MENÜ
 • Filmkritika: Ártatlanok

  A II. világháború egy újabb szégyenfoltja.

  Mathilde (Lou de Laâge) a francia vöröskereszt munkatársaként dolgozik 1945-ben Lengyelországban. Egy fiatal lengyel apáca munka közben segítséget kér tőle. Mathilde ugyan kissé vonakodva, de követi őt a zárdába, ahol megdöbbentő látvány fogadja: az egyik apáca éppen vajúdik. Mathilde levezeti a szülést, a következő látogatása során azonban rájön arra, hogy még egy fél tucat másik apáca is babát vár. A kolostorban korábban napokig állomásoztak szovjet katonák, akik rendszeresen megerőszakolták az apácákat, akik szégyenükben nem fordulhattak senkihez. Mathilde elhatározza, hogy munkája mellett titokban segít a megesett nőkön, még akkor is, ha nincs velük egyszerű dolga, és ezzel magát is könnyen veszélybe sodorhatja.

  A rendszerváltás óta sorra születnek olyan filmek Kelet-Európában, amelyek olyan témákat dolgoznak fel, melyekről korábban nem lehetett beszélni. A felszabadító szovjet katonák erőszakossága nyílt titok volt, Anne Fontaine pedig egy ezzel kapcsolatos, de korántsem egyedi esetet vitt vászonra. Fontaine nem mutatja meg azokat a szörnyűségeket, amiket az apácáknak át kellett élniük, amíg a katonák náluk állomásoztak. Ő a trauma feldolgozására kíváncsi, ami korántsem egyszerű, és az egész attól válik még bonyolultabbá és érdekesebbé, hogy főhősei apácák. A szigorú szabályok szerint élő apácák nem tudják összeegyeztetni a történteket a hitükkel. Mindannyian máshogy reagálnak, és bár eleinte nehéz őket egymástól megkülönböztetni, Fontaine szépen lassan sorba veszi őket. Van, akinek megrendül a hite; van, aki el is veszíti azt; egyesek látni sem akarják a kisbabájukat, míg másokban felébrednek az anyai ösztönök.

  Mathilde ugyan csak segíteni szeretne, de nincs egyszerű dolga: a nővéreket a történtek után is köti a szüzességi fogadalmuk, nem mutathatják meg a testüket mások előtt és nem is érhetnek hozzájuk, így pedig nehéz őket megvizsgálni, vagy egy szülést levezetni. A helyzetét a szerzetesrend szigorú vezetője sem könnyíti meg (Agata Kulesza az Ida után egy teljesen más oldalát mutatja meg), aki titokban szeretné tartani a történteket, hogy megvédje a zárdát a bezárástól és az apácákat a nyilvános szégyentől, ennek érdekében pedig bármire képes. Fontaine nagyon fontos és megrázó témához nyúlt, amit azonban kifinomultan és szinte végig hatásvadászat nélkül tár a nézők elő. A történet ridegségét a környezet csak tovább erősíti: a havas erdő által a külvilágtól elzárt kolostor falai omladoznak, szinte érezzük a közöttük süvöltő szelet.

  Fontaine szerencsére a humorról sem feledkezik meg, egészen zseniális például az, amikor Mathilde egy zsidó kollégáját is magával viszi két egyszerre meginduló szüléshez. Samuel fantasztikusan reagál a rend vezetőjének elutasítására, és nem lehet kibírni nevetés nélkül azt, amikor a vizsgálatokat folyamatosan meg kell szakítani az imák miatt. Ezekre a pillanatokra pedig nagy szükség van többek között olyan megterhelő jelenetek után, mint amikor az egyik nővérre, akin nem látszódtak a terhesség jelei, úgy találnak rá, hogy egy csecsemő fekszik a széttért combjai között, ő pedig érzelemmentes arckifejezéssel bámul a kamerába.

  Fontaine rendkívül okosan tár elénk egy megdöbbentő történetet, az pedig külön dicséretes, hogy a főbb szerepekben híres lengyel színésznők játszanak, akik képesek a moziba csábítani a nézőket, hiszen ezeknek a filmeknek a legfontosabb célja a szembesítés a múlttal, ami így sokkal szélesebb közönséghez tud eljutni.

  Horoszkóp

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Ők nyerték a Joy magazin díjait

  Bulvár
  jún. 16., szombat

  Kubai fieszta az Akvárium Klubban

  Bulvár
  ápr. 21., szombat

  Meghalt Avicii

  Bulvár
  ápr. 20., péntek

  Televízió

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ilyen lesz Andy Warhol bőrében Evan Peters

  Televízió
  okt. 6., péntek

  Ajánló

  Cinthya Dictator: “Egy korszak lezárult”

  Heti Horoszkóp – Június 18-24.

  Ők nyerték a Joy magazin díjait