MENÜ
 • A 65. Cannes-i Filmfesztivál

  Szerdán ismét kezdetét vette a z egyik legnagyobb és legrangosabb, de mindenképp a legcsillogóbb európai filmfesztivál Cannes-ban.

  A tavalyi évben számos közönségsikert, és kultikus filmet mutattak be a Croisette-n, gondoljunk csak a Drive-ra, Az élet fájára és a The Artist- A némafilmesre. Idén egy nagyon erős versenyprogramot állítottak össze a szervezők, amelyben a legtöbb rendező nem először száll harcba az Arany Pálmáért, sőt négyen (Haneke, Mungiu, Loach, Kiarostami) már egyszer el is nyerték azt. A szemlét szerdán a zseniális fantáziájú és kreativitású Wes Anderson Holdfény királysága nyitotta, amely rendhagyó módón nyitófilmként bekerült a versenyfilmek közé is, és május 27-én a nemrég elhunyt francia rendező Claude Miller utolsó alkotásával zárnak Audrey Tautou főszereplésével.

  Rengeteg izgalmas alkotást ígér a versenyprogram. A legtöbben talán a román Cristian Mungiu legújabb alkotását, a Beyond the hillst várják, és arra kíváncsiak, hogy a 4 hónap, 3 hét, 2 nap vajon csak egyszeri csoda volt, vagy sikerül megismételni annak sikerét egy olyan filmmel, ahol ismét két nő történetét meséli el a román újhullám fenegyereke. Nagy sikerrel debütált a Halálos szívdobbanás és A próféta rendezőjének, Jacques Audiard legújabb filmje, a Rust and Bone, amelyben Marian Cotilard egy amputált lábú nőt alakít, és sokan máris neki adnák a legjobb női alakításnak járó díjat.

  A tavalyi év botrányát Lars von Trier rosszul elsült poénja okozta, a dán színeket ebben az évben a dogma mozgalom másik éllovasa, Thomas Vinterberg képviseli a The Hunttal. Haneke A fehér szalag után egy idős párról forgatott filmet Amour címmel. A nagy sikert arató olasz maffiáról szóló Gomorra rendezője is visszatér, Garrone Realityjének főhőse a Big Brotherbe akar bekerülni.

  Alain Resnais-t már 65 éve is ott volt Cannes-ban és most ismét versenyez legújabb filmjével, nehéz lenne nála alkotói válságról vagy kiégésről beszélni. Az ajánlat után John Hillcoat ismét férfias filmet készített az alkoholtilalom idejéből Tom Hardy-val, Shia LaBeouffal,  illetve a mindig varázslatos Jessica Chastainnal.

  Szokatlanul erős az amerikai jelenlét, akik közül legtöbben Cronenberg Cosmopolisát várják. A film főszereplője Robert Pattinson lesz, akin kívül több tinisztár is bizonyítani próbál a kritikusok előtt: Kristen Stewart az Útonban szerepel, Zac Efron pedig a The Paperboyban szexel Nicol Kidmannel. Hazánkat Pálfi György Final Cut- Hölgyeim és Uraimja képviseli, igaz nem a versenyszekcióban hanem a Cannes Classics zárófilmjeként.

  A sztárdömping tehát garantált idén is a francia Riviérán, a paparazzók nem fognak unatkozni. Az azonban teljesen bizonytalan, hogy kihez fog kerülni az Arany Pálma. Erről természetesen a szakmai zsűri dönt, aminek elnöke idén az olasz rendező, Nanni Moretti. A zsűri további tagjai többek között Andrea Arnold rendezőnő, Jean-Paul Gaultier, Diane Kruger, Ewan McGregor és Alexander Payne.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon