MENÜ
 • Filmkritika: Fácángyilkosok

  Egy újabb hibátlan skandináv bűnügyi film.

  Egy ikerpárt brutálisan meggyilkolnak. Egy drogdílert ítélnek el az ügyben, az ikrek rendőr apja viszont folytatja a nyomozást, mert úgy gondolja, hogy nem vontak mindenkit felelősségre, akinek köze lehetett a gyerekei halálához. Az eset után húsz évvel Carl Morckhoz (Nikolaj Lie Kaas) fordul segítségért, aki korábban lezárt ügyeket vizsgál felül a Q-ügyosztályon. Carl nem foglalkozik a férfivel, aki ezután öngyilkosságot követ el. Carl figyelmét így mégis felkelti az eset, a nyomok pedig egy befolyásos vállalkozóhoz, Ditlev Pramhoz (Pilou Asbæk) és baráti köréhez vezetnek. Az egyetlen személy, aki tanúskodni tudna ellenük, az Ditlev akkori barátnője Kimmie (Danica Curcic), akit már évek óta nem látott senki sem. Carl és társa, Asad (Fares Fares) mindent elkövetnek, hogy megtalálják Kimmie-t, Ditlev viszont szinte mindig egy lépéssel előttük jár.

  facangyilkosok_08

  A skandináv bűnügyi regényekből készült filmadaptációk szép karriert futottak be világszerte az utóbbi években. Ezúttal is egy csavaros történet kapunk cenzúrázatlan brutalitással egy rendkívül rideg hangulatú világban. A Fácángyilkosok a hatalmas sikert arató Nyomtalanul folytatása. Az előző részben megismert mogorva, munkamániás Carl jelleme ezúttal sem változott sokat: ugyanaz a szótlan, de végletekig kitartó zseniális nyomozó. Nikolaj Lie Kaas a Második esélyben nem nyűgözött le annyira, ez a szerep viszont tökéletesen áll neki. Fares Faresszel kiváló párost alkotnak, és bármennyire is sótlannak tűnik Carl, mindig van egy-egy remek egysoros beszólásuk. A Nyomtalanul végén kért titkárnő is megérkezett, aki szintén egy tökéletesen eltalált karakter, és fanyar humorával remekül kiegészíti a két nyomozót a közös jelenetekben. A legizgalmasabb színészi teljesítmény viszont a fiatal Kimmie-t játszó Sarah-Sofie Boussnina és a fiatal Ditlevet alakító Marco Ilsø nevéhez kötődik. Vérfagyasztóan jók az internátus tejhatalmú, pszichopata uraiként, akik bármit megtehetnek, mert nem kell számolniuk szinte semmilyen következménnyel Ditlev apjának befolyásossága miatt.

  facangyilkosok_06

  Nem egy megszokott bűnügyi filmet kapunk. Nem az a kérdés, hogy ki követte el a bűntényt, azt viszonylag hamar megtudjuk. Az izgalmat az adja, hogy Carlnak sikerül-e rájönnie, majd rábizonyítania a gyilkosságot. A flashbackek alapján szinte biztosak lehetünk abba, hogy igaza van, de a bentlakásos iskola összetartó öregdiákjai miatt nem könnyű előrébb jutnia úgy, hogy Ditlev baráti körének egyik tagja a rendőrség egyik vezető beosztású embere. Ennek segítségével a néző figyelmét végig fent tudják tartani, és magába szippant ez a rideg, perverz, szadista, dekadens, korrupt világ, ahol a fináléban egy szinte elvarázsoltnak tűnő kúriában fejeződik be a vérre menő bújócska. Itt ugyan nem kell végignéznünk egy fog kihúzását harapófogóval, de azért naturális ábrázolásmódban most sincs hiány, melyet furcsamód egy kis melegséggel ellensúlyoz a barnás, pirosas színvilág a kiváló operatőri munkán keresztül.

  A Q-ügyosztályon még ott hever negyvenkilenc dosszié. Én már alig várom a következő esetet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Pünkösdtől nyit a Plázs Siófok

  Bulvár
  máj. 26., kedd

  Nyit a Lupa Beach, Budapest tengerpartja

  Bulvár
  máj. 21., csütörtök

  Legyél önkéntes pótunoka!

  Bulvár
  ápr. 22., szerda

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  A hír, amit sosem akartunk volna megkapni

  Anyák napjára készül a STRAND Fesztivál

  Négy fal a nagyvilág