MENÜ
 • Filmkritika: Rögtönzött szerelem

  A legjobb romantikus komédia az 500 nap nyár óta.

  Kumail (Kumail Nanjiani) stand-up előadása közben a közönségből bekiabál egy fiatal lány, Emily (Zoe Kazan), akivel a fiú később beszélgetni kezd. Az egyéjszakás kalandnak induló afférból rendszeres találkozók kerekednek ki, egészen addig, amíg Emily rá nem döbben arra, hogy Kumail nem meri őt bemutatni a szüleinek, mert nem pakisztáni származású. A lány azonban hamarosan kórházba kerül, és Emily barátnője Kumailt kéri meg, hogy menjen be hozzá. Az orvosok tanácstalanok, így Emilynél mesterséges kómát idéznek elő, hogy időt nyerjenek. Kumail végig a lány mellett marad, miközben megérkeznek Emily szülei, Beth (Holly Hunter) és Terry (Ray Romano) is.

  Kumail Nanjiani a feleségével, Emily V. Gordonnal közösen írta meg a forgatókönyvet a megismerkedésük története alapján. Veszélyes terepre tévedtek ezzel, főleg úgy, hogy Kumail saját magát is alakítja a filmben, de szerencsére olyan természetességgel és bájjal sikerült megoldani ezt a feladatot, ami a romkomok tengerében csak elvétve adatik meg. Megnehezítette még ezt az is, hogy Emily egy súlyos betegséggel kómába is került, amiből Hollywoodban eddig még semmilyen romantikus film nem jött ki jól. A hangsúly pedig az eddigen van, mert ez a kis függetlenfilm megcsinálta azt, amire a stúdiógépezet nem volt képes. Az egyik jelenetben az éjszaka közepén Kumail arra ébred, hogy Emily kapkodva próbál felöltözni. A lány azzal áll elő, hogy le kell szaladnia egy kávéért, de miután Kumail ragaszkodik ahhoz, hogy vele tartson, bevallja, hogy igazából csak wc-re kell mennie, de ilyen vékony falak között Kumail lakásában képtelen erre. A fiú így hazaviszi őt, és a ház előtti lépcsőn várja meg a lányt. 99%-ban ebből a szituációból valami gusztustalan poén születne, ebben az esetben viszont teljesen természetesen mutatnak be egy olyan helyzetet, ami a kapcsolatok elején bizony kínos tud lenni. Ez a megjelenítési mód pedig végig jellemző a kapcsolat korai szakaszára és a szakításra is.

  A film akkor indul be igazán, amikor felbukkannak Emily szülei, akik még sosem találkoztak Kumaillal, de mindent tudnak már róla. Beth eleinte elutasító a fiúval szemben, de szépen lassan a kórházban (és az azon kívül) töltött idő hatására összecsiszolódnak. Az egyik legjobb jelenetben már Beth az, aki megvédi Kumailt egy bunkó sráccal szemben a stand-up klubban. Fantasztikus az a dinamika, ami Kumail Nanjiani, Holly Hunter és Ray Romano között kialakult. Hunter és Romano is bőven kiérdemelne ezért egy-egy Oscar-jelölést. A családi szál bevonása a másik oldalon is remekül működik: a legviccesebb pillanatok azok, amikor Kumail szüleinél a közös vacsorák közben „véletlenül” becsönget egy éppen arra járó hajadon pakisztáni lány. A casting ebben az esetben is rendkívül erősre sikeredett, különösen igaz ez a Kumail édesanyját alakító Zenobia Shroffra.

  Zoe Kazan ugyan a film jelentős részében kómában van, de a többi jelenetében egyszerre elragadóan bájos és határozott a játéka. Ilyen színészek mellett épp Kumail Nanjiani az, aki egy kicsit elszürkül, de ez a karakteréből adódóan egyrészt nem feltétlenül negatívum, másrészt ennél nagyobb hibát keresve is nehéz találni a filmben. A film utolsó felében aztán minden eddiginél magasabbra kapcsol a nyáltenger veszélye, de Kumail és Emily itt is sallangmentes és kiváló fordulatokat használtak fel, és egy tökéletes pillanatban fejezték be a filmet.

  A Rögtönzött szerelem egy olyan vicces, szívmelengető, természetes szerelmi történet, amiből szökőévente csak egy születik.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Justin Bieber megnősült?

  Bulvár
  Sze. 14., péntek

  Szabó Győző rendezőként debütált

  Bulvár
  Sze. 10., hétfő

  Televízió

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ajánló

  Jess Glynne felfedte magánéletét – Interjú

  Megvannak az American Music Awards idei jelöltjei

  Szabó Győző rendezőként debütált