MENÜ
 • EGO – Az önigazolás lélektana

  Utolsó rovatbejegyzésünkben még két fontos jelenséggel foglalkozunk: az egyik az önigazolás lélektanának tekintett kognitív disszonancia, a másik pedig a „kettős kötés”, mely sok esetben hozzájárulhat a skizofrénia kialakulásához.

  Leon Festinger amerikai szociálpszichológus (a megnyerő bácsi a képen) nevéhez köthető a kognitív disszonancia leírása. Festinger szerint minden ember belső összhangra törekszik, és éppen ezért azokat az érveket gyűjtjük, melyek igazolnak minket. Az elmélet alaptézise úgy szól, hogy mikor valamilyen új tapasztalat ellentmond a korábbi ismereteinknek, akkor disszonanciát, belső feszültséget élünk át. Ez pedig egy szorongáskeltő állapot, amit valamilyen módon csökkenteni igyekszünk. Nincs is rá jobb módszer, mint az önigazoló érvek.

  Vegyünk két példát. Az elsőben például nagy dohányosok vagyunk, és a kognitív szinten belátjuk, hogy a dohányzás káros, tisztában vagyunk az egészségügyi kockázatával, mégis affektív szinten úgy gondoljuk, hogy a cigaretta rövid távon kellemes. Láthatjuk a nyilvánvaló ellentmondást, hiszen olyan dolog szerez tulajdonképpen örömet, amiről tudjuk, természetesen kicsit sarkítva, hogy akár a vesztünket is okozhatja. Ilyenkor az érzelmek ellentmondanak egymásnak, és beindul a kognitív disszonancia mechanizmusa. Többféle végeredmény lehetséges: előfordulhat, hogy meggyőzzük magunkat, hogy a tüdőnk épsége fontosabb, és inkább letesszük a cigarettát; egyfajta kompromisszumként önmagunkkal dönthetünk úgy is, hogy mostantól csak light cigit szívunk; dönthetünk úgy is, hogy visszaérvelünk, és mindenáron megpróbáljuk bizonyítani, hogy a dohányzás annyira nem is káros, főleg, ha az ember mellette rendszeres sportol; végül pedig teljesen elháríthatjuk a negatív megjegyzést, úgy mintha meg sem hallottunk volna.

  A másik példában büszke Trabant tulajdonosok vagyunk, persze elismerjük, hogy a BMW sem rossz autó. Ilyenkor szomorkodás helyett inkább összegyűjtjük a Trabant előnyeit: például, hogy nyugodtabban alhatunk, hiszen kevésbé lopják szeretett Trabantunkat, mintha BMW-nk lenne, illetve a vezetési élményről se feledkezzünk el.

  Az önigazolás lélektana után térjünk rá a „double bind”-ra, vagyis a kettős kötés elméletére. Ennek tudományos meghatározása szerint olyan felszólító jellegű, többértelmű üzenetről van szó, mely hiteltelen, erős disszonanciát és szerepkonfliktust vált ki, ugyanis a felszólítás valamelyik részének nem lehet megfelelni. Tulajdonképpen olyan kettős üzenetről van szó, amelyek kölcsönösen kizárják egymást. Bateson figyelte meg a jelenséget, és leírta, hogy főleg skizofrén családban gyakori, ugyanis a gyerekeknél különösen veszélyes lehet, ha az egyik csatornán előírunk (általában nonverbálisan), míg a másik (verbális) csatornán pedig tiltunk.

  Ilyen hétköznapi szituáció lehet, mikor a kisgyermekünk magától felmászott a polc tetejére, és egyszerre rémülünk meg nagyon, de bennünk dobog a szülői büszkeség, hogy milyen ügyes gyermekem van. Ilyenkor rászólunk ugyan, hogy többet ne csináljon ilyet, de közben azt is a tudtára adjuk, hogy mennyire elégedettek vagyunk vele. És noha ez nem is tudatosul a gyermekben, de sok ilyen inger, és ilyen kommunikációs zavar kettészakadt tudatállapotot eredményezhet egy idő után. Ugyanígy megfigyelhető ez a jelenség a kapcsolatokban is, bár ott skizofrénia helyett inkább csak fizikai szakadás, szakítás felé vezethet a dolog.

  Egyelőre ennyi fér bele az EGO rovatunkba, remélem, élveztétek ezt a néhány bejegyzést. Szeretném megköszönni, hogy velem tartottatok, és ha úgy alakul, hamarosan újabb témával találkozhattok péntek délutánonként. És ahogy minden óvodás prezentáció végén van egy plusz dia, itt is hasonlóan búcsúznék: köszönöm a figyelmet! A mosolygós fejet pedig képzeljétek oda.

  Forrás: BCE

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon