MENÜ
 • Filmkritika: Rendes fickók

  Rég lehetett ennyit és ekkorákat nevetni egy hollywoodi filmen.

  A magánnyomozó March (Ryan Gosling) együtt kezd el nyomozni a korábban az ő kezét is eltörő verőlegénnyel, Healyvel (Russel Crowe) egy halott pornószínésznő ügyében. Később egy eltűnt lány megtalálásával is megbízzák őket, és úgy tűnik, hogy a szálak nemcsak összeérnek, de egy sokkal nagyobb bűntényhez vezetnek.

  TNG-12327

  Shane Black a ’80-as évek végén robbant be Hollywoodba a Halálos fegyver forgatókönyvével. Egy ideig nagyon jól ment neki a szekér, majd következett egy hosszú pihenő, aminek a végén immáron író-rendezőként hallatott újra magáról a kultikussá váló Durr, durr és csókkal. Ezt követően ismét egy néhány éves szünet következett, míg végül a Vasember 3 rendezői székében találta magát. Szerencsére a legújabb rendezésére már nem kellett olyan sokat várni, Black ráadásul ezúttal is kultgyanúsat villantott. A film éjfekete humorára és hangulatára már rögtön a nyitójelenetben rá lehet érezni, ahol egy kisfiú zseblámpával lopózik be a szülei szobájába, hogy az ágy alól kihalásszon egy pornóújságot. Miközben épp a kinyitható oldalt nézi, amin Misty Mountains pózol, egy Misty M rendszámú kocsi csapódik be a házukba. A baleset után a motorháztetőn a meztelen Misty ugyanolyan pózban hal meg a fiú szemei láttára, mint ahogy az újságban látható.

  TNG-01450

  Innentől kezdve nincs megállás, főleg amikor megismerjük a két főhősünket. Az alkoholista, nem túl művelt March, akinél még a kamasz lánya is felelősségteljesebb, szemrebbenés nélkül vállal el olyan nyomozásokat zsíros csekkek fejében, ahol egy idős hölgy a férjét keresi, akinek az urnája a polcon porosodik. Healy sem sokkal érettebb nála: verőlegényként dolgozik, egy éjszakai klub felett lakik és a felesége elhagyta őt (persze a slusszpoént az adja, hogy ki miatt). Russel Crowe-t hosszú idő után végre egy jó szereppel találták meg, de a film igazi sztárja így is Ryan Gosling marad. Gosling képes magából komplett idiótát csinálni, és mindeközben sziporkázik komikusként, ahogy a legapróbb arckifejezésétől is rögtön nevethetnékünk támad. A buddy comedyvé váló filmben a kettősük között kiválóan működik az összhang, bármennyire is különböző karakterű színészek, ezzel pedig Black folytatja azt a hagyományt, amihez legjobban ért, mégsem tűnik egy percre sem elcsépeltnek.

  TNG-09698

  Black legtöbb filmjéhez hasonlóan ezúttal is fontos szerephez jut egy gyerek: Angourie Rice alakítja kiválóan March lányát, Hollyt, aki nemcsak segíti a hősöket a nyomozásban, de az élő lelkiismeretükként is szolgál. Arról nem is beszélve, hogy ő is simán felveszi a harcot a rosszakkal és még egy pornós buliban is simán feltalálja magát. Mellette ráadásul emlékezetes sorokat kap még egy biciklis fiú is a nyomozás egyik pontján. Black kiválóan ragadja meg a ’70-es évek retro hangulatát, a fordulatos történet pedig tele van sziporkázó párbeszédekkel és fantasztikus poénokkal. Ezen a téren nem ismer határokat: visítva röhögünk azon, ahogy egy eltévedt golyó eltalálja Healy szomszédját, vagy ahogy Holly alkudni próbál, hogy Healy mennyiért is verné össze az egyik idegesítő barátnőjét. Sajnos az előzetesben már rengeteg poént ellőttek, de azért nem kell aggódni, mivel szinte folyamatosan nevetségesebbnél nevetségesebb helyzetekkel bombáznak minket.

  A Rendes fickók egy fergetegesen vicces buddy movie, amivel Shane Black kultikus rendezővé emelkedik, Gosling pedig egy teljesen új oldalát mutatja meg. Ha valami megérdemelne egy folytatást, és lenne is értelme tovább szőni a történetét, akkor az ez a film.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon