, össze-vissza dobálja a szavakat. Viktor szerint teljesítette a küldetését: jókedvet hozott a stúdióba. Magdi szerint nagyon-nagyon jó dal, nagyon egyben van, a legjobb négy közé szavazná. Csiszár szerint a magyar poppiac nemzetközi szintű férfielőadóját láthattuk most. Saunders egészen az élig repül 48 ponttal, így megnyerte a ma estét, mint utolsó fellépő.

  Továbbjutott tehát Kállay-Saunders András, illetve Gáspár Laci és a Plastikhead. A három előadó által megosztott harmadik helyről a zsűri döntése alapján nem más jut tovább, mint Odett, ByeAlexet és Vastag Tamást ezzel a nézők elé vetve. Elindulnak a nézői szavazatok is, most küzdhetünk igazán kedvencünkért.

  A ma esti extra produkció Wolf Kati, aki Celine Dion Because You Loved Me című dalával lép fel, Majd Szente Vajk lép fel a Summer Holiday című számmal. Hamarosan lezárul a szavazás is, és kihirdetik a nézők által középdöntőbe juttatott három versenyzőt.

  Tehát Odett, Gáspár Laci és a Plastikhead, illetve Kállay-Saunders András mellett továbbjut még: Vastag Tamás, Janicsák Veca és végül, de nem utolsó sorban ByeAlex.

  Ezzel már tizenketten vannak a középdöntőben, jövő héten újabb tíz dalt hallgathatunk meg, hogy a közülük továbbjutó hat énekessel teljessé válhasson a középdöntős mezőny. Tartsatok velünk legközelebb is!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon