8 étel, amit ne adj a macskádnak

Nemcsak az fontos, hogy mit adunk cicánknak. Arra is figyelnünk kell, hogy ne férhessen hozzá a számára betegséget, esetleg halált okozó ételekhez. Vannak falánk cicák, akik mindent és bármit is megkóstolnak, és ha elnyerte tetszésüket, túl is ehetik vele magukat.

Tejtermékek

Az emberek nagy többsége úgy gondolja, hogy a tej a macskák egyik kedvenc étele. Soha ne adjunk nekik sem tejet, sem pedig tejterméket, mert szervezetük nem képes a laktóz feldolgozására. Friss víz azonban mindig legyen előttük.

Nyers hús és hal, tojás

A hal és a hús, valamint a tojás nagyon gyorsan bomló fehérje, könnyen megtelepednek rajta a baktériumok. Általában magas a zsírtartalmuk is, ami főzés hatására csökken. Hasnyálmirigy gyulladást okozhat a nyers táplálék, ezért ha mégis azzal etetjük őket, figyeljünk annak minőségére, és ha rövid időn belül nem fogyasztották el őket, ne hagyjuk a tányérjukba, vegyük el tőlük.

Mazsola, szőlő

Valószínűleg a magas cukortartalom miatt nem adható a macskának sem a szőlő, különösen nem a mazsola. Komoly vesebetegség léphet fel náluk, ha ezt fogyasztják.

Máj

Alkalmanként egy kevés májjal megkínálhatjuk őket, azonban a túl gyakori és túl sok mennyiség csontritkulást és „A” vitamin mérgezést okozhat, inkább kerüljük ezt az ételt.

Alkohol

Talán az első helyen kellene említeni. Sajnos mindig vannak olyanok, akik szerint jópofa, ha a cicus a részegség tüneteit produkálja, de ez egyáltalán nem vicces. Az alkohol nemcsak az emberekre van káros hatással, de rájuk is. Bekómálhatnak és elpusztulhatnak. Nem is beszélve arról, hogy ez kimeríti az állatkínzás fogalmát.

Tonhal

Mint a tejtermékek esetében, itt is az a téves elképzelés él az emberek nagy részében, hogy a macskák oda vannak érte. Igaz, hogy az egyik kedvenc csemegéjük, de ha túlzásba visszük, higanymérgezés léphet fel náluk.

Csokoládé, cukor, koffein, tea

Ahogy a kutyák számára, a cicák számára is halálos lehet egy nagyobb adag koffein és/ vagy teobromin tartalmú táplálék fogyasztása, mint például a csokoládé, kakaó, kávé, tea. Szaporává válik a szívverésük, nyugtalanok lesznek, izomgörcs léphet fel.

Kutyakaja

Mivel más-más összetételű ételre van szüksége a két házikedvencnek, ezért mindkettő kapja a számára legmegfelelőbb táplálékot, hosszú távon ne a másik ételét fogyasszák, mert alultápláltság alakulhat ki.