MENÜ
 • 20 éve mutatták be a Titanic filmet

  Ha újranéznéd a filmet, itt egy kis segítség, hogy meg tudd különböztetni a valóságot a fikciótól.

  Hihetetlen, de már 20 éves a Titanic film – James Cameron 11 Oscar-díjat besöprő korszakalkotó produkcióját 1997 végén mutatták be. Az azóta eltelt időszakban még többet megtudtunk a Titanic katasztrófájáról, rengeteg tárgy került a felszínre, amelyek egy részét most a budapesti Titanic kiállításon láthatja a közönség.

  Létezett a Titanic szerelmespárja?

  Nem. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) és Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) teljesen az író-rendező James Cameron fantáziájának szülöttei. Egy J. Dawson azonban valóban ott volt a fedélzeten, bár az ő keresztneve Joseph. Cameron nem tudott az igazi Dawson létezéséről. A férfi a filmbeli karakterhez hasonlóan életét vesztette a tragédiában.

  Tényleg sebességi rekordba hajszolta a kapitányt a hajó tulajdonosa?

  Soha nem tudjuk majd biztosan. A filmben Bruce Ismay arra sarkalja Smith kapitányt, hogy döntsék meg a sebességi rekordot, de a valóságban Ismay azt vallotta eskü alatt, hogy a kazánok egyszer sem dolgoztak teljes erőbedobással. Másnap, hétfőn akarták kipróbálni, milyen sebességre képes a hajó. Ugyanezt vallotta a legénység több tagja is, míg az utasok közül volt, aki azt mondta, hogy látta, amint Ismay összetép egy jéghegyekre figyelmeztető jelentést. A bíróság nem hitt nekik.

  Valóban a végsőkig játszott a zenekar?

  Igen, ezt a tanúvallomások is alátámasztják. Azt, hogy pontosan melyik volt az utolsó számuk, senki sem tudta megmondani.

  Tényleg öngyilkos lett az első tiszt?

  Valószínűleg nem. A filmben William Murdoch csúszópénzt fogad el, majd fejbelövi magát. A történészek csak azt tudják, hogy egy tiszt öngyilkos lett, Murdoch sorsáról nincs pontos információ. Cameron bocsánatot kért Murdoch családjától.

  Valóban ledőlt a Titanic kéménye?

  Igen, és valóban rádőlt a vízben menekülő emberekre. A filmben Dawson barátja hal meg így, a valóságban John Jacob Astor milliárdosra eshetett rá a kémény.

  Tényleg voltak, akik önként választották a halált?

  Igen. Isador és Ida Straus (a Macy’s társtulajdonosa) a filmben a kabinjuk ágyában várják a véget. A valóságban mindkettőjüknek felajánlották, hogy a 8-as mentőcsónakkal, kimentik őket, de Isador addig nem akarta elhagyni a hajót, amíg nők is voltak a fedélzeten, Ida pedig úgy érezte, hogy a férje mellett a helye. A valóságban a szemtanúk egy-egy széken ülve látták őket utoljára, nem a kabinjukban voltak.

  Valóban voltak, akiket élve mentettek ki a vízből, mint a filmben Rose-t?

  Igen. A 16 mentőcsónakból 2 fordult vissza, hogy túlélők után kutasson. Hat embert találtak, de négyen meghaltak a csónakban.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon