MENÜ
 • A Dal – Első elődöntő

  A Dal ma útjára indul, hogy kiderüljön, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben. Az első elődöntőben tíz versenyzőt láthatunk-hallhatunk.

  A mai műsorban Agárdi Szilvi és Pál Dénes, a Background együttes, Baricz Gergő, Bogi, Fehér Zoltán, Gyurcsík Tibor, Keresztes Ildikó, a Mrs. Columbo, Palcsó Tamás és Rácz Gergő előadásában hangoznak el a dalok. Közülük – ahogy a két következő elődöntőből is – hatan kerülhetnek a február 23-24-i középdöntőbe, ahonnan négy-négy jut a március 2-i döntőbe. A döntőben elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon.

  Az öttagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco frontembere és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. Az este házigazdái Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a színfalak mögött pedig Buda Márton faggatja a versenyzőket.

  A zsűri pontozása alapján tovább mehet az első három helyezett, a maradék hét közül pedig további hármat juttathatnak tovább a nézők.

  Az első produkció Fehér Zoltáné, Nincs baj címmel, a dal szerzői Fehér Zoltán-Burai Krisztián-Geszti Péter. Az X-Faktorból megismert versenyző tőle szokatlan stílussal indult, ritmusos, stílusában kissé rockos, kissé Bruno Marsot idéző száma eléggé gyengére sikeredett. Csiszár szerint nincs baj, tűz van. Neki Olly Mursöt idézi a dal. Philip szerint nem könnyű egy ilyet előadni, de mégis gyönyörűen szólt, tökéletesen teljesített. Rúzsa Magdi szerint is nagyszerűen énekelt, Walkó Csabát is megmozgatta, bár Zolinak még egy kicsit többet kellene mozognia. Zoli a zsűritől 37 pontot kapott.

  Következik a Mrs Columbo, Játszd újra című számával, Galambos Dorina és Fecske András István tollából. Langyos, nyári dallam, Galambos Dorina dalolászik, jammelget egy kicsit, de azonkívül, hogy kifeküdnénk a Balaton partjára koktélt szürcsölgetni, más hatást nem nagyon kelt. Bár táncra nem perdülünk tőle, de a háttérben, aláfestő zenének tökéletesen megfelel. Rúzsa Magdi szerint Dorina egyéniség, mindent visz, neki ez a dal sláger. Philip szerint tehetséges, zeneileg kiművelt emberek nyarat nem varázsoltak nekünk, kürtös kaláccsal. Csiszár szerint ez a bossanova igazi csajos dal – rafinált, nem ragad meg az ember emlékezetében hamar, de idővel nagyon. 38 pontot kapott a Mrs Columbo, így jelenleg első helyre léptek.

  Baricz Gergő jön, a Húz című dallal, az előadó saját műve. Az eddigi leggyengébb produkciónak lehetünk tanúi, Gergő erőtlen, a vokál hamis, elgitározgat tollakkal a vállán, de a varázslat közel sem történik meg, mi nem estünk szerelembe, vele ellentétben. Csiszár szerint őszinte ballada ez, Ed Sheerant, Snow Patrolt idéző. Csabához közel áll a romantika, megfogta a dal, ami angolul is nagyon jó, ő egy nemzetközi csapata. Viktor szerint az indulás után egy zenei betéttel elvesztettük a fonalat, filmzenének illő azonban a dal. Gergő produkciójával átvette az első helyet, 43 ponttal.

  Következik 15 éves Bogi és a Tükörkép, Kovacsics Ádám és Bata Adrienn műve. Korának megfelelő, középiskolai musicalszínpadot idéző produkciót kapunk, színes világról és őrült percekről, miközben azt sem hisszük el neki, hogy tudja, mi az, hogy élni. Philip friss, tehetséges előadóként köszöntötte Bogit, megdícsérte a dalt is. Rúzsa Magdi szerint rutintalansága ellenére tökéletesen énekelt, Jenő szerint pedig ez az ő dala, nagyszerűen illett hozzá, ahogy a körítés is. Ma senkire nem fognak negatívat mondani? Bogi 37 ponttal Fehér Zolival osztja meg harmadik helyét.

  Palcsó Tamás jön ötödikként, Ezt látnod kell című dalával, melyet Tabár Istvánnal közösen írtak. Unalmas, nincs jobb szó rá, Tamás gyenge, bár néha eszébe jut, hogy meg is kellene mozdulnia a színpadon, mi nem jövünk lázba tőle. Viktor szerint hálás stílus ez, de sajnos nem volt elég természetes tőle az előadásmód. Walkó Csabát meglepte, sokat mozgott és mosolygott, de kevesebb yeaht akar. Magdi bajban van: Tomi vitte a dalt, van hangulata, de önmagában gyenge. Tominak ez a 35 pont az ötödik helyre volt elég.

  A Background együttes jön Neonzöld című dalával, Berkó Gábortól. Az énekesnőn sajnos hallani a rutintalanságot, de pár tökéletes hanggal helyrebillenti az egyensúlyt, a néhol dubstepes ritmus visz magával minket. Csiszár Jenő gratulál az új húsnak, énekesnőjüknek azonban jobban meg kellene bolondulnia, a stúdióverzióhoz képest az élő előadás megfékezettebb volt. Rúzsa Magdinak ez a dal belopta magát a szívébe. Gergő szerint a gépi alappal is rengeteg munka van, amivel nagyszerűen megbirkóztak, énekesnőjük, Viki idegesítő hangja pedig tökéletesen illik be a sémába. 35 pontot kap a Background.

  Gyurcsík Tibi következik Örök harcával, melyet Vörös Mártonnal közösen írtak. Ez az eddigi legerősebb dal, bár Tibinek már van rutinja a műsor színpadán. Nagszerűen énekel, jól áll neki vörösen izzó zakója is. Minden szavát elhisszük. Philip nem az elsődleges cél, de eléri a női szíveket, remek volt a dal és Tibi is, de a rappelős részt átgondolná a helyében, ahogy Magdi is, aki a színpadot üresnek érezte. Walkó Csaba szerint is nagyszerűen énekelt, de a betétet ő is kihagyná – a fenékrázást kivéve. 41 ponttal a második helyig jutott.

  Keresztes Ildikó jön Nem akarok többé játszani című dalával, az este legtapasztaltabb előadója Köteles Leander dalával. Érzelmes szám ez, talán túl színpadias is, tökéletesen elénekelve, de hát mást nem is várhatunk. Gergő szerint nehezen emészthető, amit sokszor meghallgatva lehet csak megérteni, de előadása hozzátett annyit, hogy elért hozzánk. Philip szerint intim vallomás ez tőle, becsüli alázatát, amivel ma a színpadra áltt. Csiszár itt is izgalmasnak tartja a dubstep alapot, ami izgalmas Ildikó mellé helyezve. Ildikó így 47 ponttal biztos továbbjutóvá lép elő a döntőbe.

  A következő Rácz Gergő, aki a dallamot hozta, Geszti Péter szöveget adott hozzá, így született a Csak állj mellém. A legnagyobb gyengéja a számnak talán az, hogy annak ellenére, hogy öt vokálossal a háta mögött ő is inkább vokálos szerepet tölt be, annak ellenére, hogy az előtérben áll. Rúzsa Magdi szerint rádióba való dal, Csaba szerint ez az este egyik legerősebb dala. Csiszárnak ez nem a stílusa, de a mainstreamben van helye. 45 pontot kap Gergő, aki így a második helyre kerül, így ő is biztos továbbjutó, mivel egy versenyző van csak hátra.

  Pál Dénes és Agárdi Szilvi duettje következik a Szíveddel láss című dallal érkezik, utolsóként ma este, Szabó Zé és Molnár Tamás dalával. Egyértelműen ez viszi ma este a pálmát, ha a szívünkkel látunk, meglátjuk, hogy ennek a dalnak lehet helye a Dalfesztiválon, mivel elérhet Európa szívéig is. Philip szívébe is belopták magukat, és van esélyük rá, hogy Európába is bejuthassanak, Rúzsa Magdi is a könnyeivel küzd. Csaba is elképesztő pozitív energiákat tapasztalt meg tőlük. Így 48 ponttal, első helyen jut tovább Agárdi Szilvi és Pál Dénes.

  Amíg a maradék hét előadóra leadott szavazatokra várunk, extra produkciókat látunk. Hien és a Full Moon egy acapella Grease-feldolgozással szórakoztatja a nézőket, majd Hujber Feri jön Mészáros Árpád Zsolttal, hogy vidámságot hozzon a ma este izgalmai közé. Megkérdezik a Zsűrit, hogy kinek kellene még továbbjutnia. Viktor szerint Gyurcsík Tibinek, Philip szerint a Backgroundnak, Rúzsa Magdi Baricz Gergőnek, Gyurcsík Tibinek és Galambos Dorinának szurkol, Csaba a nézőkre bízza, Csiszár pedig Mrs Columbora, Gyurcsíkra és Baricz Gergőre teszi meg tétjeit.

  Következik az eredményhirdetés.A döntőbe jutott még a nézői szavazatok alapján: Baricz Gergő, Gyurcsík Tibi és Palcsó Tamás. Távozik tehát a versenyből a Mrs Columbo, a Background, Bogi és Fehér Zoltán.

  Jövő héten folytatódik a műsor, kövessétek velünk!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon