MENÜ
 • 5 titkosítás alól feloldott akta, ami az összeesküvés-elméleteken is túltesz

  Pszichológiai hadviselés, emberkísérletek és több százezer ártatlan civil élet – a nagyhatalmak mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világot irányításuk alatt tartsák, természetesen szigorúan titokban.

  Összeesküvés-elméletek mindig is léteztek, ám gyakran a valóság megdöbbentőbb, mint gondolnánk. A DoQ április 19-én debütáló sorozata titkosítás alól feloldott dokumentumokon keresztül mutatja be az elmúlt évtizedek történelemformáló eseményeit. Lássunk néhány elképesztő esetet!

  MK-Ultra Projekt miatt gyilkolhatták meg Kennedyt?

  A CIA évtizedeken keresztül kutatta az emberi elme befolyásolhatóságát, ennek érdekében bizonyítottan több száz illegális emberkísérletet hajtott végre. A gyanútlan áldozatokat örömlányok segítségével csalták tőrbe, LSD-vel kevert koktélokkal itatták le őket, majd egy kétoldalú tükör mögött követték figyelemmel a drog kibontakozó hatásait. A kormányzati szerv olyan „alvó” ügynökök kiképzésével is kísérletezett az MK-Ultra fedőnevű projekt keretein belül, akik speciális kulcsszavak segítségével később aktiválhatók és akár gyilkosságokra is felhasználhatóak. Egyes források szerint a mandzsúria bérgyilkosoknak is nevezett ügynököknek köze lehetett a Kennedy és a Lennon merényletekhez is.

  Ártatlan civileket áldoztak volna a Northwoods műveletben

  A hidegháború legfeszültebb időszakában a CIA-nek meggyőződése volt, hogy az országhoz közel fekvő kommunista Kuba komoly veszélyt jelent, így az USA ürügyet keresett a Karibi-térség megszállására. A Northwoods fedőnevű hadművelet szerint az ország kubai menekülteket szállító csónakokat küldött volna a tenger fenekére, amerikai repülőgépeket térítettek volna el és bombatámadást terveztek volna Floridában, mindezt kubai terrorcselekménynek álcázva. A tervezetet azonban Kennedy elnök visszautasította, nemsokára pedig a vezérkari tábornokot is menesztették pozíciójából.

  Európai terrortámadások a Gladio árnyékában

  A hidegháború idején a NATO egy kontinenseken átívelő titkos hadsereget hozott létre, akik a keleti blokk ellenséges vonalai mögött vívtak gerillaharcot. Tetteiket minden alkalommal a kommunistákra hárították, így erősítve az ellenségképet. A Gladionak keresztelt titkos hadsereg volt felelős az 1972-es olasz terrortámadásért, amelyben három rendőr is életét vesztette, de az 1980-ban 85 civil áldozatot követelő bolognai vonatbombázás is hozzájuk köthető. Az 1990-ig leplezett sereg annyira titkos volt, hogy az európai vezetőknek sem volt tudomása arról, hogy a csapat az országukban tevékenykedik.

  Csecsemőtolvaj hálózat Spanyolországban

  1940 és 1990 között több mint 300.000 gyermeket raboltak el szüleiktől Spanyolországban. A nagyszabású hálózat kezdeményezője Francisco Franco volt, aki politikai ellenfelei gyerekeit ragadta el, majd nemesi családoknak adta nevelésük jogát. Franco ugyan 1975-ben elhunyt, a katolikus papok és apácák tovább folytatták a gyakorlatot. Az általuk szegénynek vagy erkölcstelennek ítélt szülőknek azt hazudták, hogy gyermekeik nem sokkal a születésük után életüket vesztették, majd a csecsemőknek hamis születési bizonyítványt állítottak ki és hithű katolikus családoknak adták őket.

  Sugárfertőzéssel gyilkolt a Plutónium akták

  A hidegháború idején az amerikai kormány fel volt készülve egy esetleges atomtámadásra, ezért a nukleáris állomány fejlesztése mellett a sugárfertőzés hatásait is vizsgálták, tesztelték, méghozzá mit sem sejtő állampolgárokon. A szándékosan megfertőzött páciensek, akiknek általában azt hazudták, hogy rákosak, kezdetben egyenesen a véráramukba kapták a plutóniumot, később azonban várandós nőknek adták terhesvitaminként a mérget – a kicsik számos rendellenességgel, gyakran daganatokkal születtek, míg az anyák vérképzési- és bőrbetegségekkel küzdöttek életük hátralevő részében. A legmagasabb sugárdózist a 79 éves kort megélt Albert Stevens szervezetében mérték, akinek testében a megengedett sugárzás 1280-szeresét találták meg.

  Tudjon meg még többet a titkosított anyagokról a Declassified: Titkosítás feloldva című sorozatban április 19-én 21.00 órától a DoQ műsorán!

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Álomszerű leánykérés az Álomutazón

  Bulvár
  dec. 27., csütörtök

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Bulvár
  dec. 20., csütörtök

  Varga Viktor temetésen kezdte

  Bulvár
  dec. 14., péntek

  Televízió

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ajánló

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Ők A Dal 2019 indulói

  Világsztár dömpinggel kezd a STRAND Fesztivál!