MENÜ
 • Filmkritika: Pokoli futam

  Paul Walker elszabadul Johannesburg utcáin.

  Michael (Paul Walker) Dél-Afrikába utazik, hogy végre újra találkozzon a barátnőjével. Csakhogy ezzel az utazással megszegi a szabadlábra helyezés szabályait. A reptéren az autókölcsönzőben egy kavarodás következtében egy másik kocsi kulcsait kapja meg, mint amit ő kért. A kocsiban hamarosan megcsörren egy mobiltelefon is, és egy fegyvert is talál az ülés alatt. A második hívásnál egy barátságos férfihang elmagyarázza, hogy egy tévedés történt, és a kocsiját kicserélik egy megadott találkozási ponton. Közben azonban a csomagtartóból előkerül egy megkötözött nő (Naima McLean), aki azt állítja, hogy végezni akarnak vele, mert egy olyan szexbotrányt göngyölített fel, aminek szálai egészen a rendőrfőkapitányig érnek.

  Mukunda Michael Dewil rendező egy az eddigiektől eltérő akciófilmet akart csinálni. Ennek egyik alapjának azt tekintette, hogy a történet során végig a kocsiban maradunk a főhősünkkel, legtöbbször a kamerával együtt, így rengetegszer belső kameraállásból látjuk az eseményeket, mintha mi is Michael mellett ülnénk. Ez a módszer például az Éjjeli őrjáratnál kiválóan működött, de ott azért több külső felvételt is kaptunk, és az akciójeleneteknél a külső és a belső kamerák képeit is többször vágták össze, ami itt hiányzik az igazán látványos akciókhoz.

  A másik kuriózum, hogy a filmet Johannesburgban vették fel, megirigyelve a District 9 sikerét. A környezet viszont épp a kocsihoz való kötöttség miatt kevés szerephez jut, szinte a világ bármelyik pontján játszódhatna a történet. Azért kapunk egy kis dél-afrikai életképet és hangulatot, amihez az afrikai zenei motívumok is hozzájárulnak, még ha ezekből több is felcsendülhetett volna. És a végefőcímig sem kellett volna várni azzal, hogy bevessék a Dél-Afrikai Köztársaság nemzeti kincsének számító Die Anterwoord egyik számát.

  Az alapötlet izgalmasnak tűnik, de a megvalósítás sokszor kissé unalmassá, vontatottá válik. Ami a legrosszabb, hogy mintha sokszor szándékosan néznék hülyének a nézőt. Amikor Michael egy bíróval próbál megbeszélni egy találkozási pontot, akkor már az elején közli, hogy mindjárt le fog merülni a telefonja, de azért utána még egy csomó felesleges dologról beszélgetnek, ahelyett, hogy megmondanák egymásnak, hogy hol találkozzanak. A befejezéshez viszont sikerült egy elég jó ötletet találniuk, ezzel valamennyire szépítettek az alkotók. Paul Walker a Halálos iram után újra volán mögé ült, és az akciósztár oldala sokkal jobban áll neki, mint amikor telefonon keresztül kell drámáznia a barátnőjével.

  A Pokoli futam egy teljesen átlagos akciófilm, aminek a helyszínét átrakták Dél-Afrikába. Aki pedig egy pokoli futamra számít, az csalódni fog, ezzel a jól csengő névvel csak megtréfálta őket a forgalmazó. Nem igazán lesz itt semmilyen futam, sokkal inkább csak egy 19-es számú jármű, ahogy azt az eredeti cím sugallja.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon