MENÜ
 • Fél óra alatt megőrülsz a világ legcsendesebb szobájában

  Saját belsőszerveid működését is jól hallhatod a minneapolisi süketkamrában. Csak vigyázz, be ne csavarodj a szupercsendes szobában ülve!

  Előfordul, hogy az embernek szüksége van egy kis csendre és nyugalomra, hogy megőrizhesse lelki békéjét. Viszont ha erre a célra a minneapolisban kifejlesztett csendesszobát szeretnéd igénybevenni, nem biztos, hogy megúszod ép elmével.

  Úgy tűnik ugyanis, hogy a túl nagy csend szép fokozatosan az őrületbe kerget, de legalábbis hallucinálást idéz elő, méghozzá igen rövid időn belül. A szobát, mely a legcsendesebb szoba néven került be a Guinness Rekordok Könyvébe, a Minneapolisban működő Orfield Laboratories kutatói hozták létre. A süketkamrát úgy alakították ki, hogy a falak teljes mértékben elnyeljék a hangokat, és azok a legcsekélyebb mértékben se verődjenek vissza.

  Az Orfield Laboratories kutatói különféle kísérletekre használják a szobát, például különböző termékek zajszintjének alaposabb felmérésére. A hang erősségének mérésére használatos mértékegység a decibel. Míg egy átlagos hangerejű társalgás 60 decibelnek felel meg, egy csendes szoba pedig, melyben éjjeli álmunkat alusszuk 30 decibelnek, addig a süketkamrában -9.4 decibelt mértek a szakemberek.

  Ahhoz, hogy belépjünk a kamrába, két banki széfre emlékeztető ajtón kell keresztülhaladni. A szoba padlózata hálószerű, mint egy trambulin, a falak pedig egy méter mélységű hangszigetelő ékekből állnak, hogy a hangnak a lehető legnagyobb részét elnyeljék.

  „Amikor beülsz egy átlagos szobába, hallhatod a hangok minden kis visszaverődését“ – magyarázza Steven Orfield, az Orfield Laboratories igazgatója. „A süketszobába belépve azonban nincsen visszaverődés. Így ha hozzád beszélek, és hallgatsz, akkor csak és kizárólag az én csupasz hangomat hallod. Ha pedig hátat fordítok neked, és úgy beszélek, akkor azokat a hangokat fogod csak hallani, melyek megkerülik a saját fejemet.“

  A szobába beülve az ember képes hallani a saját szívverését, gyomrát sőt a füleiben képződő hangot is, ami akkor keletkezik, ha nem éri őket semmiféle hanghatás. Az emberi szervezet fokozatosan elkezd alkalmazkodni ezekhez a hatásokhoz, és fél órán belül már komoly hallucinációkat idéz elő. A süketkamra „atyja“, Steven Orfield mindössze 30 percig volt képes a szobában tartózkodni, a legtovább pedig egy amerikai újságíró bírta, akinek 45 percig sikerült eltűrni az abszolút csendességet.

  Nyereményjáték

  Bulvár

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  Sze. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  Sze. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon