MENÜ
 • Filmkritika: Have a nice day

  Szép napod lesz, ha nálad van egy táskányi lopott pénz?

  Sziao Csang ellop a főnökétől egymillió jüant, hogy a barátnője elrontott plasztikai műtétjét Dél-Koreában korrigálják. A meglopott gengszter utána küldi az egyik verőlegényét, de másoknak is fáj a foga a pénzre. Sziao Csang egy internetkávézóban próbál kapcsolatba lépni a barátnőjével, de leütik, és mire magához tér, a pénzzel teli táskának már csak a hűlt helyét találja.

  Jian Liu filmje hihetetlenül nyomasztó hangulatot áraszt. Minimalista animációs stílussal, szürke árnyalatokban jelenik meg egy kínai város, ahol szinte állandóan esik az eső, nincs napfény és minden lesújtóan lepusztult annak ellenére, hogy szinte mindenhol építkezés nyomai láthatók. Nem csoda, hogy az összes karakter, akinek a kezébe kerül az egymillió jüan, ki szeretne törni innen. A sötét szín a film humorára is jellemző: a lehangoló képek mellé ugyanis fekete humor társul. A szereplők ugyan keveset beszélnek, de a tömör dialógusokban és a képi világban is rengeteg maró poén húzódik meg.

  A véres forgatókönyvet, mintha Tarantino, vagy a Cohen-fivérek írták volna: a kétes eredetű pénz kézről kézre vándorol, és a főhősök útja folyamatosan keresztezi egymást sokszor a véletlennek köszönhetően. Érdemes végig bent maradni a moziteremben, mert a remekbe szabott finálé után az utolsó képkockák is tartogatnak még egy kis meglepetést, amivel teljesen nyitottá válik a lezárás. A történet vezetése és a humor mellett feltétlenül érdemes kiemelni a zseniális betétdalokat, amelyek néhol szó szerint egy álomvilágba repítenek. Az egyetlen kifogás, amit fel lehet hozni, az a 77 perces játékidő. Ennél sokkal tovább is el lehetne merülni ebben a mocskos kínai városban a pitiáner főhősök társaságában.

  A Have a nice day egy igazán ínyenc keleti animációs filmcsemege a felnőtt moziőrültek számára.

  Horoszkóp

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Ők nyerték a Joy magazin díjait

  Bulvár
  jún. 16., szombat

  Kubai fieszta az Akvárium Klubban

  Bulvár
  ápr. 21., szombat

  Meghalt Avicii

  Bulvár
  ápr. 20., péntek

  Televízió

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ilyen lesz Andy Warhol bőrében Evan Peters

  Televízió
  okt. 6., péntek

  Ajánló

  Cinthya Dictator: “Egy korszak lezárult”

  Heti Horoszkóp – Június 18-24.

  Ők nyerték a Joy magazin díjait