MENÜ
 • Filmkritika: Kubo és a varázshúrok

  „Ha pislognod kell, most pislogj!”

  Kubo az édesanyjával egy barlangban él. A kisfiú azzal tartja el kettejüket, hogy az édesanyjától hallott történeteket adja elő a hangszerére megelevenedő origami figurák segítségével a közeli falu lakóinak. Egyetlen szabályt kell betartania: sötétedés előtt mindig haza kell érnie, különben a nagyapja, a Holdkirály meglátja őt, és elveszi tőle a másik szemének is a világát. A faluban egy napon ünnepséget tartanak, és a lakosok lámpásokat készítenek, melyek segítségével a halott szeretteikkel tudnak beszélgetni. Kubo túl sokáig vár arra, hogy édesapja hozzá szóljon a túlvilágról, és túl későn veszi észre, hogy mindjárt leszáll az éj. Ekkor derül ki, hogy édesanyjának az összes meséje igaz volt, és Kubónak menekülnie kell. Csak úgy tudja felvenni a harcot a gonosz rokonaival szemben, ha megtalál egy különleges kardot, pajzsot és sisakot. A keresésben segítségére lesz egy folyton aggodalmaskodó, beszélő majom, és egy kissé lyukas memóriájú, bogárrá változtatott szamuráj.

  kubo2

  A mese első mondata előre figyelmeztet, hogy itt bizony arra sem lesz időnk, hogy pislogjunk egyet. Már rögtön az első jelenet felkészíti a nézőt, hogy milyen hangulatra számítson a folytatásban. Kubo édesanyja a tengeren egy csónakban menekül. Az előtte tornyosuló hullámot varázserejével sikerül szétválasztania, de a háta mögül érkező víztömeg maga alá temeti őt. A víz alatt a nő beveri a fejét egy sziklába, és ekkor derül ki, hogy nem egyedül utazott: vele volt egy félszemű csecsemő is. Innentől kezdve a készítők nem kímélik a lelkünket, és számtalanszor gázolnak át rajta. A fejsérülést követően Kubo anyja legtöbbször csak ül és bámul maga elé. A tisztább napjain varázslatos történeteket oszt meg Kubóval, akinek túl hamar kell felnőnie. A mese során végig ott lebeg a halál motívuma, és az írók több nagyon fontos szereplőt is nyugodt szívvel írnak ki a történetből. A kicsiknek nemcsak ezzel kell megbirkózniuk, hanem néhány elég félelmetes jelenettel is, valamint egy-két túlbonyolított fordulattal, ami még felnőtt fejjel sem könnyen rakható össze (például az igazság Majommal és Bogárral kapcsolatban, vagy az emberi testet öltő nagyapa).

  kubo4

  A jegyvásárlásnál érdemes nagyjából figyelembe venni a korhatárt. A kicsivel nagyobbak és a felnőttek számára azonban egy varázslatos élményt tartogat a Kubo és a varázshúrok. Egy kissé régimódi történet, ami egyrészt abból fakad, hogy rengeteget merít a japán hagyományokból, valamint olyan népmesei motívumokat hordoz, mint az egyik meseszám, a három. Kubónak három varázslatos fegyvert kell megtalálnia, az útja során pedig három segítője és három ellensége akad. Másrészt a hiperrealista CGI animációk korában a Laika stúdió továbbra is ragaszkodik a stop-motionhöz. Hihetetlen mennyiségű munkát fektettek bele a film elkészítésébe, az egyik néhány perces jeleneten például tizenkilenc hónapon át dolgoztak. Ennek meg is lett az eredménye: lélegzetelállító a látványvilág. Nem azért, mert olyan szépen lengedeznek egyenként Majom szőrszálai, hanem azért, mert igazán különleges és lenyűgöző világ tárul a szemünk elé. A Laika ezzel a vizuális mesterművel egyelőre csúcsra járatta a stop-motion technikát.

  A Kubo és a varázshúrok egy gyönyörű és egy kicsit régimódi mese kellő mennyiségű humorral, valamint egy meseszép és egyedi képi világgal.

  Ajánló

  Újabb szupersztárokat jelentett be a Sziget!

  Heti Horoszkóp – Február 19-25.

  Michelisz Norbert az apaságról mesélt