MENÜ
 • Filmkritika: Sötétben

  Feldolgozni a feldolgozhatatlant.

  Katja (Diane Kruger) a férjére, Nurira (Numan Acar) bízza a kisfiát, amíg a barátnőjével egy fürdőben kapcsolódik ki. Mire visszaér a férje irodájához, a környéket már lezárta a rendőrség. Egy házilag barkácsolt bombát robbantottak fel az egyik utcában, a támadás két halálos áldozata pedig Katja férje és fia. A rendőrség Nuri büntetett előélete miatt először a török maffiára gyanakszik, de Katja váltig állítja, hogy neonácik voltak az elkövetők. Amikor a rendőrség végre kézre keríti a gyanúsítottakat, Katja a családi barát, Danilo (Denis Moschitto) segítségével próbál igazságot szolgáltatni a bíróságon, a bizonyítékok azonban nem kikezdhetetlenek.

  A török származású Fatih Akin legújabb filmjét a németországi döner-gyilkosságok ihlették, melyek során 2000 és 2006 között nyolc török és egy görög származású embert gyilkolt meg egy neonáci terrorszervezet. Akin kíméletlen kritikával illeti a német hatóságokat, akik a nyomozás során évekig rossz úton haladtak, számos hibát vétettek és az áldozatok származásából kiindulva hamis prekoncepciókat alakítottak ki. Filmje három fejezetre oszlik: család, igazság, tenger. Az elsőben megismerjük Katját és szeretteit, majd bekövetkezik a borzalmas tragédia, és kezdetét veszi a nyomozás, illetve a gyász időszaka. A második fejezetben következik az igazságszolgáltatás, és a történet túlnyomórészt a tárgyalóteremben zajlik. Szinte ökölbe szorul a kezünk a dühtől, amikor bevezetik a gyanúsítottakat, és a lebilincselő tárgyalótermi dráma számos váratlan fordulatot tartogat. Legszívesebben felpofoznák a Johannes Krisch által remekül alakított védőbírót, és a két vádlottat is, akikben még annyi tartás sincsen, hogy belenézzenek Katja szemébe.

  A harmadik rész már Görögországban játszódik, ahol Katja a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást. Akin felvillant egy lehetőséget a bosszúra, de nagyon okosan ezt az opciót végül elveti, hogy aztán egy sokkal megrázóbb zárással tegyen pontot a történet végére. A Sötétben egyértelműen Diane Kruger filmje, aki most először mutatta meg igazán, hogy mire is képes. A szerepe ugyan rendkívül nehéz, de Kurger fantasztikusan oldja meg a feladatát. Egészen elképesztő az a düh, tehetetlenség és mérhetetlen fájdalom, ami szinte folyamatosan ott ül az arcán, és teljesen megérdemelten nyerte el ezért a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ban.

  A Sötétben egy rendkívül felkavaró dráma egy csodálatos színészi játékkal a középpontban, ami a Foxtrotthoz hasonlóan érthetetlen módon maradt ki az idei Oscar végső ötös mezőnyéből a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Demi Lovato megtörte a csendet

  Bulvár
  aug. 5., vasárnap

  Varga Viktor gyermekké vált + videó

  Bulvár
  Júl. 25., szerda

  Ők nyerték a Joy magazin díjait

  Bulvár
  jún. 16., szombat

  Televízió

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ilyen lesz Andy Warhol bőrében Evan Peters

  Televízió
  okt. 6., péntek

  Ajánló

  Ezért emelget szettje alatt érdekes dolgokat a magasba Don Diablo

  Minden rekordot megdöntött az idei Sziget

  Parov Stelar exkluzív interjút adott a Szigeten