MENÜ
 • A buszozás íratlan szabályai

  Érdekes dolgot vettek górcső alá a kutatók: hogyan viselkedik az ember egy tömött buszon? Érdekes és tipikus taktikai lépések a hétköznapjainkan.

  A kutatást a Yale egyetem egyik munkatársa, Esther Kim vezette, aki több ezer mérföldet tett meg buszokkal, hogy teljes képet kapjon azokról a ki nem mondott szabályokról, melyeket követünk.

  Kim három éven keresztül buszozott az Egyesült Államokban, olyan távolságot megtéve egyben, mint Connecticut és Új-Mexikó, Kalifornia és Illinois, Colorado és New York, vagy Texas és Nevada. Valamely útja több mint 2 napba és 17 órába került.

  “Az idegenek világában élünk, ahol a közterületeken teljes névtelenséggel élünk” – mondta Kim – “Az, hogy elkerüljük az embereket óriási erőfeszítéseket igényel és ez különösen igaz a tömegközlekedésre”

  Kim megfigyelései szerint a legfontosabb ki nem mondott szabály az emberek életében az, hogy ha van elérhető más szabad ülés, akkor biztosan nem ülünk valaki mellé, mivel attól “furcsának tűnnénk.” Ahogy telik meg a busz, a már ülő utasok egyre több és több taktikát vetnek be annak érdekében, hogy mások nehogy melléjük üljenek.

  És hogy ezek mik? Kerüljük a szemkontaktust, az ablak felé fordulunk terpesztett lábbal, táskát vagy kabátot teszünk a szabad székre, hangosan hallgatunk zenét, hogy ne halljuk meg, ha megkérdezik tőlünk, ülhetnek e mellénk, sok apró dolgot teszünk a szabad ülésre, hogy sokat kelljen várni azok eltávolítására, alvást színlelünk vagy egyszerűen hazudunk, miszerint az ülés már foglalt.

  Sokakat meglephet, de a megfigyelés szerint bár nem ülünk szívesen idegenek mellé, a rasszizmus mégsincs jelen az elménkben.

  Sem a bőrszín, sem a társadalmi osztály, sem a nem nem játszik fontos szerepet abban, hogy valakit ne lássunk szívesen magunk mellett. Az emberek általában csak azt akarják, hogy ne “őrült” hanem “normális” ember üljön mellettük – a legtöbb utas eszerint osztotta ketté az utazók társadalmát.

  A külső ettől függetlenül fontos szerepet játszik: a kövér embereket például nem látjuk szívesen magunk mellett, mivel tudatunk szerint  ők jobban izzadnak.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon