MENÜ
 • Filmkritika: Sils Maria felhői

  Egy gyönyörű film, amelyben Kristen Stewart is megmutatja, hogy tud színészkedni.

  Maria Enders (Juliette Binoche) híres színésznő, aki asszisztensével, Valentine-nal (Kristen Stewart) Svájcba tart, hogy átvegyen egy díjat Wilhelm Melchior nevében, akinek köszönhetően Maria ismertté vált. Az ő drámájában, a Maloja kígyójában debütált a fiatal Sigridként, aki elcsábította a főnökét, Helenát. Melchior a díjátadó előtt meghal, az ünnepségen pedig egy fiatal rendező rábeszéli Mariát, hogy szerepeljen a darab felújított változatában. Ezúttal azonban ő alakítaná Helenát, Sigridet pedig egy fiatal hollywoodi botrányhős, Jo-Ann (Chloe Grace Moretz). Maria Sils Mariában marad szöveget tanulni, miközben egyre inkább elbizonytalanodik abban, hogy képes lesz-e Helenával azonosulni.

  sils3

  Olivier Assayas előző filmjével, a Május utánnal igencsak próbára tette a türelmemet, így nem is vártam azt, hogy a következő filmjével így el fog varázsolni. A Sils Maria felhői egy hihetetlenül sokrétű alkotás, számtalan értelmezési lehetőséggel. Egy létező író létező művének adaptációjával játszik, és egy különleges természeti jelenséggel teszi még rejtélyesebbé a filmet, melyről a középpontjában álló dráma a címét kapta. A Maloja kígyójának nevezett felhőjelenséget először egy archív felvételen látjuk, majd a kialakulásától kezdve Maria is szemtanúja lesz ennek a csodának, miközben Pachelbel visszatérő zenei motívuma fokozza katartikussá a látottakat.

  sils4

  Maria karaktere lebilincselő. Egy sikeres, okos színésznő, aki azonban érzi az idő múlását, és nem tud vele mit kezdeni, leginkább tudomást sem vesz róla. Ő továbbra is Sigriddel azonosul, Helena figurájában nem lát semmi hasonlóságot önmagával, holott tapintható a homoerotikus vonzalma Valentine iránt, ami egyértelmű párhuzamot mutat a darab és a saját élete között. Mikor a két nő a szöveget próbálja, sokszor lehetetlen eldönteni, hogy még szerepben vannak-e, vagy már a saját gondolataikat halljuk. Maria görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy a darab helyes értelmezése az, ahogy ő gondolkodik róla. Még Melchior utólag írt jegyzeteire sem kíváncsi, melyek a rendező szerint tovább árnyalják Helena karakterét. Számomra a film legszebb része az, amikor Maria és Val elindulnak a hegyre, hogy lássák a Maloja kígyót. Korábban arról vitatkoztak, hogy vajon Helena meghal-e a darabban, amelyben felmegy a hegyre, és utána eltűnik. Mikor az első felhők bekúsznak a völgybe, Maria hiába hívogatja Valt, a lány Helenához hasonlóan rejtélyesen eltűnik a hegyen.

  sils1

  Assayasnak még arra is jut ideje, hogy elmélkedjen egy kicsit a sztárkultuszon és a középkorú színésznők frusztrációján. Maria felhívja a figyelmet arra, hogy érkezésével a paparazzik lepik majd el a városkát. Azt azonban meglepetten veszi tudomásul, hogy Jo-Ann mellett egyik fotós sem kíváncsi rá. Binoche sziporkázik a félelmekkel teli sztár szerepében, és ehhez két remek partnere is akad. Chloe Grace Moritz számtalan csalódás után végre megmutatja miért is szerettem meg az 500 nap nyárban, ezúttal nem túlzó, és csak egy kicsit modoros. Zseniális az a jelenet, amelyben a darab próbáján Maria megjegyzi Jo-Annek, hogy ő anno valamit máshogy csinált Sigridként, a korábban behízelgő Jo-Ann viszont erre reagálva csak értetlenül megvonja a vállát. Nem hittem volna, hogy valaha is le fogom ezt írni, de Kristen Stewart tud színészkedni, csak eddig egyszer sem mutatta meg. Most viszont tökéletes a kissé nerd asszisztensként, akinek Maria barátnőjének is kell lennie egyben, és tudnia kellene kezelni Maria érzelmeit, kirohanásait is.

  A Sils Maria felhői már első alkalommal is hatalmas élményt nyújt. De annyi minden felfedezni valót tartogat még magában, hogy nem elég egyszer megnézni.

  Ajánló

  Békés Itala művésznő 91 éves lett

  Csobot Adél a babavárásról mesélt

  Heti Horoszkóp – Március 19-25.