MENÜ
 • Filmkritika: Nézd, ki van itt

  Hogyan fogadnák ma Hitlert Németországban?

  Adolf Hitler (Oliver Masucci) napjainkban tér magához egy berlini utcán fekve. Épp a helyszínen forgat az egyik német televízió riportere, Sawatzki (Fabian Busch), akit aznap ki is rúgnak az állásából. Sawatzki édesanyja veszi észre a fia felvételein a háttérben felbukkanó alakot, aki megszólalásig hasonlít Hitlerre. Sawatzki felkeresi a férfit, és kitalálja, hogy felveszi azt, ahogy Hitler a német lakosokkal beszélget, miközben körbejárják az országot. Hitler gyorsan szenzációvá válik az internetnek köszönhetően, és egyre több televíziós műsorba hívják meg, ahol megoszthatja a nézeteit.

  stars-hinter-der-maske-hitler-er-ist-wieder-da-constantin-3

  Timur Vermes bestsellere egy abszurd szituációval indít, ahogyan Hitler belecsöppen napjaink Németországába, mégis rendkívül aktuális a kérdés, hogy egy a Führerhez hasonló karakter vajon hogyan boldogulna a mai politikai viszonyok, migránskérdés és terrorizmus közepette. A megdöbbentő válasz az, hogy valószínűleg nagyon sikeresen. A filmnek a legizgalmasabb része az a körút, mely során Hitler találkozik és elbeszélget a lakosokkal. Az NDK-ban született hölgy úgy érzi, hogy még neki sem sikerült teljesen integrálódnia, néhányan karlendítéssel üdvözlik Hitlert, de van, aki csak kamerán kívül meri elmondani, hogy valójában szimpatizál vele. Egy idős férfi szerint ez azért van, mert a németeken még mindig rajtuk van a stigma, de olyan is akad, aki nem követné a Führert, mert épp dolgoznia kell mennie. Egészen zseniális például az a jelenet, ahol Sawatzki rámutat arra, hogy mi is lett volna Hitlerből, ha nem politikai pályára lép, így a Führer miután kifogynak a pénzből, karikatúrákat kezd el rajzolni a benzinre gyűjtve. Hitler az NPD főhadiszállására is ellátogat, persze megvan a maga véleménye a párt vezetőjéről, akárcsak Angela Merkelről.

  er-ist-wieder-da-630x353

  A filmnek ez az első fele kiválóan működik, és David Wnendt egy reálisnak tűnő és nagyon ijesztő társadalomkritikát tár elénk. A film második részében azonban a médiáról is elmondja a véleményét. Hitler eleinte a járókelők internetre feltöltött képeinek és postjainak köszönhetően válik ismertté. A televízióba is az egyik YouTube videójának a nézettsége miatt kerül be. A képernyőre jutását követően azonban nincs megállás, a beszélgetős műsorok és az esti komédiák állandó vendégévé válik. Eleinte mindenki nevet rajta, de a közönség soraiban látszódik, hogy néhányaknak bizony szöget is üt a fejében a mondanivalója. Mindenki azt hiszi, hogy Hitler bajsza alatt csak egy komikus imitátor lapul, akit nem kell komolyan venni, mégis ijesztő, hogy senki nem mer felszólalni az ellen, hogy ennek az embernek nem szabadna ekkora teret adni.

  wenn-hitler-zum-popstar-wird-so-ist-er-ist-wieder-da_856318265_800x600_7dc802fa25b9b9bf33d36cb8df07cbba

  Ezen csúszik el a film: nem az lesz hihetetlen, hogy Hitler egyszer csak visszatér napjainkban, és az sem, hogy milyen hamar és milyen hatalmas népszerűségre tesz szert, hanem az, hogy ennyire politikailag korrektnek mutatják a Führert. Nem elég bátrak ahhoz, hogy a zsidókérdés egyáltalán szóba jöjjön. Hiába gondolják az emberek, hogy egy színésszel, vagy őrülttel van dolguk, egyetlen egy embert leszámítva senki sem reagál úgy a múltra visszagondolva, hogy ezzel már átlép egy határt. Az sem segít, hogy Wnendt ezt egy televíziós szappanopera megvalósítási színvonalán prezentálja. Oliver Masucci ugyan egészen kiválóan játszik, de körülötte sajnos mindenki karikatúrszerű, túlzó és komolyan vehetetlen.

  A Nézd, ki van itt egy zseniális, elgondolkodtató és félelmet keltő alapkoncepcióval rendelkezik, de ahhoz, hogy olyan kiemelkedő maradjon végig, mint Hitler országjáró körútjának jelenetei, még nagyobb merészségre és sokkal több komolyságra lett volna szükség az alkotók részéről.

  Ajánló

  A hír, amit sosem akartunk volna megkapni

  Anyák napjára készül a STRAND Fesztivál

  Négy fal a nagyvilág