MENÜ
 • Filmkritika: 45 év

  Egy halott barátnő hatása 45 évnyi házasságra.

  Kate (Charlotte Rampling) és Geoff (Tom Courtenay) 45 éve házasok. A 40. évfordulót nem tudták megünnepelni Geoff műtétje miatt, így most öt év késéssel szeretnék pótolni azt. A barátokkal teli vacsorára készülést azonban beárnyékolja egy hír: előkerül Geoff egykori barátnőjének holtteste, aki még azelőtt szenvedett tragikus balesetet az Alpokban, hogy Geoff megismerkedett Kate-tel.

  45 év 2

  Andrew Haigh eddig leginkább a meleg szubkultúrában volt ismert. Első nagyjátékfilmjének főhőse egy homoszexuális escort volt, majd ezt követte a Hétvége, ami egy egyéjszakásnak induló kalandot mutat be két férfi között. Ezután az HBO Keresem… című sorozatán dolgozott, ami egy melegekből álló baráti társaságról szólt. Ezeket tekintve kissé éles váltásnak tűnhet egy majdnem fél évszázada házasságban élő heteroszexuális párról filmet készíteni, de Haigh is kitűnően bizonyítja azt, hogy teljesen mindegy, hogy egy férfiról és egy nőről, vagy egy azonos nemű párról van szó, a köztük levő szerelem, vagy annak elmúlása mindkét esetben ugyanolyan.

  45 év 1

  Kate és Geoff hosszú házassága megingathatatlannak tűnik egészen addig a pillanatig, amíg a férfi meg nem tudja, hogy megtalálták korábbi szerelmének jégbe fagyott holttestét Svájcban. Innentől kezdve a Katya egyre nagyobb árnyékot vet a kapcsolatukra. Geoff egyre többet gondol Katyára, és egyre furcsábban viselkedik. Egyik éjszaka a padláson titokban előveszi a nőre emlékeztető régi holmikat. Kate így azt kezdi érezni, hogy a kapcsolatuk során Katyának mindig is hatása volt az ő választásaikra. A film legütősebb párbeszédében Geoff megkérdezi Kate-et, hogy amiatt aggódik-e, hogy talán nem volt számára elég jó partner. Kate azt válaszolja, hogy ő tisztában van azzal, hogy elég jó volt, de vajon Geoff is így érzi-e.

  45 év 3

  Charlotte Rampling Berlinben díjazott alakítása rendkívül visszafogott, mégis iszonyatosan erős. Például amikor felmegy a padlásra, és a Geoff és Katya vakációjáról készült diákat nézi. A vászon egyik felén rezzenéstelen arccal ül, miközben a másik oldalon Katya fotói pörögnek. Majd Kate elér egy egész alakos képhez, és a szájához kap. Az a bizonyos kép csak még tovább ront a helyzeten. Jól ismeri a férjét, ennyi év házasság után még arra is rögtön ráérez, hogy hova vezet Geoff útja, amikor egyedül megy be a városba. Miközben egyre nagyobb válságba kerül a kapcsolatuk, a barátokkal eltöltött közös ünneplés megállíthatatlanul közeleg, és Kate kénytelen mosolyt erőltetni az arcára a többiek előtt. A mosdóban azonban a mosoly erőltetettnek és dühösnek hat. Geoff ünnepi beszéde talán egy pillanatra enyhíti a fájdalmait, amíg fel nem csendül az esküvőjükön is elhangzó Smoke Gets In Your Eyes, aminek szövege ezúttal teljesen új értelmet nyer.

  Andrew Haigh bravúrosan oldotta meg, hogy 45 évnyi házasság szépen, csendben hulljon a darabjaira a szemünk előtt, ráadásul Ramplinget is megajándékozta egy csodás szereppel, aki élt is a lehetőséggel.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon