3 ötlet, hogyan maradj sportos

Egészségünk és jó közérzetünk védelmében egész évben nagyon fontos, hogy megőrizzük fittségünket, edzettségünket, azonban a jó idő beköszöntével ez fokozottan hangsúlyos, mert nyáron semmiképp nem bújhatunk egy mindent eltakaró pulóver, nagykabát alá.

Különösen nehéz sportosságunk megőrzése a nyaralás alatt, ilyenkor kiesünk a szokásos napi rutinunkból. Ha egy-két hétig lazábban is vesszük a sportolást, az egészséges életmódot, az még nem tragédia, nem ettől leszünk puhányak, azonban figyeljünk arra, hogy nagy kilengéseink ne legyenek. Lazíthatunk ugyan a gyeplőn, de azért ne dobjuk a lovak közé.

Egész évre érvényes jótanácsok, melyeket nemcsak nyáron érdemes megfogadni:

1. ötlet: étkezés

Talán a legfontosabb az étkezés. Ez alapvetően befolyásolja edzettségünket. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne nagyon térjünk el a megszokott étkezéstől. Bármikor becsúszhat egy-két gombóc fagyi, szelet pizza, de ha már fagyi, akkor az hozzáadott cukortól mentes legyen, a pizza tésztája pedig teljes kiőrlésű. Kerüljük azokat az ételeket, amikben tartósítószer, egyéb adalékanyag van, azaz kerüljük az „e”-ket. Ha ennivalót vásárolunk, soha ne rutinból tegyük, mindig olvassuk el a tartalmat is. Zöldséget, gyümölcsöt, tojást inkább a piacon vegyünk.

2. ötlet: mozgás

Lételemünk a mozgás. Az ember nem tunyulásra, punnyadásra lett tervezve. Őseink még maguk szerezték meg táplálékukat, nem a szupermarketben szedték össze. Egész napjukat gyűjtögetéssel, halászattal, vadászattal töltötték. Később sem volt ez másképp, mikor termesztéssel, állattartással kezdtek foglalkozni, hogy a napi betevő meglegyen. Ez a tevékenység is sok energiát emésztett fel. Természetesen nem arról van szó, hogy neveljünk csirkét az erkélyen, és ültessünk búzát cserépben (egyébként nagyon egyszerű és hasznos magvakat csíráztatni), de ha már nem kell sokat mozogni a táplálék megszerzéséért, akkor mozogjunk mindig, amikor csak lehetőségünk van rá.

Ha ülő munkát végzünk, akkor üljünk egy instabil óriáslabdára, vagy használjunk térdeplőszéket, illetve dolgozzunk állva, mint hajdan a kódexmásolók.

Sétáljunk egy-két megállót inkább gyalog, parkoljunk messzebb, menjünk kerékpárral vagy rollerrel, esetleg futva.

3. ötlet: alvás

A rossz minőségű és mennyiségű alvás felborítja bioritmusunkat, ami nemcsak az edzettségünknek nem tesz jót, de károsan hat az egészségünkre is.