MENÜ
 • Ha gyötör az allergia…

  Minden negyedik ember túlreagálja a dolgokat

  Megfázás? Á, nem, csak allergia… Hányszor hallottuk ezt a mondatot? A legújabb statisztikák szerint Magyarországon minden negyedik ember allergiás valamire. Ha így folytatjuk, néhány évtizeden belül a lakosság fele küzd majd ezzel az “áldással”.

  A szervezetünk hajlamos túlreagálni a dolgokat. A túlzott immunreakció pedig allergiás tüneteket okoz, olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között nem váltanak ki semmilyen reakciót a szervezetből. Ezek az allergének, amelyekből bizony az utóbbi időben felkerült pár a listára. Kutyaszőr, macskaszőr, tej, tojás és parlagfű… csak néhány a leggyakoribbak közül. De ismerek olyat, aki a fahéjra vagy a mogyoróra allergiás. A bajt tetőzhetik az élelmiszerek, vegyszerek, a nehézfémek, virágpor vagy penészspórák.

  A múlt század elején ismerték fel a betegséget és a kifejezést először egy osztrák gyermekgyógyász, Clemens von Pirquet használta, majd 1921-ben Otto Prausnitz s Heinz Küstner német kutatók a magukon végzett kísérletek után nevezték nevén a gyereket. Azóta az allergia virágkorát éli, mondhatni divatbetegséggé vált. A fejlett országok minimum 20-25 százaléka szenved tőle.

  Bár a túlérzékenység legtöbbször megfázás jellegű tünetekkel jár, négy csoportba sorolhatók a reakciók, attól függően, milyen mechanizmusúak és lefolyásúak.
  Az egyik csoportba azok tartoznak, amelyeket olyan ártalmatlan anyagok indítanak ki, amikkel napi kapcsolatban van az ember fia-lánya. Ezekre az allergénekre az érzékeny szervezet heves immunválaszt ad és rohamléptekkel megindítja az ellenanyag-termelést. A testbe jutott allergént azonosítja az ellenanyag és aktiválja az immunválaszt. Ilyenkor különböző enzimek, hisztamin és gyulladáscsökkentők kezdenek termelődni. A probléma ott van, hogy a közvetítő anyagok a környező sejtekhez kapcsolódva viszketést, nyálkahártya-váladékozást és köhögést okoznak. Gyakorta komoly légzési nehézségeket is okozhatnak bizonyos allergének, rosszabb esetben asztmát is kaphatunk, végső stádiumban halálhoz vezethet.
  A tünetek általában attól függően alakulnak ki, hogy az allergénnel szervezetünk mely részén találkozunk. A szénanátha okozza a megfázás jellegű tüneteket. Ha a bőrünkkel érintkezik allergén, akkor dermatitiszről, azaz bőrgyulladásról beszélhetünk. Gyakran bepirosodik, hámlik, viszket a találkozási ponton. Étel és rovarcsípés esetén gyakori a csalánkiütés. Minden esetben érdemes orvoshoz fordulni a tünetek erősödése elkerülése érdekében. És tényleg.
  Súlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. A kiterjedt bőrvörösséget még csak elviseljük, de a légzési nehézség és a vérnyomásesés végső stádiumban eszméletvesztést is okozhat. Ilyenkor azonnali orvosi segítségre van szükség.

  Az allergének kánaánja a tavasz és a nyár, amikor a légutakon parányi részecskék milliói jutnak a szervezetünkbe. Naponta a beszívott körülbelül 10-15 köbméter levegővel rengeteg virágporszemcse is jut be, amelyek az allergia nagy részét okozzák. Nagyjából február elejétl október közepéig sújt minket az átok. A pollenkoncentrációt persze az időjárás is meghatározza. Az országban jelenleg 18 állomáson mérik nap mint nap a pollenterhelést, amelyet az ÁNTSZ oki.antsz.hu oldalán el is érhetünk.

  Ha már nagy a baj, a legjobb, ha kerüljük az allergéneket vagy azokat a helyeket, ahol leggyakrabban előfordulnak. A gyógyszeres kezelés mindenképp ajánlott, ha nem szeretnénk,hogy a tünetek rosszabbodjanak, valamint próbálkozhatunk alternatív gyógymódokkal is, például a homeopátiás szerekkel, persze csak ha hiszünk benne.

  Malik Erika

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon