MENÜ
 • Péntek 13. : Szerencse vagy szerencsétlenség?

  Sokak szinte rettegnek, ha valamelyik hónap 13. napja éppen péntekre esik. De miért is félünk ennyire ettől a naptól?

  A világ egyik legelterjedtebb babonája, hogy ha a hónap 13. napja péntekre esik, akkor balszerencsét hoz számunkra. De honnan is ered ez a babona? A péntek 13-tól való félelem két, összetett mítoszra építkezik.

  Az egyik a tizenhármas számtól való félelem, vagyis a triszkaidekafóbia. Ennek hagyományai egészen az ókorba nyúlnak vissza. Olyannyira elterjedt az a nézet, hogy a tizenhármas balszerencsét jelent, hogy az USA-ban a felhőkarcolóknak például nincsen tizenharmadik emelete, illetve a kórházakban sem találunk tizenhármas szobát. Az utolsó vacsora asztalánál is tizenhárman ültek: a tizenkét apostol és Jézus. Népi nyelvek szerint a tizenhármas szám itt egyenesen Júdásra utal, aki utolsóként ült le az asztalhoz. Ezeken kívül említhetnénk az Apolló 13 katasztrófáját, melyet ráadásul az a tévhit is kíséri, hogy az űrrakétát 13 óra 13 perckor indították útjára.

  A péntek a legszerencsétlenebb nap. Szerencsétlen ötödik nap megbélyegzéséért a Bibliát vehetjük elő, hiszen írásai szerint ezen a napon feszítették meg Jézust, illetve pénteken történt a paradicsomi bűnbeesés is. A néphit szerint a pénteken éhgyomorra tüsszentei, illetve házasodni maga a balszerencse. Ráadásul a középkori Európában a pénteket egyszerűen a „hóhér napjaként” tartották számon, mivel ezen a napon hajtották végre a kivégzéseket.

  Ezek alapján péntek 13. maga lehet a katasztrófa. Természetesen ezen a legtöbb ember csak jót mosolyog, azonban néhányunk számára rettegést, sőt, akár pánikrohamot is jelenthet a dátum. Becslések szerint Észak-Amerikában 18-21 millió ember nem hajlandó ezen a napon munkába indulni. A National Geographic szerint ez 800 milliárd dollár kiesést is jelenthet évente. Az amerikaiak nem viccelnek a fóbiákkal, olyannyira, hogy a péntek 13-tól való félelemnek nevet is adtak, ez a paraszkevidekatriafóbia. (Amely elnevezést a hippopotomonsztroszeszquipedalio-fóbiában szenvedők, azaz azok, akik a hosszú szavaktól félnek, valószínűleg szintén problémásnak találhatnak.) A péntek 13-tól kényszeresen rettegőket kétféle módszerrel is kezelik a pszichiáterek: gyógyszerrel, illetve rövidtávú pszichoterápiával is segíthetnek rajtuk. A terápia során rettegésük túlzott mértékére, illetve arra próbálnak rávilágítani az orvosok, hogy bárki képes saját szerencséje felett uralkodni.

  A Telegraph idén egy összeállítást is eszközölt annak érdekében, hogy elkerüljük a balszerencsét. Természetesen épp úgy, ahogy balszerencsét, akár épp az ellenkezőjét is hozhatja számunkra ez a nap. Lássuk tehát, mit érdemes tenni, vagy éppen elkerülni, hogy szerencsébe forduljon a péntekünk!

  Szerencsét hoz:

  – Ha egy kék szajkó száll a háztetőnkre.

  – Ha két kék szajkót látunk egyszerre.

  – Ha nevünk kezdőbetűit olvassuk ki egy pókhálóból.

  – Ha aprópénzt találunk. A mondás szerint, ha megtartjuk, egész nap szerencsénk lesz, ha egy barátnak ajándékozzuk, egész életünkben szerencse követ minket.

  – Ha fehér pillangót látunk.

  – Ha a mai napon pók esik a vállunkra, pénz áll a házhoz.

  – Ha madár landol a fejünkön.

  – Ha denevérek fészkelnek a házunk közelében, azt jelenti, hogy meggazdagszunk.

  – Ha szöcske vendégeskedik nálunk, előkelő vendégre számíthatunk. Ha katicabogarat találunk otthonunkban, kedves látogató érkezik. Ha béka, pénz áll a házhoz.

  – Ha egy tehén állja utunkat, termékenységre, biztonságra számíthatunk.

  Szerencsétlenséget hoz:

  – Ha egy szarkát látunk.

  – Fekete macska szalad át előttünk az úton.

  – Ha ma eltörünk egy tükröt, hét év szerencsétlenség a jutalmunk.

  – Ne sétáljunk át létra alatt.

  – Néhány hiedelem szerint, ha bagoly néz keresztül az ablakon, váratlan tragédiára számíthatunk.

  – Kiömlő só. Ha a hátunk mögé dobunk egy csipettel belőle, elkerülhetjük a bajt.

  – Ha megölünk egy verebet.

  – Ne rakjunk cipőt az asztalra vagy kalapot az ágyra!

  – Ne nyissunk a házon belül esernyőt.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon