MENÜ
 • 5 titkosítás alól feloldott akta, ami az összeesküvés-elméleteken is túltesz

  Pszichológiai hadviselés, emberkísérletek és több százezer ártatlan civil élet – a nagyhatalmak mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világot irányításuk alatt tartsák, természetesen szigorúan titokban.

  Összeesküvés-elméletek mindig is léteztek, ám gyakran a valóság megdöbbentőbb, mint gondolnánk. A DoQ április 19-én debütáló sorozata titkosítás alól feloldott dokumentumokon keresztül mutatja be az elmúlt évtizedek történelemformáló eseményeit. Lássunk néhány elképesztő esetet!

  MK-Ultra Projekt miatt gyilkolhatták meg Kennedyt?

  A CIA évtizedeken keresztül kutatta az emberi elme befolyásolhatóságát, ennek érdekében bizonyítottan több száz illegális emberkísérletet hajtott végre. A gyanútlan áldozatokat örömlányok segítségével csalták tőrbe, LSD-vel kevert koktélokkal itatták le őket, majd egy kétoldalú tükör mögött követték figyelemmel a drog kibontakozó hatásait. A kormányzati szerv olyan „alvó” ügynökök kiképzésével is kísérletezett az MK-Ultra fedőnevű projekt keretein belül, akik speciális kulcsszavak segítségével később aktiválhatók és akár gyilkosságokra is felhasználhatóak. Egyes források szerint a mandzsúria bérgyilkosoknak is nevezett ügynököknek köze lehetett a Kennedy és a Lennon merényletekhez is.

  Ártatlan civileket áldoztak volna a Northwoods műveletben

  A hidegháború legfeszültebb időszakában a CIA-nek meggyőződése volt, hogy az országhoz közel fekvő kommunista Kuba komoly veszélyt jelent, így az USA ürügyet keresett a Karibi-térség megszállására. A Northwoods fedőnevű hadművelet szerint az ország kubai menekülteket szállító csónakokat küldött volna a tenger fenekére, amerikai repülőgépeket térítettek volna el és bombatámadást terveztek volna Floridában, mindezt kubai terrorcselekménynek álcázva. A tervezetet azonban Kennedy elnök visszautasította, nemsokára pedig a vezérkari tábornokot is menesztették pozíciójából.

  Európai terrortámadások a Gladio árnyékában

  A hidegháború idején a NATO egy kontinenseken átívelő titkos hadsereget hozott létre, akik a keleti blokk ellenséges vonalai mögött vívtak gerillaharcot. Tetteiket minden alkalommal a kommunistákra hárították, így erősítve az ellenségképet. A Gladionak keresztelt titkos hadsereg volt felelős az 1972-es olasz terrortámadásért, amelyben három rendőr is életét vesztette, de az 1980-ban 85 civil áldozatot követelő bolognai vonatbombázás is hozzájuk köthető. Az 1990-ig leplezett sereg annyira titkos volt, hogy az európai vezetőknek sem volt tudomása arról, hogy a csapat az országukban tevékenykedik.

  Csecsemőtolvaj hálózat Spanyolországban

  1940 és 1990 között több mint 300.000 gyermeket raboltak el szüleiktől Spanyolországban. A nagyszabású hálózat kezdeményezője Francisco Franco volt, aki politikai ellenfelei gyerekeit ragadta el, majd nemesi családoknak adta nevelésük jogát. Franco ugyan 1975-ben elhunyt, a katolikus papok és apácák tovább folytatták a gyakorlatot. Az általuk szegénynek vagy erkölcstelennek ítélt szülőknek azt hazudták, hogy gyermekeik nem sokkal a születésük után életüket vesztették, majd a csecsemőknek hamis születési bizonyítványt állítottak ki és hithű katolikus családoknak adták őket.

  Sugárfertőzéssel gyilkolt a Plutónium akták

  A hidegháború idején az amerikai kormány fel volt készülve egy esetleges atomtámadásra, ezért a nukleáris állomány fejlesztése mellett a sugárfertőzés hatásait is vizsgálták, tesztelték, méghozzá mit sem sejtő állampolgárokon. A szándékosan megfertőzött páciensek, akiknek általában azt hazudták, hogy rákosak, kezdetben egyenesen a véráramukba kapták a plutóniumot, később azonban várandós nőknek adták terhesvitaminként a mérget – a kicsik számos rendellenességgel, gyakran daganatokkal születtek, míg az anyák vérképzési- és bőrbetegségekkel küzdöttek életük hátralevő részében. A legmagasabb sugárdózist a 79 éves kort megélt Albert Stevens szervezetében mérték, akinek testében a megengedett sugárzás 1280-szeresét találták meg.

  Tudjon meg még többet a titkosított anyagokról a Declassified: Titkosítás feloldva című sorozatban április 19-én 21.00 órától a DoQ műsorán!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon