MENÜ
 • Filmkritika: Brooklyn

  Amerikába jöttem – afrikai herceg helyett egy fiatal ír lánnyal.

  Eilis (Saoirse Ronan) számára nem tartogat túl sok lehetőséget az 1950-es évek Írországa. Nővérén keresztül egy New York-ban élő pap segítségével munkát kap a tengerentúlon, és a családját hátrahagyva egy bőrönddel nekivág az Újvilágnak. Brooklynban eleinte szörnyű honvágy gyötri, később azonban megismerkedik egy fiúval, Tonyval (Emory Cohen), akinek hatására kivirul, és egyre jobban érzi magát Amerikában. Egy családi tragédiát követően visszautazik a szigetországba, ahol olyan lehetőségei adódnak, amiket korábban sosem remélt, így egy nehéz döntést kell meghoznia.

  Brooklyn_jelenetfoto (3)

  A Brooklyn egy régimódi film, a szó legjobb értelmében. Ilyen hősöket és történetmesélést ritkán látunk manapság a vásznon, és ettől válik igazán különlegessé. Nick Hornby már az Egy lányról és a Vadon esetében is megmutatta, hogy milyen jól ért a női lélek ábrázolásához. Regényadaptációinak hősnői remek színésznők kiváló alakításaiban jelennek meg, és ez alól az Oscarra jelölt Saoirse Ronan sem kivétel. Az eleinte visszahúzódó, szürke kisegérből fokozatosan érett, magabiztos nő válik, és Ronannek köszönhetően ez a magabiztosság sugárzik is a vászonról. Eilis kivirágzásával a film színei is egyre élénkebbé válnak, és a lány ruhatára is jelentősen megváltozik. Az Egy lányról Jennyjének a Szajna partján viselt ruhájához hasonlóan ezúttal Eilis citromsárga ruhája, a zöld fürdőruhája és a kék napszemüvege is a memóriánkba fog égni Odile Dicks-Mireaux újabb fantasztikus munkájának köszönhetően.

  Brooklyn_jelenetfoto (1)

  Eilis mellett a mellékszereplők is igazán szerethetőek. Emory Cohen Tonyja egy régi vágású sármőr, igazi gentleman, egy utolsó hollywoodi hősszerelemes, akinek lehetetlen ellenállni. Domhnall Gleeson így komoly vetélytársra talált, és csak a hazai pálya előnye miatt érezhetjük azt, hogy Eilisnél az általa játszott Jimnek is lehet esélye. A legviccesebb szerepben, az ír hölgyeknek szállást adó, tisztelet parancsoló, de csípős nyelvű Mrs. Keogh-ként Julie Walters egyenesen sziporkázik. Rajta kívül még számos kevesebb játékidőt kapó karakter is telitalálat: a nő, akivel Eilis első útján osztozik meg a kabinján, Tony szókimondó öccse, vagy a kissé szerencsétlen új lakótárs, Dolores. Nekik köszönhetően a humor még akkor is megjelenik, amikor Eilis épp komolyabb érzelmekkel próbál megbirkózni.

  A Brooklyn egy finom humorral átszőtt, romantikus drámába csomagolt coming-of-age történet, ami régimódisága ellenére is teljesen elvarázsol.

  Ajánló

  Újabb 50 nevet jelentett be a STRAND

  Íme a Nickelodeon’s Kids’ Choice Awards 2020 jelöltjei

  Sziget: itt az első nyolcvan fellépő