MENÜ
 • Filmkritika: Kosok

  Makacs juhtenyésztők a fagyos Izlandról.

  Gummi (Sigurður Sigurjónsson) és Kiddi (Theodór Júlíusson) egymás szomszédságában élő testvérek, de már negyven éve nem beszélnek egymással. Kisvárosuk számos lakójához hasonlóan ők is juhtenyésztéssel foglalkoznak. Amikor a juh-szépségversenyen a Kiddi által nevelt kos fél ponttal többet kapva második helyre szorítja Gummiét, a férfi nem nyugszik bele a vereségbe. Éjszaka átlopózik testvéréhez, hogy közelebbről is szemügyre vegye a győztes példányt, akin a gyógyíthatatlan surlókór tüneteit fedezi fel. A kerületi állatorvos egy alapos vizsgálat után elrendeli, hogy a völgyben az összes juhot le kell ölni, fertőtleníteni kell az akolokat, és legközelebb csak két év múlva tarthatnak újra jószágokat a kór legyőzése érdekében.

  kosok3

  Tavaly a Lovak és emberek megmutatta, hogy Izland lakói hogyan viszonyulnak a lovakhoz. A szigetország idei Oscar-nevezettjében a juhok állnak középpontban, akiket név szerint ismernek és babusgatva nevelnek a gazdáik (és még a stáblistára is felkerülnek). Gummi és Kiddi ugyanúgy fejjel mennek a falnak, mint a kosaik, és legalább olyan makacsok, mint az öszvérek. Nem derül ki, hogy miért nem szóltak egymáshoz már évtizedek óta, de talán már ők sem emlékeznek rá. A kettejük közötti rivalizálás valószínűleg már gyerekkorukban elkezdődött, és még mindig tart. Ez jól tükröződik Gummi arcán, amikor alulmarad a versenyen Kiddivel szemben. A szereplők nem beszélnek sokat, inkább csak cselekszenek a maguk komótos tempójában. A filmre szinte végig jellemző a fanyar északi humor: a váratlan kommunikációs módszer Gummi és Kiddi között, vagy az, ahogy Gummi beviszi az átfagyott, részeg testvérét a kórházba.

  kosok1

  Sturla Brandth Grøvlen  a vágás nélküli operatőri bravúr, a Victoria mellett ezt a filmet is elvállalta idén. Gyönyörű képein tárul elénk a lélegzetelállító izlandi táj, és a városka lakóinak mindennapjai. Ezek a hétköznapok pedig elég lehangolóak: az emberek mind hasonló mintájú, otthon kötött pulóvereket és sapkákat hordanak, és az év társadalmi eseményének valószínűleg a juh-szépségverseny számít. A juhok nélkül az életük még inkább kiüresedik, és vannak, akik úgy határoznak, hogy csődöt jelentenek és elköltöznek. A fiatalok már szinte mind elmentek, és Gummi és Kiddi is egyedül élnek, mivel nincs túl sok nő a környéken.

  kosok2

  A két testvér eleinte teljesen eltérően kezeli az őket ért csapást. Gummi látszólag beletörődik, és saját maga végez a nyájával, majd zokogás közepette mossa le a vért a kezéről. Kiddit le kell fognia a rendőrségnek, amikor kimennek hozzá az állatorvosok. Nem hajlandó kitakarítani az akolt és az alkoholba fojtja bánatát. Amikor azonban felfedezi, hogy Gummi mit rejteget a házában, felülkerekednek az ellentéteiken, és együtt próbálják meg menteni a még menthetőt. Az utolsó, elementáris erejű jelenetben már a lehető legközelebb kerülnek egymáshoz. Nem szeretem, ha egy film szájbarágósan végződik, vagy egy teljesen felesleges epilógust kap, lásd a Mentőexpedíciót. Itt viszont hatalmas hiányérzetet hagyott maga után a hirtelen és nyitott befejezés.

  A Kosok csatlakozik az egyedi hangulatú izlandi filmek sorához. Nem tökéletes, de nagyon különleges.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon