MENÜ
 • Filmkritika: Swingerklub

  Szerelem a szexpincében.

  Adam (Martin Buch) és Iris (Mille Dinesen) hosszú évek óta házasok. Kamasz fiukat rendszeresen otthon hagyják azzal az alibivel, hogy golfozni mennek. A golfpálya helyett azonban egy swingerklubban töltenek egy-egy hétvégét. A résztvevő párok már jól ismerik egymást, így az összeszokott társaság állóvizét alaposan felkavarja, amikor egy fiatal pár, Patricia (Natalie Madueño) és Patrick (a dániai Dzsudszák hasonmásverseny győztese, Emil Birk Hartmann) is megjelennek a hétvégi házban.

  Senkit se tévesszen meg a cím és a korhatár-besorolás: a Swingerklubban legtöbbször fürdőköpenybe burkolóznak a szereplők, és sokkal inkább az érzelmeken van a hangsúly, mint a testiségen. Egy figyelemfelkeltő témába párkapcsolati drámákat csomagolt Mikkel Munch-Fals, meghintve egy kis északi humorral. A legnagyobb probléma a filmmel, hogy nem érzem hitelesnek azt a társaságot, akik összeverődtek egy hétvégére, hogy felpezsdítsék a szexuális életüket. Munch-Fals szinte csak olyan párokra koncentrál, akik valamilyen problémával küzdenek, és a kapcsolatuk a szakadék szélén táncol. Bolette-et nem tudja teherbe ejteni a férje, amit a nő állandóan az orra alá dörgöl a férfit folyamatosan és nyilvánosan megszégyenítve, hogy aztán a film legmegdöbbentőbb jelenetében egy elkeseredett lépésre szánja el magát. Jørgen megalázó módon és kiábrándultan beszél a feleségéről, pedig Ingeborg még mindig egy bombázó. Patricia még annyira sem ismeri a barátját, hogy ne érje meglepetésként, amikor a srác egy másik férfival bújik ágyba. Adam és Iris kapcsolata pedig szimplán kiüresedettnek tűnik. Tényleg csak ilyen párok járnának swinger bulikba? Kétlem.

  Van olyan kettős is a társaságban, akiknek látszólag problémamentes a kapcsolata, ennek következtében Munch-Fals nem is szentel nekik különösebb figyelmet, holott megérdemelnék. Számomra sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy miért vesz részt egy ilyen házaspár egy swinger partin, és hogyan vetik fel egymásnak először az ötletet, hogy kipróbálják ezt. Elhangzanak ugyan rendkívül elgondolkoztató mondatok (például, hogy életünk minden egyes napján bánjuk, hogy gyereket vállaltunk, de sosem bánjuk meg igazán), és poénokban sincs feltétlenül hiány (a résztvevők szerint ők egy rendkívül befogadó társaság, bár migránsok még nem voltak náluk, de végül is az egyikük svéd), mégsem tudunk együtt érezni a hősök problémáival, amit a film végén egy mozdulattal zárnak szinte mindenkinél rövidre, vagy Adam esetében nevetségesen sziruposra.

  A téma rendkívül érdekes, de a műfajválasztás sajnos nem passzol hozzá: a swinger életmód nem egy romantikus dramedyért, hanem egy dokumentumfilmért kiált. Néha még a dánok is tudnak hibázni.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon