MENÜ
 • 2012 legjobb színésznői

  2012 legjobb színészei után természetesen a hölgyek sem maradhatnak ki az összesítésből. Íme a tavalyi év legjobb színésznőinek top 10-es listája.

  10. Elizabeth Olsen

  Ki gondolta volna, hogy az Olsen ikrek családjában van egy egészséges testképű, színészkedni is tudó testvér. Elizabeth Olsen a Martha Marcy May Marlene zavarodott fiatal lányaként robbant be a filmes világba, aki egy szektából elmenekülve próbál megbirkózni az emlékeivel. Alakítása után a függetlenfilmes világ a lábai előtt hever, de az Oldboynak köszönhetően valószínűleg még szélesebb körben válik idén ismertté.

  9. Anne Hathaway

  A nyomorultak Fantine-jaként rá várt a nagy feladat, hogy elénekelje a musical leghíresebb dalát, az I dreamed a dream-et. Nyilván nem egy Susan Boyle-féle előadást vártunk tőle, de tisztességesen megállta a helyét. Előtte pedig folyamatosan csúszott egyre mélyebbre fiatal anyukaként, akit ártatlanul rúgnak ki a munkahelyéről, majd lánya miatt eladja a haját, pár fogát, végül prostitúcióra kényszerül. Ennyi szenvedés után, megtörten elénekli a dalát, mi pedig nem tudunk nem elérzékenyülni. Jennifer Hudsonnek egy hasonló betétdal hozott már egy Oscart, most Hathawaynek is megvan erre minden esélye. Bár azért annyira szépen még nem tud meghalni a vásznon éneklés után, mint Nicole Kidman.

  8. Shailene Woodley

  A Narancsvidék egyes számú Mischa Barton hugicája nem akármilyen alakítással debütált a mozivásznon az Utódokban. George Clooney tinédzser lányát alakította, aki összeveszett az anyjával, mert megtudta, hogy az megcsalja az apját. Az anya azonban kómába esik, a lány pedig elindul felkutatni az apával az anya szeretőjét, miközben ők  ketten egyre jobb viszonyba kerülnek egymással, és igazi családdá válnak. Egyszerűen imádnivaló.

  7. Kate Winslet

  Az öldöklés istenében Kate Winslet alakítja az egyik anyukát, akik férjeikkel összejönnek, hogy megpróbálják megbeszélni a gyerekeik közötti nézeteltérést. Folyamatosan elnézést kér férje viselkedése miatt, mindvégig próbál jól szituált és illedelmes maradni, de hamarosan ő is félredobja a kifinomult értelmiségi felnőtt álarcát, és még a sokszor balul elsülő hányós jelenetet is sikerül ügyesen megoldani. A története a hörcsöggel pedig szimplán priceless.

  6. Emmanuelle Riva

  Az 1959-es Szerelmem, Hirosima francia főszereplőnője most idős korában Haneke kamerája előtt épül le folyamatosan a Szerelemben, és ezzel összetöri a szívünket. Szörnyű látni, ahogyan az egykori zenetanárnő a zongora előtt ül, miközben lassan rájövünk, hogy a zongorajáték egy lemezjátszóból szól, mert ő már nem tud játszani. Hamarosan pedig már képtelen ellátni önmagát, szinte teljesen lebénul, és már az ételt is visszautasítja. Nem vágyik másra, csak a halálra, ez pedig ott tükröződik Riva tekintetében.

  5. Rooney Mara

  Hollywood fiatal színésznőinek fele ölni tudott volna A tetovált lány Lisbeth Salanderének szerepéért. Végül a viszonylag ismeretlen Rooney Mara lett a befutó, aki nem félt attól, hogy telerakják az arcát piercingekkel, punk hajat csinálnak neki, és análisan megerőszakolják a vásznon. A hihetetlenül intelligens, különc hacker szerepével teljes mértékben tudott azonosulni, így valószínűleg David Fincher sem bánta meg egy percre sem a választását.

  4. Charlize Theron

  A Pszichoszingli egoista írónője visszatér szülővárosába, hogy visszahódítsa egykori szerelmét. Feleség, gyerek nem akadály, a szerelem végül mindent legyőz. Legalábbis a főhős ezt a következtetést vonja le a Diploma utánból. Charlize Theron képes egy unszimpatikus karaktert is szerethetővé tenni, akit a végére még meg is sajnálunk. Ráadásul slamposan is gyönyörű, és végig hihetetlenül vicces.

  3. Meryl Streep

  Idő kérdése volt csupán, hogy majdnem harminc év után mikor kapja meg Meryl Streep a harmadik Oscarját. Ez a tizenhetedik nominációjával teljesült. Még akkor is, ha talán nem ez volt élete legjobb alakítása. Félreértés ne essék, Meryl Streep bárkit is játszik, az kiemelkedő színvonalú, de talán most mégsem ő volt a legjobb. Ha nem is az év legjobbja, de azért így is mesteri volt. A Vasladyben  teljes mértékben átlényegült Margaret Thatcherré, a beszédstílusától kezdve a gesztusain át tökéletesen hiteles portrét nyújtott mind a politikus férfiak között küzdő nőként, mind az elmaszkírozott, visszavonult idős Thatcherként. Ilyen színvonalú alakítás egy sokkal erősebb filmet és rendezőt követelt volna.

  2. Tilda Swinton
  A Beszélnünk kell Kevinről főhőseként Swinton minden anya rémálmát testesíti meg: mi van akkor, ha gyűlöli őt a gyereke? Láthatjuk, ahogy szülés előtt boldogan él, majd ahogy azt követően bárhogy is próbálkozik, a fia élete minden egyes percét megkeseríti. A múlt képei a jelennel keverednek, sokáig nem értjük, miért haragszik rá mindenki a városban, miért öntik le vörös festékkel a házát és a kocsiját. Aztán rájövünk, hogy miért kell vezekelnie, és hihetetlenül megszánjuk őt. Tilda Swinton ismét egy megrázó alakítással nyűgözött le minket.

  1. Michelle Williams

  A tavalyi Oscar-gála nagy vesztese Michelle Williams volt. Már a Blue Valentine-nal is összetörte egy évvel korábban a szívünket, most pedig Marilyn Monroe-ként maradt hoppon a gálán. Pedig a szobrot talán jobban megérdemelte volna, mint Meryl Streep, akinek már amúgy is volt kettő, és talán nem is ez az utolsó. Williams Monroe-ja legalább olyan hiteles, mint Streep Thatcherje, még ha a fizikai hasonlóság kisebb is. Williams minden egyes apró mozdulata, mosolya a szexszimbólumot idézi, tökéletesen utánozza le Monroe egykori filmszerepét A herceg és a kóristalányból. Ha Marilyn eredeti filmjeleneteit Williams remake-je mellé vágva játszanánk le, megdöbbentő lenne a hasonlóság. Egyszerre van tele Williams alakítása játékossággal és szomorúsággal. Meryl Streepet lekörözni nem egyszerű, de neki most sikerült.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon