MENÜ
 • Filmkritika: Agymanók

  A Pixar újra csúcsformában van.

  A kiskamasz Riley fejébe nyerhetünk bepillantást, ahol öt érzelem: Derű, Bánat, Undor, Harag és Majré próbálják meg egy irányítópultnál kontrollálni Riley mindennapjait. Egy váratlan malőrt követően a csapatot vezérlő Derű Bánattal együtt kikerül az irányító központból. Miközben megpróbálnak visszajutni, Harag, Bánat és Undor igyekeznek kézben tartani az irányítást, pedig soha ekkora szükség nem volt még Derűre, mint akkor. Riley édesapja ugyanis San Franciscóban kapott munkát. Rileynak így egy új városban, új iskolában a barátait hátrahagyva kell helytállnia Derű segítsége nélkül.

  InsideOut556500e6a2be0.0

  A Pixar legutóbb a Merida, a bátornál állt elő eredeti ötlettel, ami az egyik legkevésbé jól sikerült filmjük lett, majd következett egy folytatás, a Szörny egyetem, amire ugyan már nem lehetett panasz, de az újdonság varázsa elmaradt. A stúdió legtöbb filmjének alapkoncepciója, hogy különböző élettelen tárgyakat, állatokat, szörnyeket ruháznak fel érzelmekkel. Ezúttal közelebbről is megmutatják nekünk ezeket az érzelmeket, és azt, hogy hogyan is befolyásolnak minket az életünk során. Kiválasztottak öt fontos érzelmet, melyek közül egy darabig Bánat az, aki nem tűnik igazán hasznosnak. Az érzelmek irányítása segítségével Riley nap mint nap számtalan emléket gyűjt össze, amiből néhány főemlék hatására kialakulnak bizonyos személyiségjegyek. A kevésbé fontos emlékek a hosszú távú memóriába kerülnek amíg Riley alszik, néhány régebbi emlék pedig feledésbe merül, vagy a tudatalattiba kerül, ahonnan bármikor előtörhet.

  inside_out_06_a

  Pete Docter rendezőhöz köthetőek a Pixar legkomolyabb momentumai, hiszen ő rendezte a Fel!-t, aminek az első néhány percét valószínűleg csak kevesen bírták ki sírás nélkül, és elég nagy összeget tennék arra, hogy a Toy Stroy – Játékháború 2.-nél is ő írta meg Jessie szívszorító dalához a háttértörténetet. Nem tudom, hogy a gyerekek hány évesen tudják ezt a mesét igazán megérteni, de gyanítom, hogy a kiskamasz kortól távolodva ez a film egyre nagyobb hatást vált ki, és leginkább a felnőtteket ragadja magával. A kiskamaszok megtanulhatják belőle, hogy néha nem baj, ha az ember szomorú, mert ha van valaki, aki felvidít, akkor egy szomorú emlék könnyen feledésbe merülhet. Ha viszont nem mutatjuk ki, hogy bánt bennünket valami, akkor nehezen fognak tudni nekünk mások segíteni.

  inside-out-puppy-bowl-trailer

  A felnőttek számára viszont az emlékek megszürküléséről és elfeledéséről szóló rész lehet igazán mellbevágó. Miközben Derű és Bánat megpróbálnak visszajutni a központba, összefutnak Riley kiskori képzeletbeli barátjával, Bing Bonggal. A rész, ahol Bing Bong elbúcsúzik Derűtől, úgy padlóhoz vágott, mintha egy kemény filmdrámát néznék. Nem csodálom, hogy a Bing Bongot szinkronizáló Richard Kind is sírva fakadt a stúdióban az utolsó sora közben.

  inside-out-rileys-parents

  Az Agymanókban a készítők valóban szabadjára engedték a fantáziájukat, és zseniális ötletekkel álltak elő. Ilyen például, amikor Riley a lakásban rohangál, és Derű és Majré felváltva irányítva próbálják elérni azt, hogy miközben a kislány boldogan szaladgál, ne történjen vele semmi baj. Amikor Riley egyik bútorról a másikra ugrál, vigyázva arra, hogy le ne essen, akkor Derű a fejében egy láva képét vetíti ki, hogy Riley azt képzelje a bútorok közé. Riley növekedése közben leomlanak, átalakulnak, és új személyiségszigetek jelennek meg, ahogy Riley egyre komplexebb személyiséggé válik.Szuper az a jelenet is, ahol vacsora közben a szülők fejébe is bepillantást nyerhetünk, habár egy kicsit szomorú látni, hogy náluk már nem Derűé az irányító szerep. Talán csak egyetlen negatívumot tudok kiemelni: Derűt valamilyen másmilyen formában tudnám elképzelni, nekem így túl tündéres/játékbabás volt. Sokkal nagyobb kedvencemmé tudott válni Bánat. De ez nem is igazán számít annak tükrében, hogy milyen kreatív történetet valósítottak meg a rajzolók.

  Megérte két évet várni az újabb Pixar csodára. Szerencsére a következő filmre nem kell ennyit, már decemberben láthatjuk a Dínó tesót, bebiztosítva a stúdió újabb Oscarját.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Ők az MTV EMA nyertesei

  Bulvár
  nov. 6., kedd

  Televízió

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  A Lost sztárja a Walking Dead spin-offban

  Televízió
  dec. 3., vasárnap

  Elhunyt a Trónok harca színésze

  Televízió
  okt. 16., hétfő

  Ajánló

  Íme a VOLT aftermovie

  Ők az MTV EMA nyertesei

  Íme a Való Világ 9. Villája