MENÜ
 • Filmkritika: Star Wars: Az ébredő Erő

  Visszatérés egy messzi-messzi galaxisba.

  Nem lettem volna J.J. Abrams helyében, amikor elvállalta a Star Wars folytatásának rendezését. Több generációnyi rajongó elvárásainak kellett eleget tennie, ráadásul az eredeti trilógia történetének tovább szövésével. Ha belebukik, akkor széttárhatta volna a karjait, hogy még George Lucas is csorbát ejtett az általa megálmodott univerzumon az előzménytrilógiával, de szerencsére nem ez történt. J.J. Abrams a Star Trek után egy újabb klasszikusba lehelt új életet. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy tiszteletben tartotta elődje munkáját, de volt bátorsága el is engedni annak kezét. Az ébredő Erő jeleneteiben sorra visszaköszönnek az eredeti trilógia egyes építményei és tárgyai, amik mosolyt csalnak a néző arcára. A nosztalgia fontos faktor: számos korábbi szereplő tér vissza, és kétségtelenül mindenki szíve megdobban, amikor újra felbukkannak a filmvásznon. Érződik J.J. Abrams rajongása az iránt, amin felnőtt, de elég tökös volt ahhoz, hogy az egyik főhőst megölje, és a saját történetét építgesse a fiatalabb szereplőkkel.

  rp5z2dwjyl7utj8wdphq

  Han, Luke és Leia örökségét úgy tűnik, hogy a Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) és Poe (Oscar Isaac) trió veszi át. Rey egy nagyon összetett, érdekes, erős karakter, akit eleinte többször is túljátszott Ridley (különösen idegesítő, ahogy Hannal befejezik egymás mondatait). Érdekes módon, ahogy egyre nagyobb hangsúlyt kap Rey, úgy érez rá Riley is karakterre, és a film második felében egy olyan főhőssé válik, akiért érdemes szurkolni. Finn már az elejétől fogva a legszimpatikusabb alakja a történetnek, ráadásul Boyega és Ridley remek párost alkotnak. Poe ennél sokkal több figyelemhez is juthatott volna, Oscar Isaac pilótája elég badass ahhoz, hogy akár egy önálló epizódot is elvigyen a hátán. A legszerethetőbb figura pedig a BB-8 névre hallgató droid, aki cukiságával mindenki elől elhappolja a showt.

  star-wars-episode-vii-the-force-awakens-trailer-2

  Abrams két forgatókönyvírót gyűjtött maga mellé: A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér történetén is dolgozó Lawrence Kasdant és a zseniális A család kicsi kincsét és két remek folytatást (Toy Story 3., Az éhezők viadala: Futótűz) is jegyző Michael Arndt-t. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a régi és az új tökéletesen keveredik egymással, ráadásul a humor is nagy szerepet kap. Például a Leia és Han találkozásakor elhangzó első, frappáns mondatot Lucas valószínűleg nem ilyenre írta volna meg. Remek húzás volt az is, hogy az ellenállók és az Első Rend célja is azonos: mindkét oldal egymással versenyezve és egymást hátráltatva próbálja ugyanazt a személyt megtalálni, akinek hollétét homály fedi.

  A rajongók közül valószínűleg senki sem fogja megbánni azt, hogy már jó előre megvette a jegyét erre a filmre. J.J. Abrams remekül vitte tovább az örökséget: Az ébredő Erőt okosan a nosztalgiára, az újdonság erejére és a humorra építette. A kérdés csak az, hogy az ezután futószalagon érkező epizódokkal mit kezd majd a többi rendező.

  Ajánló

  A világ egyik leghíresebb Dj-je is eljön a Balaton Soundra

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Ők A Dal 2019 indulói