MENÜ
 • Filmkritika: Kubo és a varázshúrok

  „Ha pislognod kell, most pislogj!”

  Kubo az édesanyjával egy barlangban él. A kisfiú azzal tartja el kettejüket, hogy az édesanyjától hallott történeteket adja elő a hangszerére megelevenedő origami figurák segítségével a közeli falu lakóinak. Egyetlen szabályt kell betartania: sötétedés előtt mindig haza kell érnie, különben a nagyapja, a Holdkirály meglátja őt, és elveszi tőle a másik szemének is a világát. A faluban egy napon ünnepséget tartanak, és a lakosok lámpásokat készítenek, melyek segítségével a halott szeretteikkel tudnak beszélgetni. Kubo túl sokáig vár arra, hogy édesapja hozzá szóljon a túlvilágról, és túl későn veszi észre, hogy mindjárt leszáll az éj. Ekkor derül ki, hogy édesanyjának az összes meséje igaz volt, és Kubónak menekülnie kell. Csak úgy tudja felvenni a harcot a gonosz rokonaival szemben, ha megtalál egy különleges kardot, pajzsot és sisakot. A keresésben segítségére lesz egy folyton aggodalmaskodó, beszélő majom, és egy kissé lyukas memóriájú, bogárrá változtatott szamuráj.

  kubo2

  A mese első mondata előre figyelmeztet, hogy itt bizony arra sem lesz időnk, hogy pislogjunk egyet. Már rögtön az első jelenet felkészíti a nézőt, hogy milyen hangulatra számítson a folytatásban. Kubo édesanyja a tengeren egy csónakban menekül. Az előtte tornyosuló hullámot varázserejével sikerül szétválasztania, de a háta mögül érkező víztömeg maga alá temeti őt. A víz alatt a nő beveri a fejét egy sziklába, és ekkor derül ki, hogy nem egyedül utazott: vele volt egy félszemű csecsemő is. Innentől kezdve a készítők nem kímélik a lelkünket, és számtalanszor gázolnak át rajta. A fejsérülést követően Kubo anyja legtöbbször csak ül és bámul maga elé. A tisztább napjain varázslatos történeteket oszt meg Kubóval, akinek túl hamar kell felnőnie. A mese során végig ott lebeg a halál motívuma, és az írók több nagyon fontos szereplőt is nyugodt szívvel írnak ki a történetből. A kicsiknek nemcsak ezzel kell megbirkózniuk, hanem néhány elég félelmetes jelenettel is, valamint egy-két túlbonyolított fordulattal, ami még felnőtt fejjel sem könnyen rakható össze (például az igazság Majommal és Bogárral kapcsolatban, vagy az emberi testet öltő nagyapa).

  kubo4

  A jegyvásárlásnál érdemes nagyjából figyelembe venni a korhatárt. A kicsivel nagyobbak és a felnőttek számára azonban egy varázslatos élményt tartogat a Kubo és a varázshúrok. Egy kissé régimódi történet, ami egyrészt abból fakad, hogy rengeteget merít a japán hagyományokból, valamint olyan népmesei motívumokat hordoz, mint az egyik meseszám, a három. Kubónak három varázslatos fegyvert kell megtalálnia, az útja során pedig három segítője és három ellensége akad. Másrészt a hiperrealista CGI animációk korában a Laika stúdió továbbra is ragaszkodik a stop-motionhöz. Hihetetlen mennyiségű munkát fektettek bele a film elkészítésébe, az egyik néhány perces jeleneten például tizenkilenc hónapon át dolgoztak. Ennek meg is lett az eredménye: lélegzetelállító a látványvilág. Nem azért, mert olyan szépen lengedeznek egyenként Majom szőrszálai, hanem azért, mert igazán különleges és lenyűgöző világ tárul a szemünk elé. A Laika ezzel a vizuális mesterművel egyelőre csúcsra járatta a stop-motion technikát.

  A Kubo és a varázshúrok egy gyönyörű és egy kicsit régimódi mese kellő mennyiségű humorral, valamint egy meseszép és egyedi képi világgal.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Ők az MTV EMA nyertesei

  Bulvár
  nov. 6., kedd

  Televízió

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ajánló

  Íme a VOLT aftermovie

  Ők az MTV EMA nyertesei

  Íme a Való Világ 9. Villája