MENÜ
 • Filmkritika: Oroszlán

  Egy indiai fiú története, aki Lilu helyett a Google Earth segítségével találta meg a családját.

  Az ötéves Saroo (Sunny Pawar) ragaszkodik ahhoz, hogy a bátyja magával vigye, amikor éjszaka dolgozni megy. A kisfiú az utazás után elfárad, és a testvére ráparancsol, hogy az állomás padján várjon rá, amíg végez. Néhány óra elteltével Saroo Guddut (Abhishek Bharate) keresve felszáll egy vagonba, ahol elbóbiskol, és az időközben elinduló vonat 1500 mérfölddel arrébb, Kalkuttában áll csak meg. Az eleinte az utcákon kóborló Saroo nem tudja az édesanyja és az otthona nevét, így az árvaházba kerülve hiába keresik a hozzátartozóit. Egy ausztrál házaspár (Nicole Kidman és David Wenham) viszont őt választja ki, és adoptálják. Saroo felnőttként (Dev Patel) nyomozni kezd az eredeti családja után, és a Google Earth segítségével próbálja megtalálni a gyermekkori emlékeiből ismerős helyszíneket.

  Saroo története szinte hihetetlen, de igaz, és az Oroszlán alapjául szolgáló könyv, az A Long Way Home szinte mozivászonért kiáltott. A Candy forgatókönyvét is jegyző Luke Daviesnek nem lehetett egyszerű dolga, hiszen nem mutatna túl jól a vásznon, ha két órán keresztül Dev Patelt kellene néznünk, ahogy tűt keresve a szénakazalban a laptopját bámulja. A film első felében így Saroo gyerekkora elevenedik meg. A nehéz körülmények között élő családtól elsodródva veszi kezdetét Saroo megdöbbentő kálváriája. Már a napokig tartó utazás is megviseli a nézőt a kétségbeesett, segítségért kiáltó, tehetetlen Saroót látva. A környezet egy cseppet sem szívderítő: utcákon kallódó gyerekek, akikre a legnagyobb veszélyt a felnőttek jelentik és a rendőrök szemet hunynak ezt látva, valamint embertelen körülmények az árvaházban. A film egyik legnagyobb erénye, hogy felhívja a figyelmet arra a több millió kiskorúra, akik India utcáin élnek, és a film készítői elindítottak egy alapítványt is, ami nekik nyújt anyagi támogatást. Saroo sorsa azért is ennyire szívbemarkoló, mert az első szerepében bemutatkozó Sunny Pawar fiatalkora ellenére pazar játékot nyújt, és néhány év múlva valószínűleg az ő neve fog elsőként felmerülni a casting során, ha egy indiai fiatal szerepel a forgatókönyvben.

  A film második felében jelenik meg a felnőtt Saroo, aki egy emberfeletti, reménytelennek tűnő keresésbe kezd. Hajtja a vágy, hogy megismerje a gyökereit, de a bűntudat is marcangolja, hogy ezzel talán megbántja a nevelőszüleit, ezért magába zárkózva, mindenkit eltaszítva próbál rálelni egy ismerős helyszínre a Google Earth segítségével. A BAFTA-t érő alakításával mégsem Dev Patel a legerősebb pontja az ausztrál szálnak. Nicole Kidman az, aki egészen káprázatos, különösen akkor, amikor Patellel beszélget. Megrendítő, ahogy szinte belebetegedve várja haza a tengerre kihajózó másik nevelt fiát, tudva, hogy a munkabért kábítószerre fogja elkölteni. Amikor Saroo azt mondja, hogy gyűlöli a bátyját, amiért ezt teszi az anyjával, Kidmannek az erre adott pillantása már akkor is jogossá tette volna az Oscar-jelölést, ha az lett volna az egyetlen jelenete. Meg kell még említeni Rooney Marát is, akinek köszönhetően Saroo barátnője egy pillanatra sem válik feleslegessé, sőt, az egyik legizgalmasabb karaktere lesz a filmnek.

  Témájából fakadóan az Oroszlán a könnyeinkre hajt, de hiába is vagyunk ezzel tisztában, nem tudunk neki ellenállni. A gyönyörű dallamokkal aláfestett jelenetnél, ahol Saroo újra gyerekkora helyszínein jár, óhatatlanul is felgyorsul a szívverésünk. A végső kegyelemdöfést mégis azok a képsorok adják meg, ahol az igazi Saroo édesanyja és nevelőanyja először találkozik. A film végi archív fotók alapján az is kiderül, hogy a jelmeztervezők és a fodrászok mennyire törekedtek a hitelességre.

  Az Oroszlán egy tipikusan Oscarra pozícionált film, amiről ha nem tudnánk, hogy megtörtént esetet dolgoz fel, mérgesen pattannánk fel a stáblista végén a székünkből, hogy na ne szórakozzanak velünk, ilyen nincs. De mégis van, és hiába is hatásvadász egy kicsit, ellenállhatatlanul lopja be magát így a szívünkbe.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon