MENÜ
 • Hogyan kommunikált a kőkorszaki ember?

  Brit kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy tizenötezer évvel ezelőtt az európai és ázsiai népek közös nyelvet beszélhettek. Még egy ősi szótárat is rekonstruáltak.

  Ugye mindenki emlékszik Bábel tornyának történetére? Úgy tűnik az új tudományos eredmények fényében, hogy előtte tényleg egy közös anyanyelvek beszéltek őseink.

  A LiveScience tudományos hírportál cikke szerint a szakértők által összeállított szótár segíthet az ősi vándorlások történetének feltárásában és a prehisztorikus kultúrák közötti kapcsolat megtalálásában.

  Mark Pagel evolúcióbiológus, a brit Reading Egyetem tudósa és kollégái az utolsó jégkorszak végére, úgy 15 ezer évvel ezelőttre nyúltak vissza a közös nyelv szavainak felkutatásakor. Érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb nyelvész szerint legfeljebb 3-4 ezer évre visszamenőleg lehet felkutatni a nyelv gyökereit.

  Pagelben felmerült, hogy a nyelv evolúciója esetleg úgy működhet, mint a biológiai evolúció. Amennyiben így van, akkor a legfontosabb szavak, például azok, amelyekkel a társadalmi kapcsolatainkat határozzuk meg, sokkal lassabban változhattak.

  Előzményeként megvizsgálták, hogy milyen gyorsan változnak a szavak a modern nyelvekben, és azonosították a legszilárdabb szavakat. Ezt követően rekonstruálták az ősi szavakat a leggyakoribb hangváltozások figyelembe vételével – mint például, hogy a “p” és az “f” hang sok nyelvben gyakran változott, a latin “pater”-ből így lett az angolban “father”. Ennek alapján találták ki, hogy hogyan hangozhatott 23 szó – köztük az I (én), a mother (anya), a male (férfi), a fire (tűz), a hand (kéz) vagy a to hear (hallani) – 15 ezer évvel ezelőtt.

  Pagel szerint ez a szókincs elegendő lenne arra, hogy egy mai ember megértesse magát egy-két egyszerű mondattal egy kőkori előddel.Viszont hangsúlyozta az is, hangsúlyozta, hogy ezzel a kutatási technikával ennél korábbi korszakra nem lehet visszanyúlni a nyelv történetében.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon