MENÜ
 • Filmkritika: Star Wars: Az utolsó Jedik

  Nézünk, mint porgok a Millennium Falconban.

  Rey (Daisy Ridley) Luke Skywalker (Mark Hamill) segítségével egyre jobban megismeri a benne rejlő Erőt. Eközben az Ellenállás farkasszemet néz az Első Rend egyik csatahajójával. Finn (John Boyega) és Poe (Oscar Isaac) egy szerelő, Rose (Kelly Marie Tran) segítségével egy kockázatos tervet próbálnak megvalósítani, hogy kimentsék társaikat a szorult helyzetből.

  A Star Wars: Az ébredő erő két éve a nosztalgiára és a humorra alapozva szőtte tovább Skywalkerék történetét. J.J. Abrams helyét ezúttal Rian Johnson vette át, aki a saját forgatókönyvét vihette vászonra. Talán itt lehetett a hiba, Johnson szabad kezet kapott, és valahogy senki sem jelezte neki, hogy ez a script bizony nem épp a legacélosabb. A legnagyobb probléma, hogy ismét a poénokra próbál építkezni, csak épp vicces nem tud lenni. Jar Jar Binks öröksége köszön vissza a burleszk jelenetekben, amik teljesen idegenen hatnak ebben a közegben. Az, amit Luke tesz, miután Rey átadja neki a fénykardot, meglepő húzás ugyan, de inkább negatív értelemben megdöbbentő, mint humoros. A feltűnően mellőzött Chewbacca vacsoráján szomorú szemekkel néző kicsi porg pedig már egyenesen kínos (nyilván kellett egy jó alapanyag a merch termékekhez). Ezek fényében viszont a harcok súlytalanná válnak, és a legfontosabb jeleneteket sem lehet igazán komolyan venni. Mindeközben olyan nagyvonalakban felvázolt témákat is érint a film, mint az állatkínzás és a gyerekmunka, amiket egy-egy akció közepén sehova sem lehet tenni.

  Régi adósság törlesztődött azzal, hogy az új trilógia főhőse egy nő lett. Ezt a pozitív folyamatot erősíti, hogy ismét kapunk két fontos női karaktert Holdo admirális és Rose személyében (nem is beszélve Rose önfeláldozó testvéréről). Viszont ha ilyen erős hősnőket teremtenek, akkor teljesen érthetetlen az, hogy miért kell a Disney-nek megidéznie a Csipkerózsikát, az utolsó pillanatban hazavágva ezzel egy látványos csatát. Az új szereplők közül a legérdekesebb DJ, akinek szerepében Benicio Del Toro brillírozik. Ő sokkal nagyobb figyelmet és több vásznon töltött időt kaphatott volna Oscar Isaachez hasonlóan. A bizonytalanná váló Kylo Ren viszont telitalálat, és Adam Driver nagyszerűen jeleníti meg a karaktere vívódását az érzelmei között.

  A Star Wars: Az utolsó Jedik egy elvicceskedett folytatás lett, aminek az elején még megdobban ugyan a néző szíve a réges-régen felirat láttán, a stáblista felgördülésénél viszont már aggódva állhatunk fel a székünkből, hogy mihez fog ezzel kezdeni J.J. Abrams. Az önálló részekben ugyan tovább él a remény, ha ugyanolyan bátran, sötét tónussal állnak neki, mint a Zsivány Egyes esetében, de én kétszer is átgondolnám a Disney helyében, hogy tényleg rábízom-e Johnsonra a következő trilógiát.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Demi Lovato megtörte a csendet

  Bulvár
  aug. 5., vasárnap

  Varga Viktor gyermekké vált + videó

  Bulvár
  Júl. 25., szerda

  Ők nyerték a Joy magazin díjait

  Bulvár
  jún. 16., szombat

  Televízió

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ilyen lesz Andy Warhol bőrében Evan Peters

  Televízió
  okt. 6., péntek

  Ajánló

  Ezért emelget szettje alatt érdekes dolgokat a magasba Don Diablo

  Minden rekordot megdöntött az idei Sziget

  Parov Stelar exkluzív interjút adott a Szigeten