MENÜ
 • A Curiosity kelet felé kalandozik

  Az amerikai marsjáró elindult a landolási területről, és kelet felé vette az irányt, hogy a Glenelg-pontnál mintavételt végezzen a felszíni törmelékanyagból.

  A vörös bolygó felszínén augusztus 6-án landolt marsjáró célja, hogy kiderítse, létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. Valamint a bolygó légkörét és geológiáját is vizsgálja. A 2,5 milliárd dolláros program előreláthatóan egy marsi évig (csaknem két földi évig) tart majd.

  Utazása első napján a Curiosity csak 16 métert tett meg, és utána is többnyire teszt-felderítések történtek, többek között a marsjáró futóművét próbálgatták. A tervek szerint a Curiosity a Glenelg területen végzi el az első fúrásokat és mintavételt, ahol három különböző anyagféleség metszi egymást.

  John Grotzinger, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) tudósa, a projekt kutatója közlése szerint még néhány hétig eltart, amíg a marsjáró eléri a célpontot. Az első szakasz megtétele után a Curiosity egynapos pihenőt tartott, jövő héten pedig a a robotkarját, valamint a hozzá tartozó műszereket fogja tesztelni egy eddig ki nem jelölt helyen.

  Forrás: metropol

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon