MENÜ
 • Filmkritika: Amerika Kapitány: Polgárháború

  Amikor két csapatnyi szuperhős köti össze a bajszát.

  Egy számos civil áldozattal járó nigériai bevetés után az ENSZ azt követeli a Bosszúállóktól, hogy írjanak alá egy egyezményt, aminek értelmében a csapatot a jövőben irányítottan vetnék be és felelősségre is lehetne őket vonni. A szuperhősök két táborra oszlanak: Tony Starkék (Robert Downey Jr.) elfogadnák a feltételeket, míg Steve Rogersék (Chris Evans) elutasítják azokat. Mindeközben Amerika Kapitány a gyerekkori barátja, Bucky (Sebastian Stan) védelmére is kel, akit az egyezmény aláírásánál elkövetett merénylettel vádolnak. Ezzel azonban Amerika Kapitány és támogatói is törvényt szegnek.

  Az Amerika Kapitány: Polgárháború kiinduló konfliktusa az eddigi Marvel filmek alapján rendkívül erőltetett. A szuperhősökön a New York-i, szokóviai és lagosi harcok civil áldozatait kérik számon, miközben az előző részekben hiába dőltek össze emeletes házak, sérülteket és vért sosem láttunk. A hősök szuperképességei után pedig ez volt a legirreálisabb dolog ebben az univerzumban. Nem túl életszerű az sem, hogy az ENSZ azt várja el, hogy a Bosszúállók majd inkább egy hatalmas, lakatlan rét fölé csalják a Földre támadó űrlényeket, hogy ezzel megvédjék egy-egy város lakóit. Az ellenség valószínűleg nem várna addig, amíg a szervezet megtalálja a tökéletes helyszínt a harcokhoz. Vérmentes, archív felvételekkel szembesítik a Bosszúállókat korábbi győzelmeik árnyékos oldalára, akikben felébred a lelkiismeret. Nem a legeredetibb ötlet, de innentől kezdve működik a dolog. Bepillantást nyerünk a szuperhősök gyengébbik, emberi oldalába. Ezúttal nincs szükség szupererővel rendelkező főgonoszra, a háttérből egy bosszúra szomjazó, hétköznapi ember irányítja a szálakat, és a konfliktus mozgatórugójává a hősök egymással ellentétes nézetei válnak.

  Ez a reptéri jelenetben csúcsosodik ki, ahol a szuperhősök egymásnak esnek. A kék sarokban Amerika Kapitány, Tél Katonája, Sólyom, Sólyomszem, Hangya és Skarlát Boszorkány,a pirosban Vasember, Hadigép, Fekete Özvegy, Vízió, Fekete Párduc és Pókember. Az akciójelenetek többségét addig mintha másfeles gyorsításban néztük volna végig, itt viszont minden a helyén van. Adott a drámai feszültség, hiszen barátok küzdenek egymással. Ennek ellenére jelen van a humor is, és ez leginkább annak köszönhető, hogy bevetették az egyik leglazább Marvel film, A Hangya sztárját is az all star gálában, valamint bemutatkozott a hamarosan új rebootot kapó Pókember, akinek a debütálása az önálló történettel jelentkező Párducéval ellentétben parádésra sikerült. A lehetetlen óta elég nagyra nőtt Tom Holland tökéletes választásnak bizonyult a szerepre. Fiatalosan pimasz és iszonyúan vicces, aki eleinte nem akar Németországba repülni, mert sok a házija, a harc közben pedig igazi geekként simán leáll ámuldozni és csevegni az ellenfelei képességeit látva. Ha ez a lazaság megmarad a jövő évi Homecomingban is, akkor nagyon jól fogunk járni.

  Az Amerika Kapitány: Polgárháború sokkal inkább tekinthető a Bosszúállók harmadik részének, de nincs is ezzel semmi gond. Nagyon jól áll neki ennyi szuperhős, ami kiváló felvezetésként szolgál a Marvel következő projectjeihez.

  Ajánló

  Így ünnepelte a Road zenekar a 15. születésnapjukat

  Ezért tűnt el Sub Bass Monster – Interjú

  Ilyen volt az AWS énekesének esküvője