MENÜ
 • 5 fontos teendő, hogy hibátlan autóval indulj a tengerpartra

  Júliusra több százezren időzítették nyári szabadságukat és indulnak el akár több ezer kilométeres nyaralásra autójukkal.

  Ahhoz azonban, hogy a járművet sokkal jobban terhelő oda- és visszavezető út is gondtalan legyen, érdemes megfogadni pár tanácsot, amelyet az Abroncs Kereskedőház szakembereitől kértünk.

  131118_autó

  1. Miért fontos, hogy átnézzük, vagy átnézessük autónkat egy hosszú út előtt? Gyakori, hogy egy hosszú nyaralás alatt akár több ezer kilométert is megteszünk autónkkal. Ilyenkor az állandó nagyobb sebességnél, autópályán értelemszerűen sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve a gépkocsi, mint a napi rutin alatt. A tervezett időszakos szervizeket érdemes ilyenkor előre hozni és nem várni a nyaralás végéig, amelynél túlfuthat a megadott kilométeren. Mindössze pár óra, de nagyon hasznos ez a nyári átvizsgálás, ahol fontos, hogy személyesen legyünk jelen. Ilyenkor a szakemberek megnézik a féket, a futóművet, ellenőrzik a folyadékszinteket. Emellett átvizsgálják a biztonságtechnikai elemeket is. Itt kiemelten fontos a fékfolyadék minősége és szükségszerűen annak cseréje, amelyet autótípustól függetlenül 2 évente szükséges megtenni. Fontos, ha valami korábban szokatlant tapasztaltunk, hívjuk fel rá a figyelmet, ne várjunk a nagyobb szervizig! Az európai országok többségében kötelező a nappali tompított fények nappali használata, így ezeket feltétlenül ellenőrizzük le.
  2. Mit vigyünk magunkkal? Az előírások már nem kötelezik, hogy a régen megszokott tartozékok – pótkerék, izzókészlet – az autóban legyenek, azonban egy váratlan helyzetben nagyon hasznos segítséget nyújthatnak. A szakemberek szerint kifejezetten ajánlott, hogy a csomagtartóban legyen izzókészlet, vontatókötél, pótkerék (ennek az állapotát utazás előtt ellenőrizni kell), defekt esetére emelő, kerékkulcs és teljesen feltöltött első és hátsó szélvédőmosó. Utóbbi apróságnak tűnik, de például sárfelhordás esetén könnyen előfordulhat, hogy a szélvédőnkön egyáltalán nem látunk ki. Ami viszont kötelező, a forgalmi engedély, a gépjármű biztosítása, az utasok számával megegyező láthatósági mellény, az elsősegélydoboz, valamint az elakadásjelző háromszög. Európában nagyrészt megegyeznek az előírások a kötelező és ajánlott tartozékokról, de érdemes erről is előre tájékozódni.
  3. Nagyon fontos a klímarendszer tisztítása és fertőtlenítése! Ezzel nemcsak tiszta lesz a klíma, hanem a benne megtelepedő vírusok és mikrobák is elpusztulnak. Az elhanyagolt berendezések nem tesznek jót szervezetünknek, könnyen kaphatunk akár komolyabb felsőlégúti megbetegedést is.
  4. Nagyon fontos az abroncsok állapota, szögezi le a terület piacvezetője, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője, Tiszay Árpád. Minden esetben figyeljünk az alábbi jelekre: életkor, kopás, légnyomás, valamint a felnik és szelepek állapota. A futómű állapotának ellenőrzése általában a szervizben megtörténik, de ha azt tapasztaljuk, hogy csökkent a stabilitás, az autó enyhén húz valamerre, ellenőrizzük a nyomást. Ha korrekció után sem javul a helyzet, akkor feltétlenül forduljunk szakemberhez. Az egyenletes nyomás alatt lévő abroncsokkal nő az utazásbiztonság, emellett az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid kibocsájtás is mérséklődik. A gumiabroncsok nyomásvesztésével csökken a stabilitás és irányíthatóság, emellett növekszik a gördülési ellenállás, a fékút. A túlmelegedés is reális veszélyt jelent, és nem utolsósorban az abroncsok kopása sem lesz egyenletes, ezáltal élettartamuk jelentősen rövidül.
  5. Mit tegyünk, ha baj van? Ne fessük az ördögöt a falra, de mielőtt hosszú útra kelnénk, tájékozódjunk a műszaki mentésben jártas assistance szolgáltató cégek működéséről, illetve kössünk utasbiztosítást.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon