MENÜ
 • 2012 legjobb filmjei II. rész

  Tegnapi ranglistánkat folytatva most megmutatjuk nektek az év legjobb filmjeit felsorakoztató listánk első felét. Azok közül a filmek közül válogattunk, amelyek 2012-ben kerültek a hazai mozikba, vagy a mozikat kikerülve ebben az évben jelentek meg DVD-n.

  10. A hatalom árnyékában

  George Clooney kiváló színészeket gyűjtött maga köré legutóbbi rendezésében. Egy hihetetlenül izgalmas és fordulatos történetet kapunk, amelynek segítségével bepillanthatunk a demokraták elnökjelöltségéért folyó harc hátterében mozgó kampánygépezetbe. A film legnagyobb erénye a forgatókönyv: elég egyetlen elhallgatott kis részlet egy telefonbeszélgetés során, és minden megváltozik. Az erőviszonyok folyamatosan cserélődnek, egy percre sem lankad a figyelmünk. És persze a hatalomért bárki bármire képes.

  9. Az öldöklés istene

  Roman Polanski legutóbbi kamaradrámájában összeeresztett négy színészóriást egy lakásba, hogy elsimítsák a gyerekeik közötti konfliktust jól szituált felnőttek módjára. Csakhogy a látszat csal, az indulatok hamarosan elszabadulnak, és mindenki kivetkőzik magából. Mindeközben a gyerekeik békésen játszanak a parkban, mintha mi se történt volna. Mi pedig őrült jól szórakozunk azon, ahogy Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz és John C. Reilly kifordul önmagából. Az év legintelligensebb vígjátéka.

  8. Warrior – A végső menet

  Az év legtökösebb filmje egyértelműen a Warrior. Három férfi drámája, akik valaha egy családot alkottak, mára azonban már csak kényszerből állnak szóba egymással. A harcművészetek királykategóriájának „szuperkupája” miatt mégis át kell értékelniük az egymáshoz fűződő viszonyaikat. Három színész emberfeletti játéka ez: Nick Nolte, az alkoholista edző és egyben apa szerepében remekel. Tom Hardy (aki az év élmunkása volt számos filmszerepével) egykori nagy reménységű birkózóként, és háborús hősként menetel a drámai döntőig, ahol a pénzügyi csőd ellen családjáért küzdő fizikatanár testvérével, Joel Edgertonnal kell megküzdenie a ketrecek között, a kamerák kereszttüzében. Mindkettőjük motivációját megértjük, így a csontok mellett a szívünket is összetörik egy kicsit.

  7. Suszter, szabó, baka, kém

  Tomas Alfredson, a kultikus svéd vámpíros szerelmes film, az Engedj be! után egy teljesen új műfajban alkotott ismét maradandót. A Suszter, szabó, baka, kém egy lenyűgöző kémtörténet, ahol Gary Oldman és a brit színészek színe-java nyújt jobbnál jobb alakításokat. Gary Oldman karakterének feladata, hogy leleplezzen a szovjetek felé is jelentő kettős ügynököt az MI6-en belül. A remekül megírt történet elsőre nem biztos, hogy végig követhető, ha nem olvastuk előtte az alapjául szolgáló könyvet. De akkor se essünk pánikba, ha nem áll össze elsőre minden részlet, inkább nézzük meg újra. Másodszorra sem fogjuk unni egyáltalán.

  6. Bikanyak

  Az év legjobb nem angol nyelvű filmje egyértelműen a Bikanyak, egy belga film, amely egészen az Oscar-jelölésig menetelt. Egy állattenyésztő szteroidokkal hizlalja fel a marháit, és saját szervezetét is ilyen szerekkel tömi. A lélektani dráma keveredik egy bűnügyi szállal gyönyörű képekben. A film azonban fele ennyire sem lenne hatásos a főszereplő, Matthias Schoenaerts lélegzetelállító játéka nélkül. Schoenaerts huszonhét kilónyi izmot szedett fel a szerep kedvéért, és a kamerák előtt teljesen átalakult egy gyerekkori trauma miatt lelkileg megnyomorított, állatias ösztönlénnyé. Minden egyes apró mozdulata egy bika mozgását idézi fel bennünk, és hihetetlenül izgalmas játéka teszi felejthetetlenné ezt a filmet.

  5. Pszichoszingli

  Diablo Cody írónő és Jason Reitman rendező verhetetlennek tűnő párosa a Juno után ismét összeállt, hogy közösen hozzanak létre egy újabb mesterművet. Ez lett a Pszichoszingli, amelyben a felnőni képtelen írónő, miután megtudja, hogy gimnáziumi szerelme apa lett, visszamegy szülővárosába, hogy visszahódítsa az exét. Cody kiváló humorral és remek karakterekkel átszőtt történetet írt. A siker kulcsa itt is a főszereplő, Charlize Theron játéka, aki a legnagyobb természetességgel hozza az egoista, ex-szépségkirálynő BITCH szerepét, és teszi imádnivalóva az amúgy eléggé unszimpatikus főhőst.

  4. Utódok

  Alexander Payne megmutatta, hogy a Hawaii-szigeteken sem fenékig tejfel az élet. George Clooney alakítja azt a kétgyerekes apát, akinek a felesége egy baleset következtében kómába zuhan, és már nem is fog felébredni. A búcsúzást megnehezíti, hogy közben kiderül a feleség hűtlensége, a lányai sem problémamentesek, ráadásul még a családi birtok eladásáról is ekkor kell döntenie az apának. Csupa szív történet, Clooney és Shailene Woodley parádés apa-lánya párosa, és az év legjobb forgatókönyve.

  3. Holdfény királyság

  Was Anderson végtelen fantáziájának világában ezúttal két kiskamasz szerelme kerül a középpontba, akik együtt indulnak világgá. Gyönyörű képek, csodás helyszín, ötletes kameramozgások, és a legkisebb szerepekben is parádés sztáralakítások. Mindez összekeverve a hatvanas évek hangulatával, az első szerelem emlékével, és egy fülbemászó francia dallal. A végeredmény az év leghangulatosabb és legcukibb filmje.

  2. Beszélnünk kell Kevinről

  Egy anya jelenlegi élete és emlékképei keverednek a családjáról. Kezdetben nem értjük miért mérges rá mindenki a városban, miért öntik le piros festékkel a házát, majd szépen lassan rájövünk a szörnyű tragédiára, ami tönkretette az életét, és ami miatt a mai napig vezekel. Tilda Swinton parádézik az anya szerepében, akit lelkiismerete nem hagy nyugodni, hogy vajon milyen mértékben felelős azért, hogy a fiából milyen ember lett, és mit követett el. Mindeközben Ezra Miller hátborzongatóan alakítja az anyját gyűlölő fiút. Mi pedig önkéntelenül is azon gondolkozunk el ez után a hihetetlenül megrázó film után, hogy mi lenne akkor, ha a mi gyerekünk is szinte a születésétől kezdve utálna minket.

  1. Shame – A szégyentelen

  Steve McQueen és Michael Fassbender újabb közös munkája egy rendkívül kegyetlen film egy szexfüggő férfiról, akinek a napjait a szex, a maszturbálás, és a szexuális alanyok becserkészése tölti ki. Ebbe a világba csöppen be hirtelen a húga, és férfi igyekszik megváltoztatni az életét, de ez a próbálkozás csak még extrémebb szexuális viszonyok felé sodorja őt. Michael Fassbender alakítása lenyűgöző, a puszta nézésével le tud vetkőztetni, és el tud élveztetni egy nőt. Nem kell bevetnie semmilyen csajozós dumát, így is bárkit megkap. Mégsem irigyeljük őt, hiszen szinte képtelen az érzelmek kifejezésére, és nem tud megszabadulni a megszállottságától, hogy képessé váljon emberi kapcsolatok kiépítésére. Ezt a borongós hangulatot erősítik fel McQueen rideg képei, és nagyszerű, hangulatfestő betétdalok. Tökéletes, megrázó alkotás.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon