MENÜ
 • Sivatagi forróság lesz nyáron

  Az elmúlt húsz-harminc év legforróbb nyara vár ránk – legalábbis az előrejelzések szerint. Már áprilisban és májusban is nagy meleg lesz, de az igazi kánikula júliusban, augusztusban köszönt be. Különös a Kárpát-medencében lehet szörnyű forróságra számítani.

  Ritka, hogy az összes nagy kutatóintézet egyetért abban, hogy hatalmas meleg várható az idei nyárra. Az egyik legmegbízhatóbb előrejelző, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) egész Európára, de főleg a Kárpát-medencére jelzi szokatlanul nagy bekövetkezési valószínűséggel a forró nyarat.

  A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezet- és Földtudományi Intézetében, NASA-támogatással, Sopronban létesült délkelet-európai klímahatás-kutatási központ szakemberei szerint azonban ezeket az előrejelzéseket fenntartásokkal kell kezelnünk.

  „Megbízhatóan maximum három hétre lehet az időjárást megjósolni” – mondja dr. Drüszler Áron meteorológus. – „Természetesen a klímaváltozásokban a melegedő tendenciákat hosszabb távon is lehet jelezni, de akkor is csak úgy, ha szem előtt tartjuk, hogy a változások ciklusai szabálytalanok és kiszámíthatatlanok. Már most megjósolni azt, hogy a nyár forróbb lesz, mint a korábbiak voltak, ötven százalékban lehet: vagy igen, vagy nem”.

  A klímakutató-központ tanára, Mátyás Csaba professzor úgy véli, hogy valóban bekövetkezhet az utóbbi évtizedek legforróbb nyara, azonban a félelmeket megcáfolandó, ez még nem a globális felmelegedés által kiváltott klímaváltozás következménye.

  Bármilyen idő lesz is, ne feledkezzünk el a folyamatos folyadékpótlásról, az idősekről és a krónikus betegekről. Különben meg ideje, hogy jöjjön a jó idő!

  Forrás: Bors

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon