MENÜ
 • Összeesküvések és elméletek – 1. rész

  Egy ufójárta kisváros és a Holdon mászkáló ember

  Az összeesküvés szó hallatán sokaknak a Kennedy-gyilkosság, a Holdra szállás vagy éppen a WTC elleni merénylet ugrik be. Nézzük meg jobban, mik is ezek a konspirációk valójában, amik ennyire lázba hozzák az embereket. Az első részben megnézzük, kik jöttek és kik mentek a Földről, ami elgondolkodtatja az embereket.

  Valamilyen nagyobb esemény hatására – legyen az politikai vagy bármilyen más is – ha nem találunk kézzel fogható magyarázatot, akkor óhatatlanul is előbukkannak az összeesküvés-elméletek. Az elméletek gyártói mondhatni igen élénk fantáziájú emberek, akik néha többet is látnak a dolgok mögött, mint amik azok valójában. De ha ezek az összeesküvések bizonyos emberek kitalációi, akkor miért is ragadnak minket ennyire magukkal? A válasz persze egyszerű, hiszen nem minden titkos cselszövés fantázia csupán, könnyen lehet bennük találni megmagyarázható vagy éppen megmagyarázhatatlan dolgot.

  Nézzünk néhány összeesküvés-elméletet, amik bejárták a világot!

  Egy világhírű kisváros története

  1947. július 2-án egy azonosítatlan repülő tárgy – nevezzük UFO-nak – zuhant le az USA új-mexikói részén Roswell közelében. A űrhajóban három idegen testet találtak. Persze a hadsereg rögtön cáfolta az esetet és egy időjárási ballonnak titulálta az űrhajót. Állítások szerint a négy testet és az űrhajót egy katonai bázisra szállították, ahol megvizsgálták őket. A katonai bázis ma már szintén a legendavadászok közkedvelt sztorija, amit mindenki csak az 51-es körzetként ismert.

  Nem olyan rég napvilágra került az Amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal titkos dokumentuma a roswelli esetről. Guy Hottel FBI ügynök – aki aktívan részt vett az UFO baleset kivizsgálásában – a jelentésben megerősíti a repülő csészealj lezuhanását. Megemlíti benne, hogy három repülő csészealjat azonosítottak, mindegyikük kör alakú és 15 méter átmérőjű. A repülő tárgyakban 3-3 emberszerű lényt is találtak finom, fémszálas ruhában, hasonlóban, mint amit a vadászpilóták is viselnek. A csészealjban talált földönkívülieket felboncolták és az űrhajó szerkezetét is alaposan átvizsgálták.

  Persze a kételkedők most sem alszanak, hiszen sokak szerint ez az egész nem más, mint egy régi történet felmelegítése.

  Állítólag a Sun és a Daily Telegraph című brit lapokban szigorúan titkos iratként jellemzett feljegyzést valójában soha nem titkosították és évtizedek óta ismert. Csak azért került elő újra, mert nemrég felrakták az FBI weboldalára.

  Hottel jelentése nem először bukkan fel, hiszen 1986-ban és 1998-ban megírták, hogy földönkívüliek szálltak le, amire bizonyíték van.
  Az amerikai kormány minderre csak annyit közölt, hogy a meteorológiai ballonok maradványait találták meg. Akárhogy is történt, az összeesküvés kutatói nem zárhatják le ezt a fejezetet.

  A nagy utazás titkai

  “Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” Ez az idézet azt hiszem, mindenkinek ismerős és 1969. július 20-át úgy jegyezték be a történelemkönyvekbe, mint az emberiség piros betűs ünnepét. Ez a nap volt az, amikor az ember egy igazán nagy felfedezést tehetett, és az Apollo 11 két tagja, Neil Armstrong és Edwin Aldrin leszállt a Hold felszínén. Nem sokkal ezek után hamar előkerült az összeesküvés-elmélet is, ami annak adott hangot, hogy ez az egész meg sem történt és mindezt csak a NASA hatalmas hangárjában rendezték meg. Mindezt erősítette az általános gyanakvás és a politikai bizalmatlanság.

  Az emberiség legnagyobb felfedezése csak színjáték lett volna? Ugyan már…

  Ahogy ismerik, a Moon Hoax összeesküvés-elméletben annyi lehetőséget tárnak elénk, hogy manapság már bárkiben felmerül a manipuláció lehetősége.

  Az Apollo 11 sikeres küldetése a hidegháború közepén történt meg, ez idő alatt az űrutazásban is nagy harc folyt a szovjetekkel, hisz övék volt az első műhold, a Szputnyik 1957-ben vagy az első ember, Jurij Gagarin 1961-ben. Úgy tartották, hogy egy sikeres Holdra szállás esetén az amerikaiak visszaelőznék a szovjeteket.

  Vajon az amerikaiak bevállalták mindezt ekkora előny megszerzése érdekében? Nézzük meg jobban a részleteket és térjünk vissza később a kérdésre!

  Ha a NASA tényleg nem küldött embert a Holdra, akkor bizonyítékokat kellett hamisítania és pontosan a Holdra szállásról készült fotók adják a legjobb bizonyítékot az összeesküvés-elmélet híveinek. A Moon Hoax elmélet kedvelt témája, hogy a Holdon készült fényképek egyikén sem látszanak a csillagok, pedig állítólag az űrben készültek.

  Bizonyos képen a hátulról megvilágított tárgyak elejének sötétnek kellene lennie, pedig a felvételen világosak. Más felvételen az árnyékok szinte derékszöget zárnak be, ami arra ad következtetni, hogy a felvételen több fényforrást használtak.

  Egy érdekes kép is készült, ami az egyik sziklában egy C betűt enged felfedezni. Sokan arra következtetnek, hogy az egész csak egy kellék volt. Ha felgyorsítjuk az űrsétákról készült filmet, úgy tűnik, mintha a normál földi gravitációban szaladnának. Persze a legnagyobb, amit talán mindenki ismer, hogy miért lobog a zászló, hiszen a Holdon nincs levegő.

  Az is gyanús, hogy hogyan sikerült olyan éles képeket készíteni, amilyeneket a NASA bemutatott. Rengeteg akadályba ütközhettek az asztronauták, vastag kesztyűket viseltek, ami szinte ellehetetleníti a kamerák kezelését, főleg, hogy mindezt légmentes környezetben tették, ami tovább nehezíti a használatot. Nem rendelkeztek vakuval, sem egyéb kisegítő fényforrással. Ahogy a 16 tonna súlyú holdkomp leszállt, szét kellett volna fújnia a porréteget a talajon, ennek ellenére jól látszanak a lábnyomok a porban és a leszálló egység talpain sem látszik a por.

  Az elmélet gyártói azt állítják, hogy a 60-as évekbeli technológia túl primitív volt a Holdra szálláshoz. Az is azt támasztja alá, hogy Bill Keysing volt akkoriban a Racketdyne egyik vezetője és ez a cég segédkezett az Apollo rakéták megépítésében. Keysingnek módja volt betekinteni néhány titkos adatban, ami által megkérdőjelezte már az elején a küldetés sikerességét. Persze később mindent megmagyaráztak, kezdve azzal, hogy az űrhajósok lobogtatták a zászlót, vagy hogy a kamerák éjszakai módra voltak állítva, ezért nem lehetett látni a csillagokat a fényképeken.

  Akárkinek hiszünk, akármelyik igazságot fogadjuk is el, azért tegyük fel újra a kérdést. Vajon az amerikaiak bevállalták mindezt ekkora előny megszerzése érdekében?

  A roswelli esetnél talán úgy gondoljuk, közel járhatunk az igazsághoz, a Holdra szállásnál messzebb. De egy biztos, mindazt csak bizonyos tények tudatában fogjuk megtudni, hogy mennyire közel is jártunk az igazsághoz. Addig pedig mindenki a saját válaszait fogadja el érvként.

  A cikk második részét se hagyjátok ki jövő hét kedden, mert az összeesküvés-elméletek legnagyobbjával készülünk és azt nézzük meg, hogyan vezethet háborúhoz egy tragédia. Addig is jó elmélkedést!

  Malik Erika – Benedek Péter – Mosaiconline

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon