MENÜ
 • Filmkritika: Két nap, egy éjszaka

  Marion Cotillard és a Dardenne fivérek fantasztikus kollaborációja.

  Sandra (Marion Cottillard) depressziója miatt hosszabb betegszabadságra kényszerül. Már épp készen állna arra, hogy visszatérjen dolgozni, amikor egy péntek délután telefonon közlik vele, hogy a cége nem tudja kifizetni a dolgozók éves bónuszát, ha továbbra is alkalmazzák őt. A dolgozók szavazhattak arról, hogy a bónuszt kapják meg, vagy Sandra állása maradjon meg, és két kivételtől eltekintve mindenki az 1000 eurós jutalmat választotta. Sandra egyik munkatársa segítségével meggyőzi a főnökét, hogy hétfőn ismételjék meg a szavazást, mert a művezető néhány munkatársukat megfélemlítette, hogy ha nem Sandrától válnak meg, akkor valaki mást kell elbocsájtaniuk. Sandrának így két napja és egy éjszakája maradt, hogy egyenként felkeresse munkatársait, és a többségüket rábeszélje arra, hogy változtassák meg a döntésüket, és hétfőn rá voksoljanak.

  ketnapegyejszaka_mozinet_07

  A Dardenne fivérek Cannes egyik legnagyobb kedvencei, zsinórban hatodik filmjüket jelölték idén Arany Pálmára, és azon kevés rendezők elit körébe tartoznak, akik már kétszer is megkapták a rangos díjat. Ezúttal kivételesen üres kézzel távoztak a Croisette-ről, ami azonban semmit sem von le a Két nap, egy éjszaka érdemeiből. A testvérpár most is egy egyszerű munkásembert választott főhősnek, akit kézikamerájukkal intim közelségben követnek, de most először dolgoztak együtt egy akkora sztárral, mint Cotillard. Cotillarddal a durva, naturalista, ám mégis gyönyörű Rozsda és csont forgatásán találkoztak az ott producerként tevékenykedő fivérek, és olyan hatással volt rájuk, hogy eldöntötték, ők is forgatni szeretnének vele.

  ketnapegyejszaka_mozinet_05

  Cotillard karrierjének egyik legjobb alakítását nyújtotta akkor amputált lábú delfinidomárként, de most sem marad el sokkal annak színvonalától. A játékidő nagy részében nem csinál mást, mint büszkeségét félretéve, görnyedten, megtörve sorra becsönget kollégáihoz, hogy arra kérje őket, mondjanak le miatta 1000 euróról. A szituáció megalázó, és mindenki másképp reagál rá. Van, aki Sandra mellé áll, de többen is kijelentik, hogy nem tudnak lemondani erről a pénzről, mert ebből fizetik például a lányuk egyetemi tanulmányait. Mindenkinek érthető a reakciója, még annak is, aki ajtót sem nyit Sandrának. A depresszióból kilábaló anya az elutasítások és támogatások között hol fel akarja adni, és csak aludni szeretne, hol pánikrohamot kap, vagy nyugtatók tömkelegét szedi be, egy-egy újabb támogató után viszont általában új erőre kap. Még egy sajátos humora is van a komor téma bemutatásának. Sandra egyik kolléganőjét a férje nem engedi lemondani a bónuszról, mert már eldöntötték, hogy azt a pénzt a házukra költik. A nő megígéri, hogy beszél még a férjével, Sandra azonban ezen a ponton feladja a küzdelmet és begyógyszerezi magát. Mikor később a férje lehívja őt az emeletről, és a küszöbükön a nő közli, hogy rá fog szavazni, Sandra zavarodottan csak annyit tud mondani köszönet helyett, hogy most vett be egy doboz Xanaxot.

  ketnapegyejszaka_mozinet_02

  Sandra helyében valószínűleg senki sem akar lenni. Megalázó a helyzete, és lehet, hogy mi sem tudnánk könnyedén dönteni, ha a kollégái lennénk.  Hosszú ideje nem dolgozott már, ráadásul az is kiderült, hogy a többiek nélküle is tökéletesen el tudják végezni ugyanazt a munkát, néhány plusz pénzt jelentő túlórával. A legtöbben azért szeretnének segíteni Sandrán, de azt mondják, hogy nem tudnak. Ha meg is szavazzák Sandra maradását, akkor se várhat túl sok jót, amikor naponta szembe kell néznie azokkal az emberekkel, akik dühösek rá, mert miatta estek el 1000 eurótól. Egy ilyen témában a befejezés mindenképp veszélyes terep, de a Dardenne fivérek kiváló érzékkel oldották meg úgy, hogy még egy nem várt csavarral is megleptek minket, mellyel Sandra szolidaritását teszik próbára, és meglátjuk, hogy fordított helyzetben neki vajon sikerül-e erkölcsileg felülemelkednie a munkaadóján.

  A Dardenne fivérek ezúttal is egy hihetetlenül erős drámát készítettek, egy érdekes, de nem túl izgalmas alapszituációból. Belgium a Bikanyak és az Alabama és Monroe után idén is könnyen begyűjthet egy Oscar-jelölést.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Nyit a Dürer Öböl a Lupán

  Bulvár
  jún. 5., péntek

  Ma nyit a Lupa Drive-in Autósmozi

  Bulvár
  jún. 4., csütörtök

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon