MENÜ
 • 2012 legjobb színészei

  A 2012 legjobb filmjeit összesítő listánk után összeválogattuk nektek azt a tíz színészt, aki a legnagyobb alakításokat nyújtotta az elmúlt évben.

  10. Nick Nolte

  Nick Nolte a harmadik Oscar-jelölését zsebelte be a Warrior – A végső menetben nyújtott alakításáért. Megrázóan hiteles volt az alkoholizmussal küzdő apaként, akitől eltávolodtak a fiai, és az unokáit még csak meg sem ismerhette. Próbál józan maradni, új életet kezdeni, nyitni a gyerekei felé, akik közül az egyik csak azért áll szóba vele, hogy felkészítse őt egy küzdelemre. A legmeghatóbb jelent, amikor ezt realizálva ismét alkohol után nyúl, és a bűntudatot érző fia végül magához öleli részeg, összeomlott apját a szállodai szobában.

  9. Ryan Gosling

  A 2011-es év Ryan Goslingról szólt, de szerencsére 2012-re is jutott egy kiváló alakítása, még ha a Drive sofőrjét nem is tudta felülmúlni. A hatalom árnyékában játszotta el a demokrata elnökjelöltségre pályázó politikus kampánystábjának feltörekvő tagját, aki egy idő után bármire hajlandó lett az előrelépés érdekében. Hihetetlen az, amit Ryan Gosling művelni tud az arcával, a nézésével. Sokszor egy pillantással sokkal kifejezőbb, mintha beszélne. Persze a dialógusokban is sziporkázik Philip Seymour Hoffman, George Clooney és Evan Rachel Wood társaságában.

  8. Tom Hardy

  2012 élmunkása Tom Hardy lett. A sötét lovag: Felemelkedés főgonoszaként még egy maszkkal az arcán is hatásosan tudott játszani. A Suszter, szabó, baka, kém egyik mellékszerepében szinte lejátszotta még Gary Oldmant is a vászonról, és ehhez még a felsőtestét se kellett megmutatnia. A Fékezhetetlen szótlan rosszfiújaként egy dörmögéssel is képes volt mindenkit elvarázsolni, és emellett még a felejthető Kémes hármasban is szerepelt, ami ennyi remek alakítás mellett elnézhető neki. A legjobb talán a Warrior – A végső menet harcosaként volt, aki iraki dezertőrként halott bajtársa feleségének akar pénzt nyerni egy ketrecharc versenyen, ahol a saját bátyjával kell megküzdenie a drámai döntőben. Itt is szótlan, vad, szexis, és lenyűgöző.

  7. Jean-Louis Trintignant

  Nem kis dolog nyolcvankét évesen olyan alakítást nyújtani, mint amit Jean-Louis Trintignant letett az asztalra a Szerelemben. Szívbemarkoló végignézni, ahogy a felesége leépülését végig kell néznie és asszisztálni kell hozzá ennek a szerelemes férfinek. Amikor felpofozza a feleségét, az olyan, mintha a mi arcunkon csattanna, és minket is megfojt később kétségbeesett tettével. Megszakad a szívünk, de mégis kapunk arra reményt, hogy igenis létezik örökké tartó szerelem.

  6. George Clooney

  George Clooney a drámai kategóriában zsebelte be tavaly a legjobb férfi főszereplőnek járó Arany Glóbuszt az Utódokért. Bár a virágmintás ingekben kevésbé vonzó, mint öltönyben, mégis imádtuk a felesége haldoklásával és hűtlenségével megbirkózó apa szerepében. Felejthetetlen a jelenet, amikor közli a felesége állapotát a másik fickóval, és remek összhangban volt a lányait alakító két fiatal színésznővel is. Mindenki ilyen apára vágyik.

  5. Alan Arkin

  Arkin A család kicsi kincse után  ismét egy mellékszerepben nevettet minket halálra. Lubickol az iróniával teli producer szerepében Az Argo-akcióban, aki egy bukásgyanús, kamu filmet hoz tető alá, miközben olyan kikacsintós poénokkal bombáz minket, mint hogy a forgatókönyvírók szakszervezetétől jobban kell félni, mint az irániaktól, vagy az igencsak önreflexív „egy majmot is meg lehet tanítani egy nap alatt a rendezésre” megállapítás. Könnyen meglehet, hogy februárban a második Oscarját veheti majd át.

  4. Ezra Miller

  Tilda Swinton méltó partnert kapott Ezra Miller személyében a Beszélnünk kell Kevinről-ben. Ezra ijesztő hidegséggel hozza a pszichopata fiút, aki szinte születésétől kezdve gyűlöli az anyját. Szabályosan félünk tőle, ahogyan a kamerába néz, a hideg futkos a hátunkon, ahogy az arcát fürkészi a kamera. Hátborzongatóan mesteri és érett alakítás egy mindössze tizenkilenc éves fiútól.

  3. Matthias Schoenaerts

  Ez a fiatal belga színész huszonhét kilónyi izmot szedett fel, hogy eljátssza a Bikanyak szteroidokkal felpumpált állattenyésztőjét. A kamerák előtt teljesen átalakult egy gyerekkori trauma miatt lelkileg megnyomorított, állatias ösztönlénnyé. A folyamatos hunyorgása, fejmozdulatai, a boksz közbeni fújtatása a film folyamán végig egy bikát juttatnak az eszünkbe, arról nem is beszélve, amikor nem létező szarvát akasztja össze képzeletben ellenfeleivel, mikor fejükhöz szegezi a fejét. Hatalmas élmény minden perc a játékából. Alig várjuk már, hogy végre itthon is bemutassák legújabb filmjét, a Rust and Bone-t.

  2. Jean Dujardin

  Tavaly az angolul alig beszélő francia színész söpört be szinte minden fontosabb színészi díjat, beleértve az Oscart is. A The Artist – A némafilmes főszerepében egy kezdetben rendkívül ünnepelt színészt alakít, aki azonban nem akarja követni a technika fejlődését, és a némafilmkorszak hanyatlásával ő is a feledés homályába vész. Dujardin hetyke bajszával, francia sármjával, és kiváló mimikájával egy letűnt kor legszebb időszakát idézte meg rendkívül szerethetően.

  1. Michael Fassbender

  Michael Fassbender a Shame – A szégyentelen szexfüggőjének szerepében szégyen szemre nem kapott Oscar-jelölést tavaly, de ezt tudjuk be annak, hogy az Akadémia tagjainak ez egy túl merész alkotás volt. Fassbender karaktere, akinek mindennapjait a maszturbálás, szex, és a szexuális alanyok utáni vadászat teszi ki, hiába próbál változtatni az életén, csak még extrémebb szexuális viszonyok felé sodródik. Szinte képtelen kimutatni érzelmeit, és nem tud normális emberi kapcsolatokat sem kialakítani. Fassbender alakítása zseniális, pusztán a nézésével el tud indítani egy pettinget. Meg se kell szólalnia, nem kell bevetnie semmilyen csajozós dumát, mégis mindenkit megkap. És meg is értjük, miért van ilyen hatással a nőkre. Mégis sajnáljuk őt, és vele együtt omlunk össze a film több pontján is. De Fassbendertől lassan már nem is várunk el zseniálisnál rosszabb alakításokat.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon