MENÜ
 • Filmkritika: Piszkos pénz

  James Gandolfini utolsó játéka a filmvásznon.

  Bob (Tom Hardy) egy brooklyni kocsmában csapos, amely bár névleg a rokona, Marv (James Gandolfini) tulajdona, de valójában csecsen maffiózók birtokolják. Bob egyik este egy kukában egy összevert pitbull kölyköt talál, majd megismerkedik a kuka tulajdonosával Nadiával (Noomi Rapace). Bob úgy dönt, hogy életében talán először felelősséget vállal valakiért, és befogadja a kutyát, melynek nevelésében Nadia is besegít. Közeleg azonban Super Ball estéje, a brooklyni maffia pedig Marv bárját szemelte ki arra, hogy ott dobják le aznap este a városban begyűjtött piszkos pénzt. Ráadásul a kutya előző tulajdonosa, Nadia korábbi barátja, és egy gyilkosság elkövetője, Eric (Matthias Schoenaerts) is felbukkan a színen, hogy visszakapja, vagy eladja azokat, akik korábban az ő életének voltak a részei.

  PiszkosPenz_jelenetfoto (6)

  Dennis Lehane könyveiből olyan sikerfilmek készültek, mint a Titokzatos folyó, a Viharsziget és a Hideg nyomon. Ezúttal ő maga írta a forgatókönyvet is egy korábbi novellájából, az Animal Rescue-ból. A rendezői székbe az a belga Michaël R. Roskam ült, akinek zseniális első nagyjátékfilmjét, a Bikanyakat Oscar-díjra jelölték, és ezzel úgy tűnik megnyíltak előtte Hollywood kapui. Főhőse a Bikanyak Jacky-jéhez hasonlóan ezúttal is egy olyan izomkolosszus, aki súlyos terhet cipel a lelke mélyén, ami egy életre megnyomorította őt. A komótosan zajló cselekmény hangulata ismét rendkívül különleges és hidegrázó, a történet pedig számos fordulatot tartalmaz, ahogy az előre eltervezett nagy bűntény felé haladunk, sőt, még azután kapjuk csak a legnagyobb meglepetést.

  ANIMAL RESCUE

  A film legerősebb része viszont a színészek játéka. Tom Hardy már több szótlan szerepével (Fékezhetetlen, Warrior – A végső menet) is bizonyította, hogy mennyire tehetséges színész, és ezúttal sem jelent számára problémát, hogy ismét szavak nélkül kell lebilincselnie a nézőket. Ráadásul a partnere Európa másik ifjú titánja, Matthias Schoenaerts, aki a Bikanyak és a Rozsda és csont főszerepe után most egy szélesebb közönségnek is megmutathatja, hogy milyen elementáris erő is rejlik a játékában. Összezavarodott, veszélyesnek tűnő piti bűnözőként is brillírozik, még akkor is, ha ezúttal nem kellett olyan nehéz feladatot megoldania, mint előző két szerepében. Amikor Hardy és Schoenaerts ketten állnak egymással szemben farkasszemet nézve, azok a film legjobb pillanatai. Van abban valami megkapó, hogy James Gandolfini a Maffiózók után egy olyan karaktert megformálva búcsúzik tőlünk, aki törvénytelen dolgokat művel titokban. A szereplőgárda leggyengébb pontja Noomi Rapace, aki szinte teljesen súlytalan Nadiaként, holott a lánynak jelentős hatása van Bobra és Ericre is.

  A Piszkos pénz egy remek, fordulatos, hangulatos bűnügyi film. Az egyetlen problémám vele, hogy nem tudok elvonatkoztatni Roskam személyétől, akitől a Bikanyaknak köszönhetően életem egyik leglehengerlőbb, legnagyobb katarzist okozó filmélményét kaptam. A katarzis pedig most sajnos elmaradt.

  Ajánló

  A világ egyik leghíresebb Dj-je is eljön a Balaton Soundra

  Felújítják az Álomutazót karácsonyra

  Ők A Dal 2019 indulói