MENÜ
  • Vegalománia – Amit az eperről tudni kell

    Még mindig az leszel, amit eszel, így fontos jól megnézni és megválogatni, hogy mit viszünk be szervezetünkbe. Ebben a nyári hőségben pedig leginkább a lédús gyümölcsök nyújthatnak instant elsősegélyt.

    Az előző részben egy olyan oldaláról ismerhettétek meg a cseresznyét, mely rávilágított: bizony lehet gyümölcsökkel fiatalodni. Most nézzzünk egy újabb nyári piros finomságot, mégpedig az epret és annak talán sosem hallott jótékony hatásait.

    Táplál és karbantart

    Ezeken a meleg napokon az eper kétségkívül remek szomjoltó, fogyasztása pedig a jóllakottság érzését is kelti. Ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, ráadásul vértisztító hatása segíti a salakanyagok és a felesleges zsír távozását a szervezetből.

    Védi és ápolja bőrünket

    Talán sokan nem tudjátok, de az eper remek bőrtápláló hatással is rendelkezik. Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, már csak ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőle egy nyaralás alkalmával vagy akár miközben spontán kifekszünk napozni a kertben. Egyébként az eper nem csak belsőleg, de a bőrbe dörzsölve is kiváló bőrápoló.

    Betegségeket kezel és előz meg

    Azt már tudjuk, hogy méregtelenít és fogyaszt, tehát a külsőnkre mindenképpen előnyösen hat. Szépítő és fiatalító hatása mellett azonban ez a parányi gyümölcs belső szerveinkről is gondoskodik. Az eper ugyanis kiváló az emésztési panaszok kezelésére, vesebántalmak enyhítésére, láz csillapítására, illetve különösen ajánlott tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén. Továbbá csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

    Érdekesség, hogy az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált, gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják. Napi 100g eper elfogyasztása egyébként már fedezi egy felnőtt ember szükségletét – ennyi eper ráadásul csupán 30 kalóriát tartalma, mivel 90%-a víz.

    Na ugye, hogy egy lemészárolt állat húsáról sem mondható el mindez? Láthatjuk tehát, hogy ismét bebizonyosodott: ha gyümölcsök mellett döntünk, saját egészségünket óvjuk és támogatjuk.

    A friss, zamatos földieperből kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs vagy a citrom, emellett gazdag foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.

    Ne feledd: az epret csak közvetlenül fogyasztás előtt ajánlott megmosni, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul.

    Jó étvágyat hozzá!

    Nyereményjáték

    Bulvár

    Szabó Győző a bárányra gyúr

    Bulvár
    dec. 7., péntek

    Ők A Dal 2019 indulói

    Bulvár
    dec. 4., kedd

    Ők az MTV EMA nyertesei

    Bulvár
    nov. 6., kedd

    Televízió

    Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

    Televízió
    Sze. 13., csütörtök

    A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

    Televízió
    dec. 3., vasárnap

    Elhunyt a Trónok harca színésze

    Televízió
    okt. 16., hétfő

    Ajánló

    Ők A Dal 2019 indulói

    Világsztár dömpinggel kezd a STRAND Fesztivál!

    Elkészült a Balaton Sound aftermovie-ja