MENÜ
 • Báthory Erzsébet – Egy legenda nyomában

  Március 31-én a Színházak Éjszakáján jártunk, ahol többek között ellátogattunk a József Attila Színházba, utána pedig a Szabad Tér Színházba.

  Az angyalföldi kultikus helyen a színház belső terében a látogatók egy rögtönzött kiállítást tekinthettek meg, amit régi jelmezekből, kellékekből állítottak össze erre az alkalomra. De megszemlélhettük többek között a Made in Hungária című darab jelmezterveit is, hogy annak idején hogyan is alkotta meg a jelmeztervező a karakterek ruháit.

  Akik itt maradtak, azok este hét órától a Mici néni két élete című örök klasszikust nézhették meg Esztergályos Cecíliával és Bodrogi Gyulával a főszerepben, ami igazi kikapcsolódást tud nyújtani még a mai napig is bárkinek, aki szereti a történetet.

  Mi továbbmentünk a Szabad Tér Színházba, ahol a Báthory Erzsébet musical – opera közönségtalálkozóján vettünk részt, melyet nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatunk majd három alkalommal is.A művel kapcsolatban sokáig titkolták, ki is lesz a főszereplő, de ezen a napon minden titokról lehullott a lepel.

  Alapvetően az alkotók többek között amiatt is nyúltak ehhez a témához, mert aktualitását érezték annak, hogy film után a színpadon is fel legyen dolgozva Nádasdy Ferenc főnemes feleségének története, mivel rengeteg titok lappang körülötte.

  Báthory Erzsébetet sokan szadistának titulálták; voltak, akik boszorkánynak bélyegezték meg, de a teljes igazságot nem nagyon lehet tudni róla.

  Miklós Tibor, a mű szövegírója elmesélte, hogy élvezettel vágott bele a darab előkészítésébe, és örül annak, hogy tulajdonképpen minden karakterre, minden szereplőre sikerült a tökéletes színészt megtalálni. A legnagyobb nehézséget az okozta számukra, hogy találjanak egy olyan karakteres és erős személyiségű nőt, aki hitelesen el tudja játszani a színpadon Báthory Erzsébetet. Fontos szempontnak tartották azt is a válogatásnál, hogy olyan színésznőre essen a választás, aki korábban még nem játszott nagy kaliberű főszerepet, magyarán csak Báthory-val tudjuk majd őt a későbbiek folyamán azonosítani. Így esett a választás Benedekffy Kató művésznőre, aki mind színészi, mind éneki kvalitásaiban tökéletes arra, hogy hitelesen el tudja játszani ezt a különleges nőt.

  A darab zenéje ismételten Szomor György munkáját dicséri, aki Pejtsik Péterrel karöltve megalkotta azt a zenei világot, amit elvárunk egy ilyen darabtól.

  Szomor György emellett játszik is a musical-operában, mégpedig Thurzó gróf szerepében láthatjuk őt majd bravúrozni a színpadon. Bagó Bertalan, a darab rendezője elmesélte, hogy történt egy kis csavar a szerepekkel kapcsolatban, ugyanis eredetileg Szomor György Waltert, a nyomozót alakította volna – a színész hangilag magára is írta a szerepet. Bagó Bertalan azonban úgy döntött, hogy Waltert inkább Szemenyei János játssza el, György pedig legyen a gróf.

  Természetesen nem hiányozhat egy ilyen mérvű alkotásból a gaz csaló, csábító sem – megjelenik majd a színen ugyanis egy ál-Caravaggio, aki az igazi olasz festőnek adja ki magát, holott csak Báthory közelébe akar férkőzni. A szerepet nem más kapta, mint Miller Zoltán, aki kihívásnak tekinti ezt a szerepet, mivel nagyon keveset van a színpadon, és abban a rövid időben kell neki megmutatnia karaktere minden oldalát, minden színét, és Báthory-hoz fűződő kapcsolatát.

  A lepel tehát lehullt a titkokról, innentől kezdve pedig izgatottan várhatjuk, hogyan is fog megelevenedni a színpadon nyáron Báthory Erzsébet legendája.

  Fotó: Szabó Lilla

  Nyereményjáték

  Bulvár

  Gerendai: „Látogatói csúcsot hozott a Lupa”

  Bulvár
  szept. 17., csütörtök

  A Plázson még tart a nyár

  Bulvár
  szept. 2., szerda

  Lupa Duma – Costes vacsorával

  Bulvár
  aug. 10., hétfő

  Televízió

  A Jonas Brothers tagja lett a Voice új mestere

  Televízió
  okt. 8., kedd

  Gyermeket vár a Pretty Little Liars sztárja

  Televízió
  jún. 29., szombat

  Új sorozatban a Tizenhárom okom volt sztárja

  Televízió
  szept. 13., csütörtök

  Ajánló

  Új világsztárt jelentett be az EFOTT

  STRAND Fesztivál: műsorváltozás!

  A Petőfi Zenei Díjjal indul a fesztiválszezon