MENÜ
 • Filmkritika: Volt egyszer egy… Hollywood

  Tarantino szerelmes levele egy letűnt Hollywoodhoz.

  Az egykori televíziós sztár, Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) antihősök szerepeibe süppedve egzisztenciális válságot él át. Dublőrének, Cliff Booth-nak (Brad Pitt) is egyre kevesebb munka jut a vásznon Dalton helyett, sokkal inkább a színész mindeneseként és sofőrjeként dolgozik már. Dalton számára azonban felvillan egy kis reménysugár a karrierje megújítására, amikor a szomszéd házba költözik Roman Polanski (Rafal Zawierucha), a feltörekvő színésznő feleségével, Sharon Tate-tel (Margot Robbie).

  Quentin Tarantino kilencedik filmje egy kicsit karrierösszegzés, szinte minden eddigi filmjéből került bele valami a távol-keleti harcművészettől kezdve western jeleneteken át Michael Madsen Cadillac-jéig. Mindeközben egészen fantasztikus hangulatot teremtve idézi meg Hollywood aranykorának alkonyát, egy olyan időszakot, ami szemmel láthatóan nagy hatással volt Tarantino művészetére. Szereplői hosszasan kocsikáznak Hollywood utcáin a szokás szerint zseniális soundtrack dalaira, bepillantást nyerhetünk egy western forgatására is, és a televízió is megjelenik, mely sorozataival egyre szélesebb közönséget ültet le nap mint nap a képernyői elé.

  A történet időpontja egybeesik a várandós Sharon Tate és barátainak brutális meggyilkolásával, de a valós karakterek mellé két fiktív alakot tesz meg Tarantino főhősnek, és ezzel izgalmasan vegyíti a fikciót a valósággal. Tate például a film egy pontján betér egy moziba, mert kíváncsi a közönség reakciójára a Bontóbrigádban nyújtott alakításával kapcsolatban. A vásznon azonban nem Margot Robbie-val újraforgatott részleteket láthatunk a filmből, hanem az eredetit Tate-tel. Booth egyik legizgalmasabb jelenetében a Spahn Ranch-re látogat, ahol a Manson család húzta meg magát, a gyilkosság előtti órákban pedig Tarantino még a pontos időt is kiírja, hogy még inkább pattanásig feszítse a nézők idegszálait. Mégsem a megtörtént események állnak a történet középpontjában, hanem Dalton karrierválsága, melyben megértő barátként áll mellette Booth, miközben Tate leginkább csak egy földre szállt angyalként sétálgat Hollywood utcáin, vagy táncol a lakásában és a Playboy-villában.

  Leonardo DiCaprio most is lubickol  Daltonként, az egyetlen problémánk csak az lehet, hogy ugyanezt a zseniális alakítást már láthattuk tőle egyszer A Wall Street farkasában. Így habár Pitt szerepe kevésbé harsány és látványos, visszafogott játékával mégis az ő teljesítményéért jár nagyobb elismerés, elég csak például arra a jelentre gondolni, amikor nyugalomra inti a kutyáját. Margot Robbie ezúttal nem mutathatta meg, hogy mire is képes, leginkább csak angyalian szépnek, mosolygósnak és elbűvölőnek kellett lennie. Szokás szerint egészen nagy nevek ugrottak be Tarantino kedvéért a legkisebb szerepekre is Al Pacinótól kezdve Kurt Russellen, Dakota Fanningen, Damian Lewis-on és Lena Dunhamen át Emile Hirsch-ig. Három igazán emlékezetes mellékszereplő is akadt, akik néhány percben egészen maradandót alkottak: Zoë Bell perlekedő kaszkadőr koordinátorként, Bruce Dern a vak és idős ranch tulajdonosként, illetve Julia Butters profi gyerekszínészként, aki tízévesként elképesztő természetességgel játszik DiCaprio oldalán, a legjobb jelenteket kihozva rutinos partneréből.

  Tarantino miközben ismét trollkodik egyet, egy rendkívül hangulatos, remek színészi alakításokkal telezsúfolt filmmel állít emléket egy letűnt korszaknak az eddigi legszemélyesebb művében.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon