MENÜ
 • A csimpánzok is rendelkeznek szociális kultúrával

  Egy kutatásból kiderült, hogy a csimpánzok nem csak arra képesek, hogy tanuljanak egymástól, hanem arra is, hogy különböző szociális információkat is megosszanak egymásról és hogy különböző helyi szokásokat hozzanak létre.

  A Gonzaga Egyetem és a Max Planck Intézmény közös kutatásának eredménye szerint a csimpánzok különféle módokon tisztogatják egymást, melynek módja azt jelzi, hogy melyik kommunából érkeztek. Ezt felhasználva látják egymásról – illetve mutatják a másiknak – hogy más, távolabbi területről érkeztek.

  A kutatás leginkább a “tisztogató kézfogásra” fókuszált, melynek lényege, hogy két csimpánz megfogja egymást karját, azokat felemelik, szabad kezükkel pedig a másikat vakarásszák illetve bolhásszák. Ez a szokás csupán néhány csimpánz-populációnál fordul elő. A kutatókat az érdekelte, hogy az emberszabásúak vajon egymástól tanulták meg ezt a különös tevékenységet, vagy ösztönösen alakult ki náluk.

  A korábbi kutatások szerint a tevékenység egy kulturális jelenség volt, egy jelzés, mellyel a különböző kultúrájú csimpánzhordák köszönteni tudják egymást és be tudnak mutatkozni. A jelenlegi eredmények szerint bár nem mindegyik csoportnál figyelhető meg a szokás, az még így is mindegyik csoportnál egy kicsit más és más. Valamely csoportnál felemelik egymás kezét, valamelynél pedig inkább összeölelkeznek.

  A szokás generációról generációra öröklődik a többéves megfigyelés szerint, az első ilyen interakció pedig anya és gyermek között történik.

  A kutatók szerint az eredmények egy szinten bizonyíthatják, hogy a csimpánzok rendelkeznek szociális kultúrával.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon