MENÜ
 • 2013 legjobb filmjei

  2013-ban összesen 115 filmről írtunk nektek kritikát. Nem volt egyszerű feladat ezek közül kiválasztani és rangsorolni a 25 legjobbat.

  25. Lopom a sztárom

  Sofia Coppola egy hihetetlenül abszurd, de igaz történet alapján könyörtelen látleletet adott a celebkultusz megszállottjairól, az unatkozó amerikai tinikről, akik hírességek lakásait rámolják ki buliból. Mindezt ötletes beállításokban, kiválóan összeválogatott zenékkel, gyönyörű designer holmikkal, és a Hermione szerepéből kitörni vágyó Emma Watsonnal tálalva.

  24. Django elszabadul

  Tarantino a kungfu és a trashfilmek után egy újabb általa imádott műfaj, a spagetti western (vagy ahogy ő hívja, a southern) előtt tisztelgett egy felszabadított rabszolgával, aki elhatározza, hogy kiszabadítja szerelmét a gazdag, fehér ültetvényes birtokáról. Remek forgatókönyv, fergeteges humor, kiváló soundtrack, remeklő szereplőgárda. Minden, ami egy Tarantino filmnél már szinte alapvető elvárás.

  23. Dombokon túl

  A román újhullám fenegyereke, Christian Mungiu ismét két nőről mesélt el egy megrázó történetet. Lassú elbeszélőmód, rideg képek, két csodás színésznő, vallási fanatizmus, egy ördögűzés és egy katartikus befejezés. Egy hihetetlen, de igaz történet, ami megdöbbentő módon pár éve tőlünk nem is olyan messze, Romániában történt meg.

  22. A nagy szépség

  Paolo Sorrentino négy Európai Filmdíjjal (köztük a legjobb filmért járó elismeréssel) kitüntetett alkotása az olasz felső tízezernek életébe, partijaiba, intellektuális beszélgetésbe nyújt bepillantást Jep Gambardella szemén keresztül. Jep még fiatalon írta meg egyetlen regényét, és azóta is annak sikeréből él, a római társadalmi élet megbecsült tagjaként. A gyönyörűen fényképezett képekhez Róma szolgáltatja a mesés hátteret. Egy ázsiai turista lefotózza a Rómát látni és meghalni feliratot, majd holtan esik össze az elé táruló látványtól. A film végén mi is úgy érezzük, hogy ez a vizuális orgazmus szinte megéri a halált is, főleg miután egy csapat flamingó pihen meg Jep erkélyén.

  21. Egy különc srác feljegyzései

  Nem egyszerű gólyának lenni a gimnáziumban, főleg ha zárkózottabbak és okosabbak vagyunk az átlagnál, ráadásul az egyetlen barátunk is nemrég lőtte magát fejbe. De ha megtaláljuk a megfelelő embereket, akkor bármilyen nehézséggel is kell szembenéznünk, talán egy kicsit könnyebbé válik az életünk. Az Egy különc srác feljegyzései egy indie gyöngyszem szerelemről, barátságról, másságról.

  20. The Master

  Paul Thomas Anderson A vérző olaj után ismét egy olyan férfiről forgatott, akivel nehéz szimpatizálni és azonosulni. Freddie egy megtört lélek, aki a háborúból hazatérve nem találja helyét, amíg nem találkozik egy vallási közösség vezetőjével, aki úgy dönt, hogy megzabolázza az elveszett, kiszámíthatatlan fiút. A történet ugyan lassan halad előre majdnem két és fél órán keresztül, de a színészi alakítások és a fényképezés mindezekért kárpótol minket. Amikor Freddie egy sötét folyosóról egy ajtón keresztül a szabadba fut az őt üldöző ázsiaiak elől, ott a rendező, az operatőr és a vágó munkájának tökéletes harmóniája jelenik meg, egy lélegzetelállító filmes momentumot létrehozva. A színészek parádéznak, különösen Joaquin Phoenix, aki nyugtalanító játékával élete legjobbját nyújtja.

  19. Zero Dark Thirty- A Bin Láden hajsza

  Kathryn Bigelow A bombák földjének köszönhetően az első Oscar-díjjal kitüntetett rendezőnővé vált. Legutóbbi filmjében sem választott kevésbé férfias témát, csakhogy a középpontban ezúttal egy hozzá hasonló hölgy áll, aki szintén olyan foglalkozást űz, amiben a férfiak dominálnak. Hősnője, Maya elszántságának köszönhetően sikerül megtalálni és megölni Oszama Bin Ládent. Ahogy Maya a filmben kivívja a férfi kollégái elismerését, azzal együtt Bigelow újabb fricskát ad rendezőtársainak, hogy hogyan is kell lebilincselő háborús filmet készíteni.

  18. Tabu

  A filmtörténet egyik legszürreálisabb alkotása ez a fekete-fehér portugál film. Aurora (Laura Soveral) nem egy átlagos portugál nyugdíjas. Mikor megjön a havi apanázsa, felveszi a bundáját és a napszemüvegét, és az összes pénzét eljátssza a kaszinóban. Mikor kórházba kerül, megkéri legjobb barátnőjét, hogy keresse meg élete nagy szerelmét, akivel még fiatalkorában folytatott házasságtörő viszonyt Afrikában. A film második felében ezt a szerelmi háromszöget meséli el egykori szeretője, Ventura, miközben mi egy különleges, elbűvölő, szinte majdnem teljesen néma filmbe csöppenünk.

  17. A remény paradicsoma

  Ulrich Seidl kegyetlen Paradicsom-trilógiájának záró darabja sikerült a legkönnyedebb hangvételűre. Persze ez csak viszonyítás kérdése, hiszen a nyitásban egy elhízott középkorú nő afrikai férfi prostituáltak között kereste a társát, míg a középső részben egy saját magát rendszeresen fenyítő vallási fanatikus Jézusban próbálta megtalálni a szerelmet. A zárásban egy kamaszlány egy ducitáborba megy, ahol először kelti fel valakinek a figyelmét, a tábor idős orvosa személyében. Az elhanyagolt, szeretetre éhes lány ebbe rögtön meg is kapaszkodik két olyan gyakorlat között, ahol a gyerekekkel azt énekeltetik, hogy ha boldogok, akkor csapkodják a hájukat.

  16. Frankenweenie – Ebcsont beforr

  Tim Burton egy saját korábbi zseniális rövidfilmjét dolgozta fel, és bővítette ki egy egész estés stop-motion rajzfilmmé. A Frankenweenie a horror klasszikusok előtt tiszteleg a Burtontől már megszokott morbid, de imádnivaló humorral, és hihetetlen fantáziával.

  15. Isteni műszak

  2013-ban végre újra életre kelt a magyar filmgyártás. Bodzsár Márk a három balfék, temetkezési vállalkozóval lepaktáló mentőssel egy olyan hangulatos, groteszk, fekete humorú közönségfilmet készített, ami már úgy kellett nekünk, mint egy falat kenyér.

  14. Vérturisták

  Úgy tűnik 2013 a morbid vígjátékok éve volt. A britek a Vérturistákkal rukkoltak elő, ahol egy pár lakókocsival járja be a szigetországot. Chris agya azonban hamar eldurran, és aki felbosszantja, azt elteszi láb alól. Hamarosan Tina is bekapcsolódik a gyilkolásba, és kezdeti veszi a fergetegesen szórakoztató közös ámokfutásuk.

  13. A kezelés

  A középkorú, nyaktól lefelé lebénult Mark elhatározza, hogy végre elveszíti a szüzességét. Miután tanácsot kér a lelkészétől, felkeres egy szexterapeutát, hogy végre megtapasztalja milyen érzés egy nővel szeretkezni. A kezelések során azonban nemcsak az előttük álló akadályokat győzik le, hanem egyre közelebb is kerülnek egymáshoz. Mark a szívünkbe lopja magát élni akarásával, humorával, pozitív hozzáállásával, hogy a film végén aztán megforgassák a kést a szívünkben.

  12. Az újságos fiú

  Lee Deniels mielőtt előállt volna az átlag amerikaiak ízlését kiszolgáló A komornyikkal, Cannes-ban a Zac Efront lepisilő Nicole Kidmannel borzolta a kedélyeket. A történet merész és fordulatos, a hangulatteremtés kiváló, és szinte mi is érezzük a szereplők izzadtságának szagát a fülledt déli  mocsárvidéken. A színészek parádéznak: John Cusack pszichopataként, Matthew McConaughey titkokat rejtegető újságíróként, Macy Gray cselédként, Zac Efron elszánt szerelmes fiúként, és legfőképpen Nicole Kidman a rabokkal levelező kisvárosi szőke fruskaként.

  11. Csak Isten bocsáthat meg

  Nicolas Winding Refnt a Drive után a kritikusok az egekig magasztalták, de a Csak Isten bocsáthat meg már igen vegyes fogadtatásban részesült. A legtöbben vagy utáltál, vagy imádták. Mi azok közé tartozunk, akik szerint zseniális lett ez a thaiföldi bosszútörténet. Az operatőri munka lélegzetelállító, gyönyörűek a képek, ami a hipnotikus zenével közösen szippantja magával a nézőt a film különleges atmoszférájába. Kristin Scott Thomas sátáni anyafigurája pedig az év legjobb női alakítása.

  10. A Wall Street farkasa

  Scorsese és DiCaprio legújabb közös munkája egy fergetegesen vicces vígjáték, amely a brókerek gátlástalan, féktelen életmódjába vezet be minket. Gyilkos humorral ábrázolják ezt a dekadens, őrült világot kiváló aláfestő zenékkel. Hiába három órás a játékidő, mi minden percét élveztük Scorsese rendezésének.

  9. Hogyan nevezzelek?

  Egy baráti társaság összeül vacsorázni, beszélgetni, borozgatni. Egy ártatlannak tűnő kérdés, miszerint Vincenték hogyan akarják elnevezni a születendő gyermeküket, egyenesen bombát robbant a barátok között. Hiszen a gyereket mégse hívhatják úgy, mint Hitlert, még akkor sem, ha Adolphe-ként fogják leírni. Az ebből kiinduló vita aztán nem várt titkokat, indulatokat, érzelmeket hoz a felszínre. A kiválóan megírt dialógusoknak és az intellektuális humornak köszönhetően a nézők pedig ezen a csetepatén fergetegesen szórakoznak.

  8. Rozsda és csont

  Stephanie delfinidomárként dolgozik, amíg egy munkahelyi balesetben elveszíti mindkét lábát. Amikor azonban a delfineket már képtelen idomítani, akkor talál egy másik állatias ösztönlényt, az utcai harcos Alit, akit megszelídíthet magának. Ez az egyik legkeményebb, legnaturalisztikusabb, ezzel együtt legszebb szerelmi történet is, amit valaha bemutattak.

  7. Tajtékos napok

  Boris Vian kultikus regénye a koktélt készítő zongorával, a sandacsacsa tánclépéseivel, és az emberi tüdőben növekvő lótuszvirággal egyszerűen Michel Gondry után kiáltott adaptációért. Gondry pedig nem okozott csalódást, és hihetetlen ötletorgia keretében varázsolta a vászonra a világirodalom egyik legszebb, legkülönlegesebb és legszomorúbb szerelmi történetét.

  6. Napos oldal

  David O. Russel már A harcossal is elvarázsolt minket, amire a Napos oldallal még sikerült is rákontráznia. Az elmegyógyintézetből frissen szabadult Pat megismerkedik az özveggyé válása után szintén megzuhant Tiffanyval. Tiffany megígéri Patnek, hogy ha elindul vele egy táncversenyen, akkor eljuttatja a fiú levelét a korábbi szerelmének. A sok fura figura, a kiváló színészek, a szívmelengető forgatókönyv és a remek humor a Napos oldalt a legjobb romantikus vígjátékká teszi az 500 nap nyár óta.

  5. Holy Motors

  Egy titokzatos férfi limuzinnal járja Párizst, folyamatosan váltogatja a maszkjait, jelmezeit, szerepeit, és egyik karakter bőréből bújik a másikba. Nem értjük miért is csinálja ezt az egészet, és amikor már úgy érezzük, hogy kezd összeállni a fejünkben a kép, akkor ránk cáfolnak egy teljesen különböző epizóddal. Egy idő után már nem is próbálunk benne értelemet találni, csak hagyjuk, hogy magával ragadjon minket a kis történetek varázslatossága. Ilyen a nagybetűs európai művészfilm.

   4. Alabama és Monroe

  Egy torokszorító belga film egy szerelemről, amelyre a pár kislányának betegsége nyomja rá a bélyegét. Megrázó történet, egy csodás színésznő és fülbemászó country dalok. A sírás szinte az első perctől az utolsóig garantált.

  3. A vadászat

  Egy nagyobb testvértől elcsípett fél mondat, egy gyermeki féltékenységből elhangzó füllentés, amely örökre megbélyegez valakit. Lucast az óvodában az egyik kislány miatt szexuális zaklatással vádolják meg. Az ítélkező helyi közösség a gyanúsítottból hamarosan bűnöst kiállt ki, és megkeseríti egy ártatlan férfi életét. Vinterberg új filmje kegyetlen, és szinte rosszul leszünk attól, hogy az emberi butaság és önkényes ítélkezés milyen határtalan tud lenni.

  2. Spring Breakers- Csajok szabadon

  Négy barátnő elhatározza, hogy mindenképp eljutnak valahogy Floridába, hogy ott bulizzanak féktelenül a tavaszi szünetben. Mivel nincs elég pénzük, kirabolják a sarki étkezdét, hogy abból fedezzék az utat. A Disney hercegnők bikiniben engedik el magukat, dübörög a Skrillex, folyik a sör, vészes tempóban fogy a drog, eldördül pár pisztoly, James Franco pedig Britney Spearst énekel egy zongoránál. A Ken Park írója, Harmony Korin készítette el az év legtökösebb, leglazább, legcoolabb filmjét.

  1. Adéle élete 1-2. fejezet

  A cannes-i Arany Pálma nyertese az egyik legőszintébb, leghitelesebb film, amit valaha készítettek arról, hogy milyen érzés szerelembe esni, szerelmesnek lenni, és feldolgozni a szakítást. Az csak mellékes, hogy ez a szerelem épp két lány között szövődik, és hogy körülbelül tizenöt perces kendőzetlen leszbikus szexjeleneteket is láthatunk közben. Abdellatif Kechiche az érzelmeknek rendkívül széles skáláját mutatja be hátborzongatóan hitelesen: szerelem, felszabadultság, féltékenység, orgazmus, fájdalom, boldogság. Ennek a filmnek mind a 179 perce egy csoda.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon